Vaslui: PORTRET/ Augustin Ilieş, salvatorul a sute de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul vasluian este unul dintre cei mai renumiţi chirurgi pentru copii din ţară. De-a lungul carierei, a readus la viaţă sute de micuţi.

Născut la Poiana Botizi, un mic cătun din judeţul Maramureş, doctorul Augustin Ileş ne-a dezvăluit că ştia că va deveni medic încă din clasele primare.
Cel care i-a deschis calea către această meserie a fost un cumnat de-al său, care lucra ca asistent medical la vremea aceea. „Cea mai mare parte a timpului o petreceam în copilărie alături de un cumnat de-al meu. Aşa se face că am început să îndrăgesc această meserie. Mă lăudam către toată lumea că, atunci când voi creşte mare, vreau să mă fac doctor. Acum, că mi-am văzut visul împlinit, pot spune că sunt şi eu împlinit“, ne-a dezvăluit doctorul.

A ajuns la Vaslui în anul 1980, în urma unui concurs pe care l-a terminat cu cea mai mare notă faţă de ceilalţi candidaţi. Chiar dacă, de cele mai multe ori, meseria de medic îţi lasă impresia că acel om nu ştie să zâmbească, doctorul Augustin Ilieş şi-a cultivat simţul umorului. „Mai am un secret pe care vi-l spun despre alegerea mea. Am ales să vin la Vaslui ca să nu dau loc la discuţii între părinţi şi socri. Vasluiul este la jumătatea distanţei dintre Maramureş, de acolo de unde mă trag eu, şi Brăila, de unde sunt socrii mei“, a glumit medicul.

„Nimic fără Dumnezeu”

Doctroul Ilieş este şi un foarte bun credincios. El consideră că nimic nu este întâmplător şi că totul se întâmplă cu voia lui Dumnezeu, acesta fiind şi motto-ul său în viaţă.

„Multă lume îmi mulţumeşte când reuşesc să pun un copil pe picioare. Dar trebuie să recunosc că nu este doar meritul meu. Am o întreagă echipă în spate, dar, mai presus de orice, îl am pe Dumnezeu. Fără El nu cred că aş fi reuşit niciodată“, ne-a mai spus Augustin Ilieş. Notorietatea medicului vasluian a depăşit de mult graniţele ţării. Este invitat în mod constant la congrese de pediatrie din vestul Europei şi de peste tot în lume. A fondat mai multe asociaţii ale medicilor de specialitate.

În acest moment, dr. Augustin Ilieş se poate lăuda cu înfiinţarea Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean Vaslui, acolo unde este şef, dar şi cu alte distincţii cum ar fi: membru al Societăţii Române de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, membru fondator al Societăţii Balcanice de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, membru al Societăţii Europene de Urologie Pedriatică. Pe lângă astea, el mai este autorul şi a 30 de lucrări ştiinţifice publicate în ţara noastră.

Profil

Născut: 16 mai 1951, în satul Poiana Botizi.
Studii: Absolvent al Facultăţii de Medicină din Iaşi, promoţia 1978.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Există vreun caz care v-a marcat cariera?
Anul trecut, pe 17 martie, am operat un copil care ajunsese la spital înjunghiat în inimă. Pentru mine, acel adolescent de 17 ani a fost un punct de cotitură al carierei. Spun asta, deoarece am intervenit chirurgical pe cord deschis. Vă spun că nici sala de operaţii nu era pregătită pentru aşa ceva. După mai multe ore l-am stabilizat, iar acum adolescentul este bine. Chiar mă sună de fiecare dată şi îmi mulţumeşte.
Ce părere aveţi despre sistemul de sănătate din România?
E un sistem bolnav. De aceea tot mai mulţi medici  aleg să plece afară şi pe bună dreptate.

Ce-i place
Meseria pe care mi-am ales-o. Când lucrezi cu prichindeii, nu ai cum să nu fii bucuros. Ei sunt curaţi, sinceri, drăgălaşi şi cei mai corecţi. La vizite am o plăcere să vorbesc cu ei. Să vedeţi ce replici îţi dau, de uit de toate supărările din lume.

Ce nu-i place
Augustin Ilieş se consideră un patriot şi spune că-l întristează „tot ce se întâmplă în ţara asta“, dar mai ales în sistemul de organizare a sănătăţii. „De multe ori ajung să nu mă mai simt ca un medic, ci ca un om fără şcoală care lucrează la săpat şanţuri. Mai grav este că de multe ori eşti pus în situaţia să minţi ca să iasă totul bine“, mărturiseşte medicul.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite