Şapte fructe incluse incorect în categoria legumelor. Amănuntul esenţial care împarte vegetalele în cele două categorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi am putea crede că este extrem de uşor să facem diferenţa între un fruct şi o legumă, lucrurile nu stau chiar aşa şi nu de puţine ori se creează confuzii determinate de faptul că obişnuim să asociem fructele cu gustul dulce, în timp ce legumelor le lipseşte această savoare.

Există produse vegetale pe care le includem în mod eronat în categoria legumelor, când, de fapt, sunt fructe.

Diferenţierea se face relativ simplu, explică botaniştii: fructele sunt acele părţi ale unei plante care se dezvoltă dintr-o floare şi care produc seminţe, în timp ce legumele sunt celelalte părţi ale unei plante: tulpina, frunzele sau rădăcinile.

Roşiile

Există numeroase soiuri de roşii, unele mai mici, altele mai mari, unele suculente, altele mai cărnoase. Toate sunt extrem de bogate într-un antioxidant numit licopen, roşiile sunt nişte fructe - dezvoltate din flori şi purtătoare de seminţe - cu multiple beneficii asupra sănătăţii.

Dovleacul

Un alt fruct inclus incorect în categoria legumelor este dovleacul. Un produs versatil, bostanul poate fi utilizat în bucătărie în diferite preparate, de la supe cremă, la garnituri şi dulciuri, dar poate fi servit şi simplu, fiert sau copt. Indiferent cu îl gătiti, este o sursă excelentă de vitamina A, E, potasiu şi fibre.

Avocado

Adesea confundat cu o legumă - probabil pentru că este folosit în salate ori pentru guacamole - avocado este, de fapt, un fruct, sâmburele din mijloc fiind dovada incontestabilă a acestei afirmaţii. Avocado este bogat în acizi graşi esenţiali, potasiu, vitamina B6 şi vitamina E.

Măslinele

Unii ar putea crede că măslinele fac parte din rândul legumelor; să nu uităm, totuşi, că sunt rodul florilor arborelui de măslin. Sunt considerate unele dintre cele mai nutritive fructe din câte există, întrucât abundă în vitamina E,  conţin vitaminele A şi C, plus o serie de minerale, printre care calciu, fier, magneziu, sau seleniu.

Vinetele

Cu un gust iute, uneori chiar amărui, vinetele sunt privite de majoritatea drept legume. În realitate însă, ele fac parte din categoria fructelor.

Păstăile

Fie că ne referim la păstăile de mazăre, fie la cele de fasole, un lucru este sigur: toate sunt fructe, iar boabele pe care le extragem din interior, seminţe. Sunt bogate în fier, fibre, zinc şi proteine.

Ardeii

Cresc din flori şi conţin multe seminţe. Ardeii intră şi ei în categoria fructelor, unele care dau savoare şi, în combinaţie cu legumele, desăvârşesc numeroase preparate. Sunt o sursă importantă de vitaminele din grupul B, vitaminele A şi C, dar şi betacaroten.

Vă mai recomandăm:

Lista plantelor cu nume pornografice. Ce i-a inspirat pe românii din popor să boteze atât de vulgar lumea vegetală

Pseudocerealele, micile bombe de nutrienţi şi vitamine. Care sunt beneficiile acestor superalimente

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite