Vasluiul, la pământ în caz de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirile din judeţ nu sunt rezistente la seisme puternice chiar dacă puţine au bulină roşie, susţin specialiştii. Niciunul dintre cele 106 blocuri cu risc seismic nu a fost consolidat, iar multe au structura de rezistenţă şubrezită de lucrările de modernizare a apartamentelor.

Cel mai mare pericol în cazul producerii unui cutremur există în municipiul Bârlad, acolo unde se află cele mai multe blocuri cu bulină roşie. Potrivit specialiştilor de la Inspecţia Judeţeană de Stat în Construcţii (IJSC) Vaslui, la niciunul dintre cele 106 blocuri încadrate într-o clasă de risc seismic din judeţ nu s-au efectuat lucrări de consolidare niciodată. „Cetăţenii sunt cei care hotărăsc reconsolidarea blocurilor. Ei trebuie să întocmească liste care, ulterior, vor ajunge la primării. Ei vor suporta cheltuielile lucrărilor, după care statul le va deconta sumele în rate, fără dobândă, în cel mult 25 de ani“, a declarat Mariana Popiniuc, şef de serviciu în cadrul IJSC Vaslui.

Amenzi pentru modificarea apartamentelor

Pe lângă vechime şi intemperiile vremii care au făcut ca blocurile să se deterioreze, neglijenţa oamenilor este un factor care duce la scăderea rezistenţei imobilelor. Numai anul trecut, reprezentanţii IJSC au dat amenzi de mii de lei locatarilor care şi-au modificat apartamentele şi au şubrezit structura de rezistenţă.

„Am avut sute de petiţii în ceea ce priveşte modernizarea apartamentelor. Potrivit legii 50/1991, cei care sunt prinşi că umblă la structura de rezistenţă vor fi sancţionaţi cu 1.000-100.000 de lei. Anul trecut am acordat 30 de astfel de amenzi cu o valoare totală de 33.840 de lei“, a adăugat Popiniuc.

În judeţ, din cele aproximativ 150.000 de locuinţe şi gospodării, aproape 10% sunt cu risc seismic, iar peste 25% sunt situate în zone inundabile. Potrivit statisticilor IJSC, în municipiul Vaslui nu există niciun imobil cu bulină, cu risc seismic I. Sunt 40 de blocuri încadrate în clasele II, III şi IV. Inspectorii în construcţii susţin că blocuri cu bulină sunt doar în Negreşti, 6, şi 15 în Bârlad, pe străzile Republicii, Epureanu şi Cetinei.

„Ştim că e riscant să locuim în astfel de imobile. Doamne fereşte dacă vine un cutremur mai puternic, cred că vor cădea pereţii peste noi. Dar o reabilitare de bloc costă foarte mult“, a spus bârlădeanul Vasile Marin, de pe bulevardul Epureanu.

Leonard Negruţi, arhitect: N-ar rămâne ni-mic din clădirile din judeţ. Au fost proiectate pentru maxim 8 grade.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite