VIDEO Mesajul sfâşietor al unor copile din judeţul Vaslui: „Salvaţi-ne de tata”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Halmaga şi fiica terorizată
Gheorghe Halmaga şi fiica terorizată

Două surori de 14, respectiv 15 ani, alături de frăţiorul lor de numai 5 ani, au cerut sprijinul Protecţiei Copilului pentru a scăpa de teroarea la care le supunea propriul tată. Copilele l-au filmat cu telefonul mobil pe cel care le-a dat viaţă, în timp ce le ameninţa cu moartea, le înjura şi le lovea fără milă.

Fotografiile şi înregistrarea video făcute de cele două copile i-au oripilat pe procurorii şi poliţiştii bârlădeni. Imaginile sunt greu de relatat în cuvinte, violenţa fizică şi verbală folosită pentru intimidarea propriilor fiice este ieşită din comun. Tatăl reclamat de copii, Gheorghe Halmaga (40 ani), domiciliat în satul vasluian Iana, este cercetat în libertate pentru săvârşirea infracţiunii de „lovire şi rele tratamente aplicate minorului”. Miercuri, 30 aprilie, monstruosul tătă s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad pentru a da primele declaraţii în dosarul penal. În paralel, se fac demersuri pentru a fi decăzut din drepturile părinteşti.
Calvarul celor trei fraţi a atins punctul culminant în ziua de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie, şi tot în aceeaşi zi, copiii au cerut sprijinul autorităţilor punând la dispoziţia specialiştilor de la Protecţia Copilului imaginile care demonstrau că duc o viaţă de calvar în căminul părintesc.

„Vaco, te omor”
Cea mai mică dintre surori, de 14 ani, a avut puterea de a-şi filma tatăl în timp ce o lovea cu bestialitate pe sora cea mare: „Tu m-ai despărţit de mă-ta, vaco. Îţi dau de te omor, te adorm acuşi. Nu mai sunt tatăl tău, la cămin cu tine! Vaca dracului, cine-s eu pentru tine!  Eu te-am crescut pe tine, nu mă-ta. Direct în faţă vreau să-ţi dau, să-ţi las semne”. Cu mintea înceţoşată de băutură, părintele şi-a lovit fiica în repetate rânduri. Copila, terorizată şi cu buzele crăpate după atâtea lovituri, nu îndrăznea nici să plângă de durere: „Te rog, tată. Lasă-mă să-ţi explic”.

După ce a considerat că i-a dat „lecţia” cuvenită celei mai mari dintre fete, a lovit-o cu piciorul în faţă pe mezină, recomandându-i să filmeze când îi spune el. Singurul care a scăpat de lovituri a fost băieţelul de 5 ani, acesta din urmă fiind educat de tată să fie „şemecher”. După ce le-a bătut şi umilit în ultimul hal, a obligat-o pe una dintre fete să caute pe calculator şi să salveze pozele cu mama celor trei copii „în ţîţele goale”.

„Salvaţi-ne de tata!”

După ce au scăpat din vizorul bărbatului înebunit de gelozie, cei trei fraţi s-au dus la asistentul social din localitate şi au cerut ajutorul. Imaginile puse la dispoziţia autorităţilor au fost atât de convingătoare încât au fost luate pe loc măsuri de protecţie a minorilor. Fraţii au fost internaţi în aceeaşi zi la Centrul de Plasament a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat din Bârlad.

„Copiii ne-au prezentat imaginile şi ne-au cerut să-i scăpăm de tată. Probabil că acesta şi-a pierdut controlul din cauza geloziei şi a faptului că soţia i-a cerut să divorţeze. Au mai avut tentative de a se despărţi, dar s-au împăcat”, a declarat, pentru „Adevărul”, Cătălin Caleap, asistent social în comuna Iana.
Cei trei fraţi au intrat în program intens de consiliere. „Am preluat copiii şi i-am inclus într-un program de recuperare şi susţinere psihologică. Dezvăluirea lor e legată de revolta şi furia faţă de tată, dar şi de sentimentul de abandon legat de mamă”, a declarat psihologul Ionel Brătianu, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC)Vaslui.

Familie destrămată

Mama copiilor a plecat la muncă în Italia în toamna anului trecut şi a fost condusă la autocarul care o transporta chiar de soţul ei. A revenit acasă pentru a petrece sărbătorile pascale alături de copii, prilej folosit pentru a deschide acţiune de divorţ împotriva soţului. Imediat după Paşte a plecat din nou în Italia pentru a nu-şi pierde locul de muncă. Gheorghe Halmaga s-a simţit prea rănit în orgoliul de bărbat pentru a accepta să fie părăsit de nevastă şi s-a răzbunat pe copii, fâcăndu-i responsabil pentru eşecul său. A considerat că este stăpân absolut asupra vieţii copiilor, soţia fiind plecată din ţară, şi s-a purtat ca atare.

Tatăl-tiran munceşte ca paznic de noapte la o fermă piscicolă din comuna unde locuieşte.
În urma declanşării anchetei, DGASPC Vaslui a contat pe mama copiilor, i s-a prezentat situaţia în care se află copiii şi i-au pus în vedere să vină în ţară pentru a clarifica situaţia minorilor.

Cercetări la Parchet

La solicitarea ziarului „Adevărul”, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad a remis un comunicat de presă: „Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, a fost înregistrată, la data de 23.04.2014, o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe exercitate asupra membrilor de familie. În urma cercetărilor efectuate până la acest moment, a rezultat că cele două minore, aflate în îngrijirea şi educarea tatălui lor, au fost lovite şi ameninţate de acesta, cu moartea şi alte acte de violenţă. Fiind prezentate pentru examinare medico-legală, s-a constat că minora în vârstă de 14 ani a prezentat leziuni traumatice care au necesitat 1-2 zile îngrijiri medicale, iar cealaltă minoră nu a necesitat îngrijiri medicale pentru leziunile suferite. Faţă de cele două minore, ca urmare a sesizării organelor de poliţie, au fost luate măsuri de protecţie cu caracter provizoriu, acestea fiind încredinţate unui membru din familia extinsă. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii judiciare.”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite