Aventurile unui primar din Sălaj cu legea: cum a ajuns sa fie reţinut, arestat la domiciliu, suspendat din funcţie şi achitat

Aventurile unui primar din Sălaj cu legea: cum a ajuns sa fie reţinut, arestat la domiciliu, suspendat din funcţie şi achitat

Isaia Maghiar este primar din 2000 FOTO Arhivă

Pe parcursul cercetărilor, edilul a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, perioadă în care a fost suspendat din funcţie prin ordin de prefect.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul comunei sălăjene Bălan, Isaia Maghiar, a scăpat de acuzaţiile procurorilor în dosarul în care a fost judecat pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi conflict de interese.
Magistraţii Judecătoriei Jibou au decis, la finele săptămânii trecute, să îl achite pe edil pentru toate cele patru infracţiuni de care era acuzat, o soluţie similară fiind luată şi în cazul celorlalţi doi inculpaţi din dosar. Decizia se bazează pe un articol din Codul de procedură penală care prevede că "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege". 

Maghiar a fost trimis în judecată la finele anului 2015. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în calitate de primar al comunei Bălan, Isaia Maghiar a dispus plata suplimentară către SC Sim Trans SRL Surduc a sumei de 51.200 lei, provenită din majorarea preţului iniţial al contractului încheiat în anul 2013 pentru lucrări de deszăpezire, prin actul adiţional încheiat la data de 12.03.2014, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru SC Sim Trans SRL Surduc). De asemenea, Maghiar ar mai fi dispus ca unitatea administrativ teritorială să nu-şi exercite dreptul de a calcula şi deduce penalităţile de întârziere din preţul contractului încheiat cu SC Prodigal Construct SRL Certeze, penalităţi datorate pentru neexecutarea lucrărilor în termen, cu consecinţa prejudicierii bugetului Comunei Bălan cu suma de 140.194 lei, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru SC Prodigal Construct SRL Certeze).

Suspendat prin ordin de prefect

El a mai fost acuzat că a dispus plata suplimentară către Întreprinderea Individuală Pop G.M. Daniel a sumei de 1.000 lei, provenită din majorarea preţului iniţial al contractului de la 10.000 lei, la 11.000 lei, majorarea fiind efectuată în baza actului adiţional nr. 2415/14.03.2013 pe care în aceeaşi calitate l-a semnat, prin aceasta fiind obţinut un folos necuvenit pentru Întreprinderea Individuală Pop G.M. Daniel). În plus, susţineau procurorii, a dispus plata sumei de 4.900 lei de către Comuna Bălan, suma reprezentând contravaloarea facturii nr. 14 din 15.05.2013, pentru lucrări efectuate de I.I. Pop G M Daniel, reprezentată de Pop Daniel – consilierul personal al primarului, persoană cu care Comuna Bălan era în raporturi de muncă din data de 15.02.2013).
În cursul anului 2015, primarul a fost reţinut şi cercetat, apoi, în arest la domiciliu, fiind suspendat din funcţie pe durata măsurii preventive. Ulterior, însă, arestul la domiciliu a fost înlocuit cu măsura controlului judiciar, situaţie în care suspendarea a fost ridicată.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi poliţistul Călin Conţ, pentru efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută. Conform rechizitoriului, în calitate de agent de poliţie în cadrul IPJ Sălaj, a administrat în fapt SC Sim Trans SRL Surduc, în perioada 2009-2015, societate al cărei administrator statutar era soţia sa, Conţ Simona Ana, efectuând operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, respectiv ridicări de numerar din contul bancar al societăţii. Şi el a fost achitat de către prima instanţă.

Procurorii pot ataca soluţia

Achitare a primit şi Daniel Pop, acuzat de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, pentru că a semnat actul adiţional prin care s-a majorat preţul contractului de la 10.000 lei la 11.000 lei şi a emis factura de 5.000 lei, în baza căreia s-a achitat în condiţii nelegale suma de 1.000 lei, în plus faţă de preţul iniţial al contractului. Pop a fost acuzat şi de complicitate la conflict de interese, constând în aceea că, deşi se afla în raporturi de muncă cu Comuna Bălan, fiind consilier personal al Primarului Comunei Bălan, a prestat servicii în calitate de reprezentant al Întreprinderii Individuale Pop G.M. Daniel şi a emis către Comuna Bălan o factură pentru efectuarea unor lucrări cu utilaj terasier la „Drumul Tireac” în valoare de 4.900 lei, contravaloarea facturii fiscale fiind achitată cu ordin de plată, în condiţiile în care, în lipsa facturii nu se putea efectua plata.
Decizia primei instanţe poate fi atacată în 10 zile de la comunicare.

Mai puteţi citi:

Interceptările făcute în dosarul primarului Isaia Maghiar, excluse de judecători din probatoriu. Cum îi afectează decizia pe procurori

Funcţionar public achitat într-un dosar de abuz în serviciu. Instanţa: „Fapta nu este prevăzută de legea penală“

citeste totul despre: