Şapte persoane declarate incompatibile ori în conflict de interese. Printre ele, un primar, un viceprimar şi un manager de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă în cazul a şapte persoane.

Un primar, un viceprimar,  un consilier local, un manager de spital şi trei funcţionari publici au fost găsiţi în incompatibili ori în conflict de interese de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, Marius-Ioan Constantin, primar în Băicoi, judeţul Prahova, în perioada 21 noiembrie 2016 – 27 iunie 2017, a exercitat simultan atribuţiile de primar şi funcţia de consilier local, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003 (forma în vigoare până la data de 10 iunie 2017), conform cărora "funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu [...]: a) funcţia de consilier local)".
Despre Lucian Constantin, viceprimar al comunei Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, ANI susţine că a încălcat dispoziţiile art. 90 din Legea nr. 161/2003, coroborat cu art. 25 din Legea nr. 215/2001, în vigoare pentru perioada supusă evaluării. Conform sursei citate, "în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 – 2020), o societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de administrator şi pe cea de asociat unic, a încheiat un contract de prestări servicii cu Primăria Comunei Nicolae Bălcescu în data de 30 decembrie 2016, în valoare totală de 8.032,50 lei".

În conflict de interese administrativ a fost găcit Ion Puiu, consilier local al comunei Malu, judeţul Giurgiu, care, în calitate de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 31 ianuarie 2017 privind aprobarea transmiterii în folosinţă gratuită a unor suprafeţe de teren de 2.613 mp, respectiv 1.170 mp, precum şi clădirile aferente, către o societate comercială (în cadrul căreia persoana evaluată deţinea calitatea de angajat) şi aprobarea contractului de comodat, deşi avea un interes personal în problemele supuse dezbaterilor, având posibilitatea să anticipeze crearea unui avantaj prin adoptarea acestora. "Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70 şi ale art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, precum şi dispoziţiile art. 75, alin. (1), lit. b) şi ale art. 77 din Legea nr. 393/2004", se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei.

Incompatibilitate pentru doi funcţionari din aceeaşi primărie

Conform aceleiaşi surse, Nicolae Dugală, manager al Spitalului Municipal ”Anghel Saligny” Feteşti, judeţul Ialomiţa, în perioada 7 iunie 2016 – 24 septembrie 2019, a exercitat şi deţinut funcţia de manager al Spitalului Municipal ”Anghel Saligny” Feteşti simultan cu următoarele calităţi: administrator în cadrul unei societăţi comerciale (7 iunie 2016 – 6 iunie 2019); expert contabil în cadrul cabinetului individual expert contabil (07 iunie 2016 – 24 septembrie 2019). Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. a) şi lit. g) din Legea nr. 95/2006.

Delia Marinela Bada, funcţionar public în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 8 aprilie – 8 octombrie 2019, când a deţinut funcţia publică de consilier juridic în cadrul DSP Hunedoara, simultan cu cea de manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.
În situaţii similare s-au aflat şi doi angajaţi ai Primăriei Şimleu Silvaniei. În perioada 25 noiembrie 2015 – 8 septembrie 2017, Claudia Hosu a deţinut simultan funcţia publică de şef birou – consilier superior în cadrul Primăriei Şimleu Silvaniei şi o funcţie contractuală într-o instituţie publică. De asemenea, începând din 8 septembrie 2017, aceasta deţine nu doar funcţia publică de şef birou – consilier, cât şi şi funcţia contractuală de execuţie de inspector de specialitate în cadrul Primăriei Şimleu Silvaniei.

Şi Valeriu Dincă, un alt angajat al Primăriei din oraşul de sub Măgura, a fost găsit în incompatibilitate. Începând din 2 decembrie 2015, acesta deţine simultan funcţia publică de consilier în cadrul Biroului cadastru imobiliar-edilitar, evidenţa şi gestionarea patrimoniului, fond funciar, situaţii de urgenţă, relaţii publice din cadrul Primăriei Şimleu Silvaniei, şi o funcţie contractuală la Biroul administrativ - gospodăresc, administrarea pieţei din cadrul aceleiaşi primării.

Cei doi şimleuani au încălcat dispoziţiile legii, conform cărora funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, mai spun inspectorii de integritate.

Aceştia precizează că toate "persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris".

Mai puteţi citi:

Cum a ajuns ANI în conflict cu o administraţie locală. „Un inspector de integritate îşi permite să hărţuiască viceprimarul”

Scandal în CJ Sălaj pe tema posturilor de şefi de cabinet. Consilier PNL: „Dacă-s proşti ăia de la Bucureşti, măcar noi, aici, să guvernăm cu capul, nu cu altceva“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite