Activităţi de Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului. Omagiu adus evreilor deportaţi în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Naţională a Holocaustului este marcată în 9 octombrie FOTO Arhivă
Ziua Naţională a Holocaustului este marcată în 9 octombrie FOTO Arhivă

Anual, în ziua de 9 octombrie, sunt organizate diverse manifestări de comemorare a victimelor Holocaustului din România.

Pentru a-i comemora pe cei care au murit în Holocaust, în Şimleu Silvaniei, oraşul ce găzduieşte primul Muzeu al Holocaustului din Transilvania de Nord, vor fi organizate marţi, 9 octombrie, o serie de manifestări.
Activităţile se vor derula la Sinagoga din localitate, începând cu ora 13, şi vor cuprinde prezentarea a  două dintre cele mai importante proiecte internaţionale ale Muzeului Holocaustului. Este vorba despre instrumentul educaţional Interactiv de predare a problematicii Holocaustului, implementat prin proiectul european Erasmus+ şi despre proiectul internaţional IWALK, o aplicaţie ce oferă informaţii despre moştenirea comunităţii evreieşti din Şimleu Silvaniei.

Programul va mai cuprinde un scurt moment comemorativ, în cadrul căruia Dan Has, preşedintele Comunităţii Evreilor Zalău – Sălaj, va spune o rugăciune în memoria evreilor ucişi, şi vizitarea noii expoziţii despre tragedia Holocaustului.

La eveniment şi-au anunţat prezenţa zeci de elevi de la şcolile din Şimleu şi Zalău, însoţiţi de cadre didactice.
Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment naţional ţinut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului. Data a fost aleasă întrucât în această zi, în 1941, a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi din alte localităţi din vecinătate, către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina.

Ziua Holocaustului a fost instituită în 2004, printe-o hotărâre de Guvern, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

Citiţi şi:

Povestea tulburătoare a unei argentinience care şi-a găsit rădăcinile în România. Anii de căutări vor fi prezentaţi într-un film documentar

Oficialii Muzeului Holocaustului, după vandalizarea Casei „Elie Wiesel“: „Este o formă de lipsă de educaţie, morală şi caracter“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite