Şantaj murdar: ungurii de la E Star vor să lase şcolile fără căldură pentru a forţa mâna primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Radu Căpîlnaşiu spune că se încearcă forţarea Primăriei FOTO Olimpia Man
Primarul Radu Căpîlnaşiu spune că se încearcă forţarea Primăriei FOTO Olimpia Man

Firma E Star Budapesta, care a înfiinţat, în 2010, împreună cu Primăria Zalău, societatea E Star Distriterm SRL, al cărui obiect de activitate era transportul şi furnizarea agentului termic în sistem centralizat, a trimis, astăzi, o echipă la Zalău pentru a bloca furnizarea căldurii în oraş.

Informaţia ne-a fost dată în urmă cu puţin timp de primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, care a convocat de urgenţă o conferinţă de presă pentru a-i anunţa pe zălăuani despre ceea ce s-ar putea întâmpla în zilele următoare. "Am primit ieri, 26 februarie, o adresă prin care E Star ne notifică faptul că azi, la ora 11.00, vor închide reţeaua magistrală de distribuţie a energiei termice şi că, în paralel, vor face demersurile pentru... continuarea cercetării penale pentru tulburare în posesie, îndreptată, se pare, împotriva mea, a primăriei, a Uzinii Electrice", precizează primarul. Edilul spune că o echipă de muncitori din Odorheiu Secuiesc a ajuns astăzi în Zalău şi se află la punctul de joncţiune a reţelei magistrale.


Reamintim că în această situaţie s-a ajuns după ce firma E Star Distriterm, care a concesionat, în 2010, serviciul de transport şi distribuţie a agentului termic în Zalău, a notificat Primăria, în mai anul trecut, că doreşte rezilierea contractului. Între cele două părţi nu s-a ajuns la un consens referitor la condiţiile de reziliere şi, întrucât se apropia sezonul rece, Primăria Zalău a decis să atribuie serviciul de încălzire Uzinii Electrice, societate aflată în subordinea Consiliului Local care se ocupa, deja, cu producţia agentului termic, până la soluţionarea pe fond a litigiului dintre cele două părţi. Pentru că o parte din reţeaua magistrală de încălzire, mai exact cea dintre Uzina Electrică şi zona Kaufland, a fost cumpărată de E Star, municipalitatea a obţinut, printr-o ordonanţă preşedinţială, dreptul de folosinţă asupra reţelei respective până la soluţionarea pe fond a cauzei. Societatea maghiară a atacat la Curtea de Apel Cluj ordonanţa, instanţa clujeană dându-i, în 28 ianuarie, câştig de cauză.


Primarul Radu Căpîlnaşiu spune că notificarea de ieri nu este altceva decât o formă de a forţa mâna Primăriei Zalău pentru ca aceasta să cumpere reţeaua aflată în proprietatea firmei. "Forţează pentru că ei ştiu că este ultimul tren, pentru că după ce se închide sezonul de încălzire nu mai este aceeaşi presiune", explică edilul, precizând că municipalitatea chiar vrea să cumpere acea reţea, dar că va putea face acest lucru abia după finalizarea procedurii de evaluare comandată de primărie. Cel mai probabil, evaluarea va fi gata luni, 5 martie, însă primarul spune că o eventuală plată se va putea face abia după aprobarea bugetului local, adică cel mai devreme în luna aprilie - estimează el.


La puţin timp după încheierea conferinţei de presă, reprezentanţii Primăriei Zalău au reuşit, se pare, să ajungă la un acord cu cei ai firmei maghiare."Am reuşit să ajungem la un acord cu administratorul firmei E.star. Renunţă la închiderea reţelei, urmând ca noi să facem demersurile în privinţa evaluării şi  achiziţionării acesteia",  ne-au transmis reprezentanţii municipalităţii.


Precizăm că o eventuală închidere, în acest moment, a căldurii în Zalău i-ar afecta în mod direct pe cei 10.000 de copii care frecventează şcolile, grădiniţele şi liceele din oraş, dar şi locatarii din cele aproximativ 200 de abonaţi ai sistemului centralizat de încălzire.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite