Aproape 700 de elevi din Sălaj vor participa în luna martie la testarea PISA. Care sunt şcolile selectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Lucaciu (foto dreapta) este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar
Marcel Lucaciu (foto dreapta) este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar

Aproape 700 de elevi din cinci unităţi de învăţământ din Sălaj vor participa, în luna martie, la testarea PISA, cea mai amplă evaluare internaţională din domeniul educaţiei.

Potrivit informaţiilor primite marţi, 10 februarie, într-o conferinţă de presă, de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Marcel Lucaciu, testarea va avea loc în perioada 9-20 martie 2015, iar la ea vor participa elevii de 15 ani, adică elevii născuţi între 1.01. 1999 şi 31. 12. 1999. Din judeţul Sălaj, au fost selectaţi aleatoriu elevi din cinci unităţi de învăţământ (una din mediul rural şi celelalte patru din mediul urban). Este vorba despre Şcoala Gimnazială Nr.1 Horoatu Crasnei (5 elevi), Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou (109 elevi), Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău (232 elevi), Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu”Şimleu Silvaniei” (172 elevi, cu limbile de predare română şi maghiară) şi Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” (150 de elevi, cu limbile de predare română şi maghiară).

Testarea PISA este cea mai amplă evaluare internaţională din domeniul educaţiei, care evaluează elevi cu vârsta de 15 ani, cărora le testează nivelul de pregătire pentru viaţa adultă. Testarea măsoară performanţele elevilor în domeniile Citire/ Lectură, Matematică şi Ştiinţe.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, România s-a plasat pe locul 45 în rândul celor 65 de ţări participante la testările Pisa (ţări OECD şi partenere), desfăşurate în 2012, aşa cum o arată Raportul emis , în data de 3 decembrie 2013, de Secretariatul pentru educaţie al OECD, la Paris. În acest fel, România a reuşit să înregistreze un progres, comparativ cu anul 2009, când se plasa pe locul 49 din 65, şi faţă de anul 2006, când ocupa locul 47 în rândul celor 57 de ţări testate.

”Alături de Bulgaria şi de Franţa, România face parte din grupul de ţări în care, în perioada 2000-2012, diferenţele de gen în performanţa la Citire/Lectură s-au modificat cu mai mult de 15 puncte de scor în favoarea fetelor. Este un semnal că fetele citesc”, punctează purtătorul de cuvânt, care este şi profesor şi inspector şcolar de limba română.
 

Citeşte şi Studenţii care construiesc macheta clădirii cu 29 de etaje care nu se prăbuşeşte la cutremur. Participă cu ea la un concurs în SUA!

FOTO VIDEO Ei ar fi putut evita tragedia din 1977: viitori ingineri, premiaţi în SUA pentru proiecte rezistente la cutremure

O tânără din Sălaj şi-a făcut propriul sat tradiţional: muzeul viu în care poţi să retrăieşti vacanţele la bunici

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite