5 mituri despre vaccin şi adevărul din spatele acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe boli pot fi prevenite prin vaccinare
Multe boli pot fi prevenite prin vaccinare

Deşi vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieţi din întreaga lume, există numeroase persoane care refuză imunizarea.

Vaccinul este un preparat biologic care conţine microorganisme omorâte sau atenuate ori fragmente ale acestora; în urma administrării lui, apare un răspuns imun (de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene.

Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieţi din întreaga lume, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În lipsa vaccinarii sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90 la sută, bolile şi manifestările epidemice pot reapărea. Există, însă, numeroase mituri legate de vaccinuri şi vaccinare, cele mai multe izvorâte din neînţelegerea modului în care acţionează vaccinurile şi dintr-o informare incorectă şi incompletă.

Medicul epidemiolog Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, explică ce e fals şi ce e adevărat în câteva dintre acestea:

Mit: Imunitatea naturală este mai bună decât imunitatea conferită de un vaccin.

Adevăr: În unele cazuri, imunitatea naturală – când contractezi o boală şi eşti bolnav – determină o imunitate mai puternică în faţa bolii decât cea creată prin vaccinare. Pe de altă parte, pericolele asociate unei astfel de abordări depăşesc cu mult beneficiile sale relative. Dacă, spre exemplu, ai vrea să capeţi imunitate împotriva rujeolei contractând această boală, ar exista 1 posibilitate din 1000 să mori în urma simptomelor bolii. Prin comparaţie, mai puţin de o persoană dintr-un milion a avut reacţii alergice severe în urma unui vaccin ROR.

Mit: Vaccinurile îmi pot infecta copilul cu virusul bolii pe care încearcă să o prevină.

Adevăr: Vaccinurile pot induce simptome uşoare asemănătoare celor ale bolii pe care o combat. O concepţie greşită întâlnită frecvent este aceea că aceste simptome semnalează infecţia. În realitate, în puţinele cazuri (mai puţin de 1 din un milion de cazuri) în care apar aceste simptome, este vorba despre răspunsul imun la vaccin al organismului celui vaccinat, şi nu despre boala în sine.

Mit: Vaccinul ROR provoacă autism.

Adevăr: Vaccinul ROR nu provoacă autism. Nu există nicio dovadă ştiinţifică în sprijinul acestei teorii. Deoarece semnele de autism pot apărea în jurul vârstei la care copiilor li se face vaccinul ROR, unii părinţi sunt de părere că vaccinul este cauza autismului. O mare parte din controversa legată de vaccinul ROR şi autism este rezultatul unei lucrări publicate în 1998 care sugera existenţa unei astfel de asocieri. Însă de atunci, 10 din cei 13 autori ai respectivei lucrări au afirmat că nu ar fi trebuit să tragă această concluzie.

Niciunul dintre numeroasele studii ample efectuate la nivel mondial nu a identificat vreo legătură între vaccinul ROR şi autism. Numărul copiilor cu autism pare să fi crescut în ultimii ani, însă această creştere s-a petrecut cu mult după ce copiii au început să fie vaccinaţi împotriva ROR. Diagnosticarea îmbunătăţită a autismului include acum copiii cu simptome moderate. Există şi o mai mare conştientizare publică a autismului şi tot mai mulţi părinţi se adresează specialiştilor. De asemenea, recent, oamenii de ştiinţă au identificat o genă care are legătură cu autismul.

Mit: Vaccinul ROR provoacă reacţii adverse grave.

Adevăr: Unii copii simt puţină durere în braţ acolo unde pătrunde acul siringii şi pot face febră sau iritaţie la câteva zile de la administrarea vaccinului. Dacă nu este vaccinat, copilul tău riscă să moară din cauza unei boli care poate fi prevenită.

Mit: Sistemul imunitar al copiilor nu poate face faţă atâtor vaccinuri.

Adevăr: Copilul tău are un sistem imunitar mai puternic decât ai putea crede. În funcţie de numărul de anticorpi prezenţi în sânge, un bebeluş are teoretic capacitatea de a reacţiona la aproximativ 10.000 de vaccinuri odată.

Sistemul imunitar n-ar putea fi niciodată copleşit cu adevărat pentru că ‚stocul’ de celule din sistem se reface în permanenţă. În realitate, bebeluşii sunt expuşi în fiecare zi unui număr uriaş de bacterii şi viruşi, astfel că, prin comparaţie, imunizările sunt o cantitate neglijabilă. Deşi în prezent există mai multe vaccinuri ca niciodată, acestea sunt mult mai eficiente şi mai eficace decât ce a existat anterior. Per total, copiii din ziua de azi sunt expuşi unui număr mai mic de boli decât erau copiii acum zeci de ani.

 

Citiţi şi:

Tuberculoza, o boală care poate ucide. Simptomele care trebuie să te trimită la medic

Secretul tălpilor perfecte. De ce nu este recomandată îndepărtarea bătăturilor - explicaţiile medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite