Alertă: 11 incendii de vegetaţie într-o singură zi. Ce recomandări fac pompierii

Alertă: 11 incendii de vegetaţie într-o singură zi. Ce recomandări fac pompierii

Pompierii le cer sălăjenilor să nu aprindă vegetaţia uscată dacă nu au aprobare FOTO ISU Porolissum

Deşi sezonul igienizării terenurilor agricole este abia la început, numărul arderilor necontrolate a vegetaţiei uscate a explodat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zi incendiară pentru pompierii sălăjeni, care au fost solicitaţi numai în cursul zilei de marţi, 28 februarie, să intervină pentru a lichida 11 incendii de vegetaţii, produse în localităţile Bobota, Bocşa, Uileacu Şimleului, Adalin, Hida, Ilişua, Zalău, Răstolţ şi la limita dintre Hurez şi Stârciu.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" Sălaj, de la începutul anului, în judeţ s-au produs aproape 30 de astfel de incendii, care au mistuit peste 70 de hectare de teren.
În aceste condiţii, pompierii recomandă cetăţenilor care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole să respecte următoarele măsuri de prevenire:

- arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul; acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii:
- în perioadele de caniculă şi secetă prelungită;
- condiţii meteorologice de vânt,
- la lăsarea serii.

Potrivit HGR. 537/2007, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Vă mai recomandăm:

UPDATE FOTO Peisaj dezolant pe Someş. O turmă de 700 de oi a fost înghiţită de ape

VIDEO Prăpăd într-un sat din Sălaj! O rupere de nori a distrus zeci de hectare de culturi agricole

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările