Vasluianul snopit în bătaie de poliţişti pentru că nu s-a putut legitima, având buletinul la preschimbat, a câştigat la CEDO procesul intentat statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristinel Poede urmează a fi despăgubit de statul român
Cristinel Poede urmează a fi despăgubit de statul român

Vasluianul Puiu Cristinel Poede (40 ani) a câştigat pe 15 septembrie procesul intentat statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), urmând a fi despăgubit cu 7.500 de euro, pentru o bătaie încasată în anul 2009 de la un poliţist de la Rutieră şi un echipaj de jandarmi.

Curtea Europeană arată în hotărârea pronunţată că autorităţile române nu au făcut niciun efort pentru a afla împrejurările în care reclamantul Poede a fost agresat, toate anchetele făcute la Vaslui, bazându-se pe declaraţiile jandarmilor şi ale poliţiştilor. Curtea a constatat încălcarea art. 3 din Convenţia Europeană a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, sub aspect procedural.

Scandalul în urma căruia Cristinel Poede s-a ales cu o bătaie zdravănă de la forţele de ordine a avut loc pe 18 august 2009, în jurul orelor 22.00. Cristinel Poede, îl însoţea pe fratele său, iar la un moment dat, autoturismul acestora a făcut o pană. Fratele lui Cristinel Poede a parcat maşina şi a plecat în căutarea unei chei, pentru a schimba roata. Cristinel Poede a rămas să îl aştepte la autoturism, moment în care în zonă a apărut o maşină a Poliţiei Rutiere, din care a coborânt agentul Cosmin Dragalina (între timp, destituit din Poliţie, după ce a fost condamnat de două ori pentru infracţiuni de fals). 

Poliţistul i-a cerut lui Poede actele la control, avertizându-l că autoturismul este parcat într-o zonă interzisă. Acesta i-a replicat că nu el s-a aflat la volan, explicându-i totodată motivul pentru care maşina a fost parcată în zonă. Dragalina a insistat ca Poede să se legitimeze, însă acesta a invocat că nu are buletinul la el, pentru că este la reînoit, însă i-a oferit datele de identificare şi domiciliare verbal. Poliţistul a refuzat să îl creadă pe cuvânt Între cei doi a avut un schimb de replici, iar pentru că Poede a refuzat să îi însoţească la Poliţie, agentul de la rutieră a solicitat sprijinul unui echipaj de jandarmi.

Ameninţat cu pistolul, lovit cu capul de perete

”După sosirea lor, poliţistul Cosmin Dragalina a scos pistolul şi l-a îndreptat spre capul lui Poede, spunându-i ”Îţi vin eu de hac”. Poliţistul şi cei doi jandarmii l-au lovit cu pumnii şi picioare în faţă, în zona toracică şi la picioare. Din ordinul superiorului ierarhic care le striga ”Luaţi-l  pe Poede la Poliţie”, cei doi jandarmi l-au trântit la pământ şi l-au încătuşat. A fost urcat în maşina poliţiei şi condus la sediul Poliţiei. Odată ajunşi la sediul Poliţiei el a fost ţinut de braţe de un jandarm, iar poliţistul Cosmin Dragalina (foto dreapta) l-a lovit cu capul de perete, a continuat să îl lovească cu pumnii şi picioarele în faţă şi la torace”, se explică în hotărârea CEDO starea de fapt a lucrurilor.

image

În urma bătăii încasate, Poede a avut nevoie, potrivit certificatului medico legal, de 16 -18 zile de îngrijiri medicale, acesta prezentând o entorsă şi tumefacţii la genunchiul stâng, dar şi vânătăi şi echimoze pe aproape tot corpul. Medicii legişti au stabilit că  leziunile s-au produs prin lovirea cu obiecte contondente. Ulterior, urmare a complicaţiilor survenite la genunghi, Poede a mai avut nevoie de alte 26 de zile îngrijiri medicale.

Plângerile împotriva poliţiştilor, respinse la Vaslui

În urma scandalului, Poede a fost amendat pentru parcare interzisă, respectiv refuzul de a se legitima. A contestat în instanţă procesul verbal şi a câştigat, judecătorii arătând că există nicio dovadă că Puiul Cristinel Poede ar fi fost la volanul maşinii, în plus buletinul acestuia chiar se afla la Serviciul de Evidenţa a Populaţiei, fiind eliberat pe 21 august.
La rândul său, Poede a făcut plângere împotriva poliţistului Dragalina la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui şi împotriva celor doi jandarmi la Parchetul Militar Iaşi, reclamând purtarea abuzivă a acestora.
Ambele plângeri au fost clasate de procurori, care au considerat că forţele de ordine au acţionat procedural, că au folosit forţa în mod justificat. Poede a făcut plângere împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată a poliţistului Dragalina şi a celor doi jandarmi însă au fost respinse de judecători. În atare condiţii, Poede şi-a căutat dreptatea la CEDO.

Ce spune Curtea Europeană

Pe 15 septembrie CEDO i-a dat câştig de cauză lui Poede, arătând în motivarea hotărârii că nu a avut parte de o anchetă echitabilă în România, că procurorii vasluieni, dar şi procurorii militari de la Iaşi s-au bazat doar pe declaraţiile unor funcţionari ai statutului şi nu au depus toate diligenţele pentru aflarea adevărului.

”Curtea observă că în cazul primei plângeri formulată de reclamant, parchetul s-a limitat să audieze doar cei patru poliţişti şi jandarmi implicaţi în evenimente şi un singur martor propus de solicitant. Parchetul nu a depus eforturi serioase pentru a audia al doilea martor propus de reclamant. În plus, Tribunalul (instanţa care a judecat plângerea împotriva soluţiei de netrimitere în judecată n.r.), nu a considerat necesar să ceară procurorului să audieze şi ceilalţi martori oculari care au dat declaraţii ce confirmau versiunea reclamantului.  (...) Autorităţile au ales să-şi bazeze deciziile exclusiv pe declaraţiile unor funcţionari ai statului şi un martor care să le confirme versiunea. În absenţa unei explicaţii plauzibile în acest sens, Curtea nu vede nici un motiv pentru a da prioritate la versiunea funcţionarilor de stat în detrimetul reclamantului”, se arată în hotărârea pronunţată de CEDO pe 15 septembrie.

Statul obligat să plătească 7500 euro despăgubiri

Curtea Europeană arată că autorităţile române nu au efectuat o anchetă adecvată pentru a se afla dacă folosirea forţei de către agenţii statului împotriva reclamantului a fost proporţională şi nici nu au dispus efectuarea unei expertize medico legale care să clarifice natura agresiunii. În aceste condiţii, judecătorii CEDO au obligat statul român să îl despăgubească pe Poede cu suma de 7500 de euro, banii urmând a fi achitaţi în termen de trei luni de la data rămânerii definitive a hotărârii. Poede solicitase să fie despăgubit cu 10.000 de euro.

Avocatul Ionuţ Mancaş, cel care l-a reprezentat pe Poede în procesul îndreptat statului Român la CEDO consideră că nu cuantumul despăgubirilor este relevant, că faptul că plângerile clientului său s-au confirmat. ”CEDO a constatat în cauza cu care a fost investită că a fost încălcat, sub aspect procedural, articolul 3 din Convenţie, potrivit căruia nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante”, a precizat avocatul Mancaş.

Poliţistul Dragalina, condamnat de două ori pentru alte fapte

Agentul rutier acuzat că l-a bătut pe Poede a părăsit Poliţia pe uşa din dos, după ce a trecut în barca infractorilor. În mai 2011, Dragalina a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la un an închisoare pentru fals intelectual, după ce a emis mai multe dovezi unui conducător auto care avea permisul de conducere suspendat.  În decembrie 2011, acelaşi agent Cosmin Dragalina a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la încă un an închisoare, tot cu suspendare, pentru delapidare şi uz de fals. De această dată poliţistul s-a însuşit banii reprezentând amenda încasată de la un conducător auto, care a achitat pe loc 540 lei pentru abaterea comisă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite