Începe Postul Crăciunului. Află aici cum poţi prepara delicii de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postul Crăciunului durează şase săptămâni
Postul Crăciunului durează şase săptămâni

Românii ortodocşi şi greco catolici mănâncă astăzi ultima masă „de dulce” înaintea Sărbătorii Naşterii Domnului. Postul Crăciunului începe în data de 14 noiembrie, durează şase săptămâni şi a fost rânduit de biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Isus Hristos.

În această perioadă,  adevăraţii creştini ţin  post. Alături de fapte bune, de rugăciune şi  smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor dar şi un „tratament” pentru detoxifierea organismului. Creştinii care se pregătesc pentru acest post trebuie să ştie că este desăvârşit atunci când abţinerea de la mancărurile „de dulce” este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual.
Specialiştii susţin că perioada postului, în care se găteşte fără carne, ouă şi lactate, produse animale, este indicată  şi pentru curăţarea organismului de toxine. Postul este binevenit pentru organism însă nu poate fi ţinut de orcine, pentru că pe durata lui se elimină din alimentaţie proteinele de origine animală, care conţin aminoacizi esenţiali care sunt indispensabiili bunei funcţionări. Astfel, postul nu este indicat pentru perioade lungi. Femeile însărcinate, copiii de până în 16 ani, dar şi alte persoane care suferă de diferite afecţiuni, nu este indicat să ţină post. Recomadabil este  hrana gătită sănătos, fructe şi legume proaspete sub formă de salate. 

 Reţete de post

Cei care doresc să ţină post, pot să-şi prepare singuri anumite reţete.  O gospodină din  Zalău care anual ţine acest post recomandă  două reţete  de mâncăruri de post. Este vorba despre supa  de roşii şi ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă.  Pentru supa de roşii aveţi nevioe de:  un kg de roşii, doi dovlecei tăiaţi rondele subţiri, patru cartofi, două cepe mici, trei căţei de usturoi, o ceşcuţă de ulei, o linguriţă de zahăr, sare piper şi două foi de dafin. Într-o oală suficient de mare, se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă dovleceii,  roşiile decojite, tăiate în patru şi cartofii tăiaţi mărunt.
Se lasă la fiert circa 10 minute, după care se adaugă 1,5 de  apă, piperul, sarea, zahărul, usturoiul tăiat mărunt si foile de dafin. Se lasă să fiarbă 40 de minute. Se adaugă pătrunjel tocat şi se serveşte cu crutoane. Acestea se obţin prin prăjirea în ulei a unor cubuleţe de pâine.

Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă

Pentru  prepararea acestei reţete aveţi nevoie de: opt bucăţi de ardei gras, o cutie de ciuperci, 4-5 buc. roşii, 500 gr. orez,  două  bucăţi de ceapă, patru linguri linguri de ulei, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare şi piper. Ceapa se curaţă, se taie mărunt şi se căleşte în ulei încins. Se adaugă orezul, împreună cu ciupercile, tăiate mărunt, se acoperă cu apă şi se lasă la fiert. La  final, se adaugă roşiile tăiate mărunt. Se lasă la răcit, se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Ardeii  sunt tăiaţi cu capac, în partea dinspre coadă, se curaţă de seminţe, se spală  apoi se umple cu orez şi ciuperci, se ung cu ulei şi se aşează în tavă. Printre ei, se pun felii de roşii şi se dau la cuptor la foc mic, 45 de minute.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite