Încă un caz de pestă porcină africană în Sălaj. Numărul focarelor active creşte la 6

Încă un caz de pestă porcină africană în Sălaj. Numărul focarelor active creşte la 6

Animalele din gospodărie au fost sacrificate FOTO Arhivă

Toţi cei trei porci din exploataţie au fost sacrificaţi, o comisie de specialitate va stabili dacă şi în ce condiţii proprietarul poate beneficia de despăgubiri.

O suspiciune de Pestă Porcină Africană la porci domestici a fost semnalată miercuri, 4 septembrie, într-o exploataţie din localitatea Giurtelecul Şimleului, comuna Măerişte, în urma testării virusologice realizate în laboratorul din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare Sălaj. Proba a fost trimisă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, pentru confirmarea bolii.

Între timp, în exploataţia în care a fost identificat noul focar s-au luat, în cursul zilei de miercuri, o serie de măsuri. Astfel, gospodăria a fost plasată sub supraveghere şi dezinfectată în totalitate; au fost inventariate şi examinate clinic animalele existente în exploataţie, s-a întocmit ancheta epidemiologică cu stabilirea posibilei surse de infecţie; cei trei porci din gospodărie au fost sacrificaţi.

De asemenea, o comisie de specialitate va stabili dacă şi în ce condiţii se pot acorda despăgubiri pentru porciii sacrificaţi din exploataţia unde există suspiciune de boală.

În cazul confirmării bolii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj se va întruni de urgenţă pentru a stabili un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane din acest focar. Dacă va fi confirmat, acesta va fi al şaselea focar activ de pesta din Sălaj.

Citiţi şi:

Pesta porcină africană continuă să se extindă în Sălaj. Două cazuri noi semnalate în doar o săptămână

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: