Babilonie la Vaslui pe tema gazelor de şist. Activiştii au huiduit şi au ţinut discursuri în genunchi, Chevron a suspendat întâlnirea de două ori

Babilonie
la Vaslui pe tema gazelor de şist. Activiştii au huiduit şi au ţinut discursuri în genunchi, Chevron a suspendat întâlnirea de două ori

Unul dintre combatanţii Chevron s-a aşezat în genunchi în timp ce a vorbit la microfon. FOTO: Ionuţ Balaban

Peste 300 de oameni s-au prezentat, ieri, în centrul comunei vasluiene Puieşti, pentru a participa la o dezbatere publică despre gaze de şist, iniţiată de oficialii companiei Chevron. Întâlnirea s-a transformat, însă, într-un fiasco din cauza huiduielilor activiştilor.

Compania americană Chevron a făcut demersuri pentru organizarea, astăzi, a unei  întâlniri informale cu localnicii din Puieşti, ca parte a procedurilor obligatorii necesare pentru obţinerea acordului de mediu în vederea amplasării pe raza comunei a unei sonde de explorare pentru gazele de şist.
 
Ar fi vorba despre al patrulea perimetru concesionat de Chevron pe raza judeţului Vaslui, după cele de la Siliştea (comuna Pungeşti), Popeni (comuna Găgeşti) şi Păltiniş (comuna Băceşti). Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a emis deja un certifiat de urbanism, acum două luni, prin care lasă cale liberă pentru începerea prospecţiunii. Cei de la Chevron mai au nevoie să obţină un certificat de construire pentru amplasarea sondei. Eliberarea certificatului se poate realiza doar după obţinerea de avize din partea unor instituţii precum Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale, E.ON, Apele Române sau Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM). 
 
Teoretic, localnicii din Puieşti, comună situată la 25 de kilometri de Bârlad, şi reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) ar fi trebuit să dialogheze, astăzi, pe marginea unui raport despre impactul asupra mediului depus de oficialii Chevron la APM pentru obţinerea avizului. Practic, dezbaterea publică s-a transformat într-o babilonie, generată de huiduielile permanente ale activiştilor de mediu veniţi din Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Pungeşti sau Bârlad. 
 
Întâlnire suspendată de mai multe ori
 
Orice tentativă a oficialilor APM de a răspunde întrebărilor din public a fost boicotată de mulţimea adunată în sală. „Vreau să ştiu de ce APM eliberează aviz de mediu pentru un lucru atât de dăunător pentru noi?“, a întrebat la un moment dat Ion Duca, un consilier local USL. „N-am zis că o să şi eliberăm avizul de mediu. Tocmai de asta facem dezbaterea publică, pentru a vedea dacă este bine sau nu“, a răspuns Mădălina Nistor, şefa APM Vaslui, după care a fost acoperită de scandări precum „Hoţii!“, „Plecaţi acasă!“, „Jos, Ponta!“ sau „Demisia!“. 
 
Întâlnirea a fost suspendată la două ore după debut, pe fondul imposibilităţii de a dialoga. „Regretăm faptul că locuitorii comunei Puieşti s-au confruntat cu perturbările protestatarilor în efortul de a se informa asupra raportului. Această consultare publică s-a desfăşurat în deplină conformitate cu reglementările din România şi a intenţionat să prezinte publicului larg informaţii legate de raportul privind impactul asupra mediului“, se arată într-un comunicat al Chevron. 
 
Întâlnirea de astăzi este singura organizată la Puieşti pe tema gazelor de şist, cei de la APM urmând să delibereze în perioada următoare. În cazul perimetrului de la Pungeşti, distanţa între dezbaterea publică şi acordarea avizului de mediu a fost de 30 de zile.
 
Citeşte şi:
 
 
 

Sute de localnici din Puiești, dar și activiști de mediu din toată țara au participat la întâlnirea cu Chevron

Imagini din aceeasi galerie
  • Sute de localnici din Puiești, dar și activiști de mediu din toată țara au participat la întâlnirea cu Chevron
  • Participanții la întâlnirea cu Chevron au venit cu pancarte anti-gaze de șist. FOTO: Ionuț Balaban
  • Sătenii din Puiești au venit la întâlnirea cu Chevron. FOTO: Ionuț Balaban
  • Sute de săteni, la întâlnirea cu Chevron din Puiești. FOTO: Ionuț Balaban
  • Unii contestatari ai lucrărilor Chevron din Vaslui au îngenuncheat în timp ce și-au ținut discursurile la microfon. FOTO: Ionuț Balaban
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările