VIDEO Cum s-au pregătit de războiul cu săbii romii din Murgeni. Oraşul a ajuns acum „zonă specială de siguranţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii din Murgeni care au ieşit să se bată cu săbiile au fost filmaţi
Cetăţenii din Murgeni care au ieşit să se bată cu săbiile au fost filmaţi

Riscul escaladării violenţelor clanurilor de romi din oraşul vasluian Murgeni a determinat conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui să declare localitatea „zonă specială de siguranţă publică“.

Decizia conducerii IPJ Vaslui de a mobiliza forţe suplimentare de ordine din toate structurile Ministerului Afacerilor Interne a venit pe fondul amplificării ameninţărilor pe care şi le-au proferat clanurile de rromi, care şi-au chemat ”întâriri” din străinătate. Zeci de cetăţeni din Murgeni, oraş unde mai bine de jumătate din populaţie este de etnie romă, s-au întors din Diaspora în ultimele zile. 

Potrivit autorităţilor în urma scandalului din noaptea de 4/5 iunie, când aproape 200 de persoane s-au bătut pe străzile din oraş, cu bâte şi săbii, în oraş s-au reîntors din Diaspora 75 de persoane. Faţă de toate s-a luat măsura izolării la domiciliu.

Violenţele de săptămâna trecută au izbucnit în urma unui conflict provocat de membrii unui clan ce tocmai s-au întors din Franţa. Maşina unui bărbat a fost distrusă de un membru al clanului rival, în urma unor dispute de pe reţelele de socializare. A fost o judecată ţigănească în urma căreia părţile au căzut de acord ca familia celui care a distrus autoturismul să plătească despăgubiri, cu condiţia ca familia păgubită să-şi retragă plângerea de la Poliţie. În timp ce păgubitul se ducea cu maşina la service a fost abordat de mai mulţi romi din tabăra adversă, care au sărit la bătaie cu săbii şi topoare. Şoferul a fugit, dar a dat alarma în clanul său, iar de aici s-a declanşat un adevărat război. Un bărbat a fost călcat intenţionat cu maşina, un altul împuşcat cu un pistol cu bile de cauciuc, iar un altul bătut crunt cu bâtele. Toţi cei trei răniţi au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Alte opt persoane au fost rănite, însă au refuzat să fie transportate la spital. 

Momentul în care membrii clanurilor de romi au ieşit pe străzi şi se pregătesc de bătaie a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă. La un moment dat, însă, pe imagine se observă cum unul dintre romii din stradă sesizând camera de supraveghere, urcă pe stâlp şi îi schimbă direcţia astfel încât să nu surprindă strada.

Bătăi de stradă, nicio persoană reţinută

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au deschis un dosar penal tentativă la omor, uz de armă fără drept, tulburarea liniştii şi ordinii publice, loviri şi alte violenţe. Cu toate acestea, procurorii nu au reţinut nicio persoană şi nici nu au solicitat vreo măsură preventivă faţă de cei implicaţi în scandal.
Membrii clanurilor Sandu şi Murui din Murgeni s-au acuzat reciproc, afirmând că şi-au chemat ajutoare din străinătate pentru a-şi pune la punct rivalii.

„Având în vedere riscul criminogen, la Murgeni a fost instituită zonă specială de securitate publică, fiind instituie dispozitive suplimentare de ordine şi siguranţă publică. În zonă sunt mobilizaţi poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi poliţişti locali”, a precizat Bogdan Gheorghiţă, purtător de cuvânt al IPJ Vaslui.

De la sfârşitul săptămânii trecute, zeci de forţe de ordine patrulează pe raza oraşului Murgeni, în special în zona carierului Bedreaga, acolo unde locuiesc clanurile de romi.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Vaslui, în momentul în care cauzele ce au determinat constituirea zonei speciale de siguranţă publică au fost înlăturate, măsurile speciale luate încetează.

Străzile din cartierul unde locuiesc romii sunt supravegheate de forţe de ordine FOTO Adevărul

murgeni politie
murgeni politie

Intersecţiile din oraş sunt monitorizate de poliţişti

politie
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite