VIDEO După cormorani, ministrul Daea are de rezolvat o nouă problemă: mistreţii din Vaslui. „Merg în gaşcă de câte 30-40-50 de porci. Nu se mai poate!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea, alături de Sorin Pintea şi Viorica Dăncilă, la Vaslui
Petre Daea, alături de Sorin Pintea şi Viorica Dăncilă, la Vaslui

Prezent la Vaslui, alături de premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat la o întâlnire cu primarii din judeţ. Aceştia din urmă au prezentat oficialităţilor o serie de probleme cu care se confruntă vasluienii de la sate.

Primul primar care a luat cuvântul la întâlnirea cu oficialităţile sosite la Vaslui a fost Benone Pletea, edilul de la Ibăneşti, cunoscut opiniei publice drept ”primarul-copiuţă”. 

În 2008, primar fiind, a fost dat afară din examenul de bacalaureat pentru fraudă. Edilul, atunci în vârstă de 40 de ani, a fost prins copiind chiar de un fost coleg de partid, care l-a dat afară din sală imediat ce i-a descoperit fiţuicile în buzunar. 

Cu un an înainte, în 2007, Benone Pletea fusese condamnat  la un an de închisoare cu suspendare, după ce a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă o diplomă care atesta că ar fi absolvent al Academiei de Studii Economice, în condiţiile în care el avea doar zece clase. Ajuns primar în 2000 din partea PRM, Benone Pletea a trecut la PDL, apoi la PNL şi, în final, la PSD, al cărui membru este şi în prezent.

Primarul Benone Pletea, a solicitat marţi seara ministrului Agriculturii să rezolve una dintre problemele grave cu care se confruntă ţăranii din zona Ibăneşti: porcii mistreţi, care le distrug culturile. Pletea a solicitat oficialităţilor să-i mute pe oameni în alte zone ale ţării, dacă nu reuşesc să rezolve problema mistreţilor. 

Edilul a invocat că numărul de porci mistreţi a crescut alarmant şi a invocat că oamenii vor ajunge să nu mai cultive nimic în câţiva ani, deoarece mistreţii le distrug totul.

”Nu se mai poate! Au crescut într-un număr aşa de mare,  încât merg în gaşcă de câte 30-40-50 de porci. Şi vă spun sincer, dacă vreţi vă facem şi filmări”, a precizat primarul Benone Pletea oficialităţilor.

Primarul-copiuţă din Vaslui care a reclamat ministrului Agriculturii problema porcilor mistreţi

Edilul de Ibăneşti a mai solicitat ministrului Agriculturii să redeclare comuna pe care o conduce zonă defavorizată, având în vedere relieful din zonă. Comuna Ibăneşti a fost declarată zonă defavorizată până în anul 2010, locuitorii beneficiind de o serie de facilităţi.

Ministrul Agriculturii l-a asigurat că problema mistreţilor din zonă este ”caz rezolvat”, că se vor lua măsuri pentru diminuarea numărului de mistreţi, astfel încât culturile oamenilor să nu fie distruse. Petre Daea a fost completat de premierul Viorica Dăncilă, care a precizat că Legea Vânătorii, care reglementa şi problema mistreţilor, a fost întoarsă în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis.

 

Ministrul Daea şi premierul Dăncilă despre soluţionarea problemei porcilor mistreţi

La sfârşitul lunii ianuarie, ministrul român a provocat stupoare în Comisia de Pescuit a Parlamentului European când a afirmat că în ţara noastră cormoranii înoată în piscine.

În privinţa ”zonei defavorizate”, ministrul a precizat că şi această problema are rezolvare, dar în 2021.

La sfârşitul lunii ianuarie, ministrul Agriculturii a provocat stupoare în Comisia de Pescuit a Parlamentului European când a afirmat că în ţara noastră cormoranii înoată în piscine.
Petre Daea a explicat atunci de ce a declarat război cormoranului şi ce are de gând să facă mai departe.

"300.000 de tone de peşte se pierd în Uniunea Europeană datorită cormoranului. În România se pierde o cantitate triplă faţă de cantitatea pe care o mai pot scoate pescarii din lacurile pe care le administrează. Într-un cuvânt, mănâncă de trei ori mai mult cormoranii decât obţin pescarii în acvacultură şi am luat măsura foarte clară să ne aliniem şi noi exerciţiului pe care-l fac alte ţări, comportamentului pe care-l au alte ţări, anume acela de a regla efectivele de animale, de păsări şi facem acest lucru", a spus Petre Daea.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite