Ziua Mihai Eminescu. Casa Roşie, locul care adăposteşte o colecţie unică în ţară dedicată poetului nepereche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Mihaei Eminescu. Centrul "Mihai Eminescu" Bârlad, concept unic la nivel naţional cu un patrimoniu inestimabil FOTO Sabina Ghiorghe
Ziua Mihaei Eminescu. Centrul "Mihai Eminescu" Bârlad, concept unic la nivel naţional cu un patrimoniu inestimabil FOTO Sabina Ghiorghe

Ziua Mihai Eminescu. Centrul Mihai Eminescu din Bârlad este un concept unic la nivel naţional ca patriomoniu şi prezentare. Este locul unde se găseşte capodopera eminesciană şi aproape tot ce s-a scris despre Luceafărul poeziei româneşti până în 2011.

Mihai Eminescu a trecut prin Bârlad în perioada 1875-1876 în calitate de revizor şcolar. A scris o poezie inspirat de aceste locuri şi chiar menţionează numele oraşului: “Sus în curtea cea domnească,/ La domnia din Bârlad/ şade tânăr domnul Vlad...”.

La 161 de ani de la naşterea “poetului nepereche”, pe 15 ianuarie 2011, a fost inaugurat la Bârlad Centrul “Mihai Eminescu”, instituţie de cultură care adăposteşte o colecţie impresionantă dedicată poetului, patrimoniu donat de iniţiatorul acestui centru, un colecţionar împătimit: dr. Constantin Teodorescu. Acesta a adunat timp de 40 de ani cărţi, manuscrise, critică, medalistică, cartofilie, aproape tot ce este legat de numele lui Mihai Eminescu.

Colecţia constă în peste 5.800 de volume din care 2.100 sunt cu şi despre Mihai Eminescu, cărţi publicate de la prima apariţie în timpul vieţii marelui poet şi până în prezent, fotocopii după manuscrisele şi alte documente ale poetului sau legate de existenţa acestuia editate de Academia Română, peste 500 de exemplare de reviste literare. Aici se află şi lada lui Eminescu în care îşi ţinea manuscrisele, numeroase discuri, casete audio şi CD –uri cu romanţe pe versurile lui Mihai Eminescu sau inspirate din creaţia Luceafărului.

Colecţia mai cuprinde 200 de lucrări de artă plastică (grafică, pictură, sculptură tapiserii, xilogravuri etc.). Pentru o ilustrare cât mai completă a valorii creaţiei eminesciene, ca sursă inepuizabilă de inspiraţie, colecţia mai conţine  150 de medalii şi insigne, dar şi numeroase exponate de cartofilie şi filatelie, maximafilie cu tematică Eminescu, realizate de-a lungul timpului pentru a marca diverse momente închinate poetului.

Imagine de la inaugurarea Centrului Eminescu: colecţionarul Constantin Teodorescu (stânga) şi maestrul Marcel Guguianu (cel care a realizat bustul Eminescu din faţa Centrului) FOTO Barlad online

casa rosei centru mihai eminescu barlad

Patrimoniul este structurat pe tematici potrivit conceptului colecţionarului dr. Constantin Tepodorescu care s-a ocupat de fiecare detaliu: Începutul operei lui Mihai Eminescu; Elita interbelică; Eminescu în a doua jumătate a secolului XX; Continuatorii lui Mihai Eminescu( Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Cezar Ivănescu şi laureaţii Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” prin reprezentări plastice şi opera acestora); Eminescu în secolul XXI; Eminescu şi cultura bârlădeană; Eminescu în medalistică, cartofilie şi maximafilie. 

Ziua Mihai Eminescu. Istoria clădii

Centrul “Mihai Eminescu” Bârlad este amplasat într-o clădire plină de istoorie, cunoscută în oraş sub numele “Casa roşie”. Clădirea a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea  ca o anexă a Şcolii Normale “Principele Ferdinand”. A avut destinaţia iniţială de locuinţă pentru directorul şcolii, pedagogul Ioan Popescu, cel ce a pus bazele învăţământului pedagogic la Bârlad.

În perioada regimului comunist, imobilul a avut mai multe destinaţii precum grădiniţă, creşă şi pentru o scurtă perioadă de timp secţie de spital. După 1990 a fost lăsat în paragină, fiind pe punctul de a se autodemola. Lucrările de consolidare au fost finalizate în 2010 cu bani de la bugetul local.

Ziua Mihai Eminescu. 165 de ani de la naşterea poetului

Toate instituţiile de cultură din Bârlad au organizat cu acest prilej evocări ale poetului naţional. Suita de manifestări a început pe 14 ianuarie, de la ora 16.00, în sala mică a Teatrului “V. I. Popa”, cu un moment poetic intitulat “Eminul meu iubit” ce a fost organizat de  de Şcoala 9 (prof. Niculina Carabăţ şi Niculina Artene).

Pe 15 ianuarie, de la ora 17.00, la Centrul “Mihai Eminescu” Bârlad are loc vernisajul expoziţiei de grafică  “Sonete eminesciene” realizate de graficianul Georgel Pascu şi discipolii săi.

Pe 16 ianuarie, de la ora 11.00, tot la Centrul “Mihai Eminescu”, va avea loc dezbaterea cu tema “Eminescu din bibliotecile şcolare”. În aceeaşi locaţie va fi şi o dezbatere moderată de Geta Modiga, coordonatoarea Centrului, cu tema “Cartea în viziunea eminesciană” (preznetare dr. Valeriu Lupu). La final va fi lansat nr. 6 al revistei “Arheu”.

Centrul Mihai Eminescu, în intervalul 14-16 ianuarie, va avea uşile deschise în intervalul orar 8.00-16.00 pentru elevii dornici să descopere universul eminescian.

Vă mai recomandăm

"Maladiile lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor" - un volum care prezintă o abordare nouă a morţii poetului. Volumul "Maladiile lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor", editat de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, care prezintă o abordare nouă a maladiilor şi morţii lui Mihai Eminescu, va fi lansat joi, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în sala Theodor Pallady a Academiei Române.

Inima lui Eminescu bate la Freiburg. Mulţi îşi fac chip cioplit din Eminescu sau se aruncă ca epigonii la picioarele sale. Unii vorbesc cu nonşalanţă despre poetul naţional, producând zgomot patriotic, având la baza cel mult poezii de gimnaziu. Eminescu, exclus din bibliotecile lor convenţionale, mentale, transformat în statuie, supravieţuieşte şi astăzi.

Ultima escapadă a Veronicăi Micle cu Mihai Eminescu. Cum şi-au petrecut cei doi îndrăgostiţi, ascunşi de ochii lumii, ultimele momente de fericire. Mihai Eminescu şi Veronica Micle şi-au trăit ultima parte a poveştii de dragoste în Botoşani, cu un an înainte de moartea amândurora. Timp de 12 zile, cei doi s-au întâlnit, ajutaţi şi de fiica Veronicăi, o tânără profesoară de matematică.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite