Şefii din Poliţie se înghesuie să iasă din sistemul şi aşa în criză. Cum să devii pensionar la 48 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficit la 20% în Poliţia Sălaj FOTO sindicateuropol.ro
Deficit la 20% în Poliţia Sălaj FOTO sindicateuropol.ro

Criza de personal din Poliţia Sălaj se acutizează, în condiţiile în care tot mai mulţi poliţişti aleg să iasă la pensie imediat ce ating vârsta legală ori vechimea prevăzută de lege.

„În ultimii 5 ani au plecat din sistem peste 30.000 de persoane. La nivelul anului trecut s-au înregistrat peste 7.000 de plecări, printre care 6.500 au ieşit la pensie. În prezent, deficitul de poliţişti şi de cadre militare înregistrat este de peste 21% pentru categoria ofiţerilor şi peste 12% pentru agenţi de poliţie, maiştri militari şi subofiţeri", declara, zilele trecute, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Sălajul nu face excepţie de la această regulă. Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, numărul de pensionări în rândul poliţiştilor a explodat în acest an. 

Dacă în 2019, au fost depuse şi aprobate 20 de rapoarte prin care s-a solicitat încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie - 19 ca urmare a împlinirii vârstei şi a celorlalte condiţii necesare pensionării şi unul ca urmare a pierderii capacităţii de muncă, anul acesta, nu mai puţin de 51 de lucrători au solicitat să iasă din sistem.

"În acest an, la nivelul unităţii noastre au fost depuse 51 de rapoarte (49 de poliţişti şi doi angajaţi din rândul personalului contractual) prin care s-a solicitat încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, toate fiind aprobate. Din cei 49 de poliţişti, 48 şi-au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii vârstei şi a celorlalte condiţii necesare pensionării, iar un poliţist la pierderea capacităţii de muncă, în condiţiile legii", au precizat oficialii IPJ Sălaj.

Conduşi de împuterniciţii

Cei mai mulţi dintre proaspeţii pensionari - 46 la număr - provin din rândul poliţiştilor din structurile operative. De asemenea, mai mult de o treime din total au deţinut funcţii de conducere. 

Printre cei 17 poliţişti aflaţi într-o astfel de situaţie se regăsesc Pompiliu Sturzu (foto stânga - n.n.), fostul şef al Poliţiei Municipale Zalău, devenit pensionar la doar 48 de ani, după doar doi ani în care a condus această structură. Anul acesta a renunţat la uniformă şi Gabriel Terheş (foto dreapta - n.n.), fost şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale, ieşind la pensie la 49 de ani. 

Au îngroşat rândurile poliţiştilor pensionari şefii poliţiilor orăşeneşti din Jibou şi Cehu Silvaniei, precum şi şefii de post din Sărmăşag, Ileanda, Cristolţ, Marca, Buciumi, Treznea, Rus sau Sînmihaiu Almaşului.

Scaunele devenite vacante după plecarea lor au fost preluate de împuterniciţi. De altfel, întreaga echipă managerială a Poliţiei Sălaj este formată din împuterniciţi.

„E opţiunea fiecăruia, un drept pe care nu putem să îl încălcăm", a reacţionat Marius Anton Stupar, împuternicit la comanda IPJ Sălaj. "Pleacă oameni cu experienţă, e adevărat, dar încercăm să ne descurcăm, ne bazăm angajaţii cu vechime rămaşi ca să îi formeze pe cei aflaţi la început de carieră. Nu e uşor. Ne gândim să identificăm poliţişti originari din Sălaj, dar care lucrează prin alte judeţe şi care şi-ar dori să revină acasă", mai spune Stupar. 

Potrivit acestuia, din promoţia 2020, Sălajul a primit doar doi ofiţeri şi nouă subofiţeri, Inspectoratul se confuntă în continuare cu deficit de personal de circa 20%. Acest procent s-ar traduce în 26 de ofiţeri şi 70 agenţi de poliţie.

Criza de personal din IPJ Sălaj se va râsfrânge şi asupra activităţii de urmărire penală coordonată de procurori. "Ne afectează orice plecare din Poliţie şi orice post rămas neocupat în Poliţie, pentru o majoritatea dosarelor se lucrează împreună cu poliţiştii. Dacă Poliţia are deficit de personal, cum şi noi avem, de altfel, activitatea de urmărire penală va fi îngreunată, vor trena dosarele, va dura mai mult soluţionarea lor", a subliniat Bogdan Chiş, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Omagiu adus poliţistului mort într-un accident de ATV. Sirenele l-au plâns pe tânărul de 29 de ani

Valul de pensionări a „decapitat” IPJ Sălaj. Noii şefi sunt absolvenţi de Politehnică 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite