FOTO A murit "Schindler de România". Cum a ajuns el un "Drept între popoare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Cherecheş, cu pozele a doi dintre evreii salvaţi de el FOTO Arhivă
Alexandru Cherecheş, cu pozele a doi dintre evreii salvaţi de el FOTO Arhivă

Dacă n-ar fi fost el, 500 de oameni ce compun, astăzi, trei familii evreice, n-ar mai fi existat. Sunt copiii, nepoţii şi strănepoţii celor trei evrei salvaţi, în 1944, de la moarte sigură, de şimleuanul Alexandru Cherecheş. Cel supranumit pentru gestul său altruist "Schindler din România" s-a stins din viaţă marţi dimineaţă, la vârsta de 85 de ani.

Povestea salvării celor trei evrei din Şimleu Silvaniei a fost spusă chiar de Alexandru Cherecheş reporterului Adevărul în 2009. „Pe atunci aveam doar 17 ani. Era în 1944, atunci când toţi evreii au fost duşi la Ghetoul din Cehei. Eram la cinci kilometri de Şimleu Silvaniei, în apropiere de pădurea Bic. Mă duceam la bunicul meu, care avea acolo pădure şi livadă, când am auzit câinele lătrând. Atunci, am auzit că mă strigă cineva. Era un evreu cu barbă, care m-a întrebat dacă sunt român sau ungur. Când a aflat că sunt român mi-a cerut să-i ajut. Atunci am văzut că sunt trei evrei, care se ascundeau, de frică să nu fie deportaţi”, a povestit bătrânul. Şi-a anunţat tatăl, fugit şi el de la Carei, acolo unde fusese dus la muncă forţată. „Tatei i-a fost milă de ei şi, împreună cu mama, mergeam în fiecare seară şi le duceam mâncare şi apă. Era tare periculos ce făceam, iar dacă eram descoperiţi, cu siguranţă eram împuşcaţi toţi. Am mers în fiecare noapte. Într-o zi însă, cineva a aflat că în pădurea de la Bic se ascund evreii, iar ungurii au dat poruncă să fie încercuită zona. M-am speriat, aşa că am fugit acasă şi i-am povestit mamei, care a şi plecat pe jos spre Ciucea, acolo unde era frontiera cu România”, îşi aminteşte Alexandru Cherecheş. I-a ajutat să fugă Acolo l-a rugat pe un localnic să îi ajute pe tata şi pe cei trei evrei să fugă în România. Toţi au fost salvaţi, iar după război, doi dintre ei s-au reîntors la Şimleu, să-i mulţumească lui Cherecheş. „Când mă gândesc prin ce-am trecut... Ne puteau împuşca pe toţi. Din fericire, nu s-a întâmplat o asemenea grozăvie...", spunea atunci şimleuanul.


Fapta sa nu a rămas trecută cu vederea de statul israelian. Daniel Stejeran, directorul Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, a luat legătura cu reprezentanţii Institutului Yad Vashem, din Israel. „Împreună cu Elly Berkovitz Gross, una dintre supravieţuitoarele Holocaustului, am încercat săi găsim pe urmaşii celor trei evrei, care locuiesc în America. Doamna Elly a dat anunţ într-un ziar din New York şi astfel am reuşit să o găsim pe fiica lui Lax, unul dintre cei trei evrei salvaţi de la moarte de Alexandru Cherecheş.  Ea a depus la Yad Vashem mărturii scrise despre evenimentele din 1944, iar la 16 aprilie 2009, după un proces destul de îndelungat, care a început în 2007,  Înaltul Tribunal de Dreptate a hotărât ca Alexandru Cherecheş să primească în acest an distincţia «Drept între popoare»”, explică Daniel Stejeran.


Potrivit acestuia, distincţia este una extrem de importantă. "Statul israelian consideră că dacă ai salvat o viaţă, ai salvat un popor. Gândiţi-vă că şi în acest caz, au fost salvate trei familii, care astăzi numără 500 de persoane", adaugă el.  „Drept între popoare” este o înaltă distincţie acordată de statul Israel prin Institutul Yad Vashem, tuturor neevreilor care, în condiţii vitrege, când jaful, crima, oportunismul şi purificarea etnică deveniseră politică de stat, şi-au riscat viaţa, familia şi averea pentru a-şi păstra omenia, iubirea aproapelui, ajutându-i şi salvându-i pe evreii prigoniţi.


Pentru gestul lui din 1944, Alexandru Cherecheş a fost comparat cu omul afaceri german Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, care a reuşit în timpul Holocaustului  să salveze vieţile a peste o mie de evrei. Povestea uluitoare a germanului a stat la baza unui celebru film „Lista lui Schindler“, regizat de Steven Spielberg.


Chiar dacă el nu a salvat "decât" trei vieţi, Alexandru Cherecheş va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut drept "Schindler de România" şi ca un om al cărui curaj i-a definit întreaga viaţă. Mâine, joi, 14 martie, va fi condus pe ultimul drum, într-o ceremonie ce va avea loc acasă la el începând cu ora 13.00.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite