Vaslui: PORTRET/ Larisa Arcip aleargă spre titlul olimpic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Larisa Arcip este considerată unul dintre cei mai buni ambasadori ai Vasluiului şi ai României, graţie rezultatelor obţinute la zecile de concursuri la care a participat.

Larisa a început atletismul când avea 9 ani cu antrenoarea vasluiancă Iulia State. După doar trei ani,  a trecut la grupa de performanţă, a profesoarei Viorica Pintilie.

„Când am început, nu ştiam ce înseamnă cu adevărat atletismul, dar îmi plăcea să alerg. Am învăţat, mai târziu, că pe stadion nu se joacă doar fotbal şi că atletismul este un sport care modelează excelent caracterul unui individ“, a spus Larisa.

A avut o copilărie grea

Larisa se consideră o norocoasă că a ajuns sub îndrumarea profesoarei Pintilie, cea care a dus-o pe culmile succesului şi pe cunoscuta atletă Mirela Lavric.

Cariera sportivă a vasluiencei a fost plină de greutăţi la început. Nu erau condiţiile de acum, iar autorităţile nu se implicau. Larisa o consideră pe fosta ei antrenoare o mamă şi, de câte ori are ocazia, o laudă. „Doamna Pintilie mi-a modelat nu doar calităţile fizice, dar şi caracterul. Familia mea nu avea posibilitatea de a-mi cumpăra echipament şi îmi coseam singură adidaşii până se dezlipeau complet. Mereu am fost inventivă şi am găsit soluţii la probleme“, adaugă atleta.

Acesta este şi motivul pentru care Larisa face parte, de câteva luni, din clubul Rotaract. Ea a decis să se înscrie în organizaţie tocmai pentru a ajuta familiile nevoiaşe să treacă mai uşor peste greutăţile vieţii.

A câştigat zeci de medalii

De-a lungul carierei, Larisa a reprezentat Vasluiul şi România la zeci de concursuri. Atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, atleta a reuşit, de multe ori, să ridice drapelul ţării pe cea mai înală treaptă a podiumului. „Cea mai importantă competiţie, ce mi-a rămas în suflet şi la care am câştigat o medalie, a fost Campionatul Mondial din Canada, la Sherbrook. Apoi au urmat campionatele europene de pistă şi cros unde am câştigat mai multe medalii. După aceste rezultate am început să am parte de ajutor din partea oamenilor deosebiţi din Vaslui. Unul dintre ei este domnul Porumboiu“, a adăugat Larisa.

În 2006, atleta a început să fie căutată de oficiali din SUA, dar până atunci niciodată n-a vrut să plece din ţară. Aşa ajuns să accepte bursa de studii oferită de Universitatea Akron. „Am avut acolo 4 ani deosebiţi şi o experienţă de viaţă pe care o voi aprecia mereu. O medalie care îmi este foarte dragă am câştigat-o la Conferinţa Americii de Mijloc (MAC). Am reuşit să câştig 1.500 de metri trei ani consecutiv şi am adus foarte multe puncte pentru echipă“, a adăugat atleta.

Profil
Născută:
19 februarie 1986, în Vaslui.
Studii: Univesitatea Akron din statul Ohio (SUA), Facultatea de Psihologie.
Familie: Este căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor ai?
Îmi doresc foarte mult să ajung la Jocurile Olimpice. Am vrut să-mi continui masteratul la Universitatea Akron, dar am ales să mă întorc în ţară şi să încerc să mă calific la Olimpiadă. Este visul meu de când m-am apucat de atletism. Financiar îmi este greu momentan, dar sper să găsesc resurse şi să merg mai departe. După ce îmi voi încheia cariera sportivă îmi doresc doi copii şi vreau să-mi continui studiile în psihologie.
Unde vezi atletismul vasluian peste 10 ani?
Va înflori pentru că are antrenori pregătiţi. Doamna Pintilie întotdeauna a avut sportivi de înaltă performanţă, iar doamna Bogos mereu a descoperit tinere talente.

Ce-i place
Larisei îi place foarte mult să citească, mai ales cărţi de psihologie. „Îmi place, de asemenea, să îmi dedic o parte din puţinul meu timp liber oamenilor necăjiţi pentru a-i ajuta. De aceea, am ales să mă înscriu în clubul Rotaract. Nu în ultimul rând, iubesc animalele, în special căţeii“, ne-a spus Larisa.

Ce nu-i place
„Nu-mi place iarna, pentru că trebuie să alerg prin frig, şi nici cei care mă claxonează atunci când mă antrenez pe şosea. Îmi vine să sar în şanţ de frică“, a mărturisit atleta.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite