Ziua decisivă pentru episcopul acuzat de homosexualitate. Sinodul decide dacă prelatul de la Huşi va rămâne în funcţie după scandalul care a zguduit BOR

Ziua decisivă pentru episcopul acuzat de homosexualitate. Sinodul decide dacă prelatul de la Huşi va rămâne în funcţie după scandalul care a zguduit BOR

Episcopul Corneliu este primul înalt prelat al BOR implicat într-un scandal sexual

Reprezentanţii Patriarhiei Române au stabilit calendarul şedinţelor de lucru ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul cărora va fi analizat cel mai grav scandalul cu care s-a confruntat vreodată: cazul episcopului Corneliu, de la Huşi, primul înalt prelat al BOR acuzat de homosexualitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit comunicatului de presă transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române, în ziua de joi, 17 august 2017, va fi prezentat şi discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privitor la propunerile Comisiei pentru Statut şi regulamente referitoare la analizarea sesizărilor sau acuzaţiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum şi la cercetarea şi judecarea acestora. Vor fi analizate, în vederea aprobării, şi unele propuneri al Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activităţii clericale, inclusiv a ierarhilor. 

Tot joi, 17 august, în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, urmează a fi desemnaţi membrii şi supleanţii Consistoriilor arhiereşti care vor cerceta şi judeca în primă şi ultimă instanţă cazurile de abatere de la morala şi disciplina Bisericii.

”În ziua de vineri, 18 august 2017, în cadrul şedinţei de lucru a Sinodului Permanent, va fi discutată şi situaţia critică din Episcopia Huşilor ca urmare a unor acuzaţii aduse Preasfinţitului Părinte Corneliu, precum şi unor clerici din această eparhie”, au transmis reprezentanţii Patriarhiei Române.

Scandalul care îl are în centrul atenţiei pe PS Corneliu, Episcopul Huşilor, a izbucnit la jumătatea lunii iunie, după ce înaltul prelat, pe numele său de mirean Corneliu Onilă, a depus o plângere la DNA, Serviciul Teritorial Iaşi, sesizând că ar fi şantajat cu un material compromiţător, de trei preoţi din judeţ, printre care şi arhimandritul Episcopiei Huşilor, Sebastian Jitaru. 

După doar două săptămâni ce anchetă, cei trei clerici inculpaţi au fost trimişi în judecată de DNA, fiind arestaţi la domiciliu. După arestarea preoţilor, presa tabloidă a prezentat o filmare în care ar apărea episcopul, în timp ce întreţine raporturi sexuale cu un fost elev de seminar, în prezent preot la o parohie din judeţul Vaslui. Respectiva filmare a fost trimisă în forma sa necenzurată către Patriarhia Română şi, ulterior, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ai cărei reprezentanţi au precizat că, în ea, apare „cel mai probabil” episcopul. În replică, Corneliu Onilă a formulat o plângere acuzând că filmarea respectivă nu ar fi una autentică. 

Veridicitatea înregistrării, care ar fi fost realizată într-o chilie a Episcopiei Huşilor în 2006, a fost confirmată de mai mulţi preoţi din judeţ, care ştiau de existenţa filmării de mai mulţi ani, de fosta pedagoga a Seminarului Teologic din Huşi, dar şi de un fost coleg de cameră a seminaristului, despre care se afirmă că ar fi devenit partenerul episcopului, în anul trei de studii. 

Mai puteţi citi:

 

„Spotlight” moldovenesc. Filmarea păcătoasă pentru care un şef al Bisericii a purtat microfoane sub sutană

Descoperire scandaloasă în dosarul „sexgate în sutană“: episcopul Huşilor, filmat alături de un bărbat în ipostaze pornografice. Cine apare alături de prelat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: