Alertă în Sălaj. Toate târgurile de animale au fost închise pentru crescătorii de porci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercializarea porcilor este interzisă în toate târgurile din judeţ, după ce un focar de pestă porcină africană a fost depistat într-o gospodărie din Satu-Mare.

Lovitură grea pentru crescătorii de porcine din exploataţiile non-profesionale sălăjene, după ce toate cele patru târguri de animale autorizate din judeţul Sălaj - Jibou, Şărmăşag, Nuşfalău şi Crasna - şi-au închis porţile. Măsura vine în contextul alertei de pestă porcină declanşată la nivel naţional şi are ca scop prevenirea răspândirii acestei boli au transmis reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj.

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase, susţin oficialii Direcţiei.

Recomandări pentru a vă proteja porcii de pestă

* nu intraţi în adăposturile unde cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă

* pentru dezinfecţie, la intrarea în adăpost puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică

* creşteţi porcii exclusiv în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici

* nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare

* dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne

* nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie

* nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit

* nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele putând fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca moartea rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt; animalul are o temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 grade C) şi stare febrilă; prezintă roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului. Animalul nu mai are poftă de mâncare, o stare accentuată de apatie, mers împleticit. Prezintă stări de vomă, diaree şi urdori.

În cazul în care suspectaţi că un porc este bolnav de pestă porcină africană, prezentând una sau mai multe simptome din cele enumerate mai sus, anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau DSVSA Sălaj.
"Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii ai căror porci sunt identificaţi în Sistemul Naţional de Înregistrare şi Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor", a precizat Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Fostul director al DSVSA Sălaj, condamnat definitiv pentru conflict de interese

Semnal de alarmă! Copiii din satele sălăjene învaţă în şcoli şi grădiniţe neautorizate sanitar şi neîmprejmuite

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite