21 de profesori dau meditaţii legal. Cât plătesc ei la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meditatorii trebuie să fie înregistraţi ca şi PFA FOTO Arhivă
Meditatorii trebuie să fie înregistraţi ca şi PFA FOTO Arhivă

Potrivit situaţiei centralizate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj, doar 21 de cadre didactice din judeţ sunt înregistrate, în acest moment, ca şi meditatori şi plătesc impozite către stat în această calitate.

Potrivit legislaţiei în vigoare, orice activitate generatoare de venit trebuie raportată la Finanţe, pentru ca instituţia fiscală să calculeze, apoi, cât trebuie dat la stat din acel venit. Meditaţiile date de profesori nu fac excepţie, însă puţini sunt aceia care se... obosesc să înregistreze ca şi meditatori şi să plătească, în consecinţă, impozit.

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj, din totalul de aproximativ 3.500 de dascăli câţi sunt, acum, încadraţi în sistemul de învăţământ preuniversitar, doar 21 dau meditaţii. Cel puţin atâţia apar în evidenţele DGFP, înregistraţi ca şi medidatori. Potrivit celor de la Finanţe, medidatorii plătesc dări către stat în funcţie de o normă de venit stabilită anual. Astfel, pentru 2013, norma de venit stabilită pentru serviciile executate de meditatori este, în municipiul  Zalău, de 12.000 lei, în celelalte trei oraşe din judeţ, 11.000 de lei, iar pe comune - 9.000 lei. Teoretic, fiecare mediator trebuie să plătească, anual, 16 la sută din norma de venit, respectiv 1.920 de lei pentru cei din Zalău, 1.760 de lei pentru cei din Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu, şi 1.440 de lei în cazul celor din mediul rural. Practic, însă, normele anuale de venit se reduc în funcţie de mai multe condiţii, astfel că sumele de plătit se înjumătăţesc în majoritatea cazurilor. Astfel, norma de venit se reduce cu 40 la sută în cazul în care contribuabilii au calitatea de salariat şi desfăşoară activitatea în afara programului de lucru. Dacă meditatorul este femeie şi are peste 60 de ani, ori este bărbat şi are peste 65 de ani, norma este redusă la jumătate, tot la jumătate fiind redusă norma de venit şi dacă meditatorul este pensionar cu pensie de invaliditate de gradul III, cu drept de muncă. Meditatorii trebuie să se înregistreze înaintea începerii activităţii la ORC Sălaj ca şi persoană fizică autorizată şi să depună la Administraţia Finanţelor Publice de care aparţin declaraţiile 220 şi 200.

Meditaţiile cu elevii de la clasă, interzise

Chiar dacă sumele de plătit ca şi impozit pentru banii încasaţi din meditaţii sunt destul de mici, cel puţin comparativ cu cele încasate de meditatori de la elevi, numărul profesorilor care se înregistrează ca şi meditatori este extrem de mic în fiecare an. Şi asta în condiţiile în care numărul dascălilor care îşi completează astfel veniturile este tot mai mare. De altfel, cel puţin la limba română şi la matematică, meditaţiile sunt aproape o regulă încă din clasa a V-a, de cele mai multe ori elevii făcând, de voie de nevoie, meditaţii chiar cu profesorul de la clasă, deşi există un Cod de etică pentru învăţământul preuniversitar, deocamdată în stadiu de proiect, care interzice clar acest lucru.

Nici inspectorul şcolar general al Sălajului, Gheorghe Bancea, nu vede cu ochi buni această practică. „Normal, meditaţiile în particular se fac de către acei profesori care sunt înregistraţi ca şi persoană fizică autorizată. Şi, normal, meditaţiile se fac cu alţi elevi decât cu cei de la clasă”, declară Bancea. Şeful Inspectoratului Şcolar ne-a explicat că a face meditaţii cu elevii de la clasă ar perturba întreg procesul de predare – învăţare şi ar putea constitui şi un „factor de influenţă”. „Eu nu sunt de acord cu orele în particular cu propriii elevi chiar şi dincolo de funcţia pe care o deţin”, punctează inspectorul şcolar general.

 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite