Şase greşeli care te lasă fără păr. Cât de des trebuie spălat şi cum te usuci corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o serie de factori care pot afecta sănătatea părului tău. În multe din situaţii, problema poate fi remediată dacă renunţăm la unele obiceiuri greşite.

În mod normal, unui om îi cad între 50 şi 100 de fire de păr pe zi. Este posibil, însă, să observaţi că pierderea este mult mai mare, iar motivele pot fi diverse, de la dieta precară ori stresul, la greşeli în îngrijirea părului şi chiar unele probleme medicale.
Iată cele mai frecvente cauze ale căderii parului:

1. Şamponezi prea mult ori prea puţin
Menţinerea unui scalp curat este extrem de importantă pentru a avea o podoabă capilară sănătoasă. Frecvenţa cu care trebuie să te speli pe cap pentru a preveni subţierea şi căderea părului depinde de tipul de păr. Un păr gras va trebui şamponat o dată la două zile, spre deosebire de cel uscat, care va fi spălat de maxim două ori pe săptămână.

Chiar dacă aveţi un scalp uscat trebuie să vă spălaţi cu regularitate, în acest fel veţi preveni inflamaţiile, responsabile cu ruperea şi căderea firelor de păr. Acest lucru esenţial dacă folosiţi produse de coafat ori şapon uscat, întrucât acestea se pot depune pe pielea capului.

2. Te piepteni prea des
Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le facem este să ne pieptănăm cât mai des. Un astfel de gest nu ne va ajută să avem un păr sănătos, ci din contră: va îngrăşa firul şi chiar îl va rupe, mai ales dacă obişnuiţi să faci asta pe părul umed.

Dacă aveţi părul lung şi greu de pieptănat, folosiţi un spray de descurcare ori câţiva stropi de ulei de păr pe care să îi aplicaţi pe vârfuri, înainte de a începe periatul. De asemenea, este important să folosiţi o perie potrivită. Pentru un păr fragil, predispus la cădere, efectuaţi un periat uşor şi staţi departe de periile încălzite de coafare, de cele cu peri din păr de porc mistreţ ori de cele cu peri metalici. Alegeţi, în schimb, una de plastic, moale şi blândă cu podoaba capilară, ori un pieptene cu dinţi mari.

3. Îţi decolorezi părul
Tratarea chimică a părului vă va deteriora şi slăbi şuviţele şi chiar vă poate răni scalpul. Decolorarea afectează orice tip de păr, cu atât mai mult pe cel fin şi fragil. Părul suprasolicitat poate deveni atât de sensibil încât se va rupe chiar şi la rădăcini. Dacă procedura nu este efectuată de un profesionist, poate cauza arsuri la nivelul scalpului şi, implicit, căderea părului.

4. Nu ai o dietă sănătoasă
Firele de păr cresc din pielea capului, care are nevoie pentru asta de o mulţime de nutrienţi. Dacă scalpul este subnutrit, părul va fi subţire şi fragil; pentru a preveni astfel de situaţii, trebuie să ai un regim alimentar bogat în proteine, grăsimi sănătoase şi vitamine.

O dietă sănătoasă şi echilibrată te vor ajuta să ai un păr strălucitor şi puternic, în timp ce o alimentaţie precară va favoriza căderea părului, dermatologii susţinând că deficitul de fier, zinc şi vitamina D este responsabil pentru subţierea firului de păr.

5. Te usuci cu foehnul prea des
Folosirea zilnică a uscătorului, a plăcii de păr ori a altor dispozitive de coafat cu aer cald poate accelera deteriorarea şi, implicit, căderea părului, potrivit Academiei Americane de Dermatologie, care recomandă uscarea naturală a părului cât mai mult posibil.

Dacă totuşi optezi pentru varianta prin suflare, porneşte foehnul doar când părul tău este uscat în proporţie de 75-80%. În acest fel reduci considerabil timpul în care părul este expus la căldură.

6. Eşti stresat
Stresul este un alt factor declanşator când vorbim despre căderea părului. Specialiştii susţin că persoanele care suferă de stres cronic au firele de păr mult mai subţiri.

Mai puteţi citi:

Şapte utilizări mai puţin cunoscute ale mierii de albine. Cum poţi obţine un păr strălucitor şi o piele catifelată

Povestea neobişnuită a surorilor cu cel mai lung păr. Cum au făcut avere cu podoaba lor capilară

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite