Vaslui: Cu burta la gură de pe băncile şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de minore din zona Bârladului au devenit mame în acest an. Unele nici nu au terminat opt clase. Fenomenul tinerelor care devin mame înainte de vreme îi ingrijorează pe specialişti. Aceştia sunt de părere că, fără sprijin din partea apropiaţilor, copilele pot claca psihic.

Ultimul an de gimnaziu al Ştefaniei Pascaru (15 ani) a coincis cu prima sa sarcină. Originară din comuna Tutova, adolescenta de abia intrase în clasa a VIII-a când a aflat că a rămas însărcinată. Nu îi pare rău. Spune că alături de iubitul său va avea grijă de pruncul ei şi-i va oferi tot ce îi trebuie.
„Nu am lipsit de la ore, chiar dacă în ultima perioadă a sarcinii mi-a fost un pic mai greu. Îmi iubesc copilul şi o să am grijă de el“, ne-a spus tânăra vasluiancă.

A născut acasă, Moşită de mamă şi iubit

Ştefania a dat naştere la finele lunii mai unui băieţel de trei kilograme. A preferat să nască acasă, moşită de mama şi iubitul ei, Emil Iordache. Acesta din urmă, un tânăr de 18 ani, a plecat la muncă în Italia când a aflat că prietena sa a rămas însărcinată. „Am muncit la o vie din Italia unde câştigam 25 de euro pe zi. Am pus ceva bani deoparte şi cu ajutorul părinţilor am reuşit să ridic o casă. În curând o să ne mutăm împreună“, a spus Emil Iordache. Tânărul a precizat  că anul acesta intenţionează să o ceară în căsătorie pe iubita lui cu doar trei ani mai mică decât el.

De la începutul acestui an, 120 de minore din Bârlad şi din localităţile arondate au devenit mame. Cifra reprezintă 15% din totalul naşterilor care au fost înregistrate la maternitatea din Bârlad. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul naşterilor a fost cu 20 mai mic.

„Copilele-mame au nevoie de sprijin“

Multe dintre adolescentele care devin mame de pe băncile şcolii pot claca din punct de vedere psihic dacă nu primesc sprijin moral din partea apropiaţilor. Psihologii spun că, de multe ori, tinerele nu conştientizează ce responsabilităţi implică „meseria“ de mamă.

„Ele nu au maturitatea necesară pentru a trece peste toate problemele care pot apărea atunci când devin mame. De aceea, îşi pot focaliza frustrările asupra copiilor, pe care îi lovesc sau îi ignoră. E bine dacă mama sau o soră mai mare ajută cu sfaturi tânăra mămică. Este indicat ca familia să-i fie aproape permanent, mai ales în primele luni“, ne-a spus psihologul Luciana Pricop.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite