Unul dintre cei 7 violatori ai elevei din Vaslui: „Sunt mândru de ce am făcut!”. Sute de susţinători ai victimei sunt în faţa instanţei, iar şedinţa a fost suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei şapte violatori din Văleni, în faţa Judecătoriei Vaslui. FOTO: Simona Voicu
Cei şapte violatori din Văleni, în faţa Judecătoriei Vaslui. FOTO: Simona Voicu

Peste 500 de oameni, susţinători ai fetei violate de şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, s-au adunat vineri, 14 august, în faţa Judecătoriei Vaslui, la termenul de astăzi al procesului. Oamenii au strigat ”Violatorilor, închisoare pe viaţă!”. Avocatul unuia dintre violatori a recuzat judecătorul, acuzându-l că se lasă influenţat de presiunea publică, iar şedinţa de judecată a fost suspendată.

UPDATE: 10.50 Şedinţa de judecată a fost suspendată. Avocatul unuia dintre violatori a recuzat judecătorul de şedinţă invocând că se lasă influenţat de presiunea mediatică.

UPDATE 10.30: Procesul celor 7 violatori din Văleni a început. Părinţii violatorilor au fost scoşi din sala de judecată deşi la termenele anterioare au fost lăsaţi să asiste. În sală au fost lăsaţi doar inculpaţii şi victima. Eleva violată este însoţită de ambii părinţi. În faţa Judecătoriei Vaslui s-au adunat până la această oră peste 500 de oameni care o susţin pe adolescentă.

UPDATE 9.45 Numărul susţinătorilor elevei violate a ajuns de ordinul sutelor. Inculpaţii au început să se prezinte la sediul Judecătoriei, moment în care oamenii au început să-i huiduie. Sute de oameni strigă în cor: "Violatorilor, la puşcărie cu voi!", "Castrare!", "Puşcărie pe viaţă!".

În zonă Judecătoriei au fost trimise echipe ale forţelor de ordine. Zeci de jandarmi şi poliţişti se asigură că lucrurile nu vor scăpa de sub control.

Şire iniţială
Pentru termenul de vineri, 14 august 2015, anunţat începând cu ora 10.00 şi care se va judeca cu uşile închise, mii de susţinători ai elevei din Vaslui violate până la leşin, stropită cu alcool şi batjocorită din nou s-au mobilizat pe internet şi au anunţat că o susţin pe tânără, fie prin prezenţa la Judecătoria Vaslui, fie doar în mediul virtual.

De altfel, petiţia online „Cerem arestarea celor 7 băieţi violatori din Vaslui!” a strâns un număr uriaş de semnături: aproape 402.000 şi zeci de mii de mesaje postate de semnatari. În paralel, Campania „Dreptate pentru violată din Vaslui” derulată din 20 iulie de ziarul Adevărul şi site-ul adevarul.ro, a strâns zeci de mii de impresii, a creat un val uriş de opinie, a dus la implicarea românilor din ţară şi diaspora, cu toţii solicitând condamnarea celor şapte tineri din Văleni. La termenul din procesul violatorilor din data de 14 august 2015 şi-a anunţat prezenţa inclusiv luptătorul Cătălin Moroşanu.

Cine sunt procurorii care i-au ajutat să fie liberi pe cei şapte violatori ai elevei din Vaslui. Procurorul care nu a făcut contestaţie: „Nu avem nicio vină“

Judecarea inculpaţilor bate pasul pe loc şi noul termen al procesului nu pare să anunţe schimbări majore, nicidecum condamnarea violatorilor. După aproape zece luni de la comiterea faptei care a revoltat o ţară întreagă prin cruzime, dar mai cu seamă prin acţiunile ulterioare ale inculpaţilor care au sfidat opinia publică şi bunul-simţ, cei şapte violatori continuă să se bucure de libertate. De exemplu, după ce au fost puşi sub control judiciar, cei 7 violatori şi-au arătat public adevărata faţă. „Da, sunt mândru de ce am făcut”, a replicat unul dintre ei jurnaliştilor în faţa Judecătoriei Vaslui. 

„În mod normal ar fi trebuit să asistăm la condamnarea lor. Nu pot să prevăd ce se va întâmpla la termenul din 14 august. Ne aşteptăm la o nouă amânare având în vedere cererea de strămutare a dosarului”, a spus, pentru „Adevărul”, Mioara Donosă, avocata victimei.

Magistraţii implicaţi în procesul celor şapte violatori din Vaslui au luat mai multe decizii din cauza cărora inculpaţii au ajuns liberi. Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) au fost trimişi în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Toţi cei şapte au fost deferiţi justiţiei în stare de arest preventiv. În faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, care au instrumentat cazul, inculpaţii au negat acuzaţiile, afirmând că adolescenta de 18 ani ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale. În faţa instanţei, toţi au refuzat să dea alte declaraţii, prevalându-se de dreptul legal la tăcere.

violatori vaslui

Cei şapte violatori din Văleni. Foto: Simona Voicu

Pe 2 aprilie, la Judecătoria Vaslui s-a produs un adevărat scurtcircuit în acest caz, după ce trei dintre inculpaţi - Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan - au anunţat că recunosc acuzaţiile aduse şi doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată. Iniţial, cei trei afirmaseră în faţa procurorilor că tânăra batjocurită de ei ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale. Cei trei au semnat acordul de recunoaştere, iar ulterior judecătorul de caz a dispus, deşi nu era obligat de lege, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

Procurorul nu a făcut contestaţie

Decizia pronunţată într-o zi de vineri putea fi contestată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui în termen de 48 de ore de la comunicare, lucru care nu s-a întâmplat. Ministerul Public este reprezentat în acest dosar de Ingrid Botezatu (foto jos) şi Florin Scripcă, ambii procurori de şedinţă, prin rotaţie. Pe 2 aprilie 2014, de serviciu la instanţă a fost Ingrid Botezatu, iar magistratul a preferat să nu facă contestaţie la hotărârea judecătorului. Filmul procesului arată că acuzarea a stabilit să adopte politica struţului la capătul unei şedinţe prezidate de către Oana Magdalena Gurguţă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, fost avocat de profesie, cu o vechime de şase ani în magistratură. Practic, procurorii, a căror obligaţie era să-şi apere cazul, nefăcând contestaţie, i-au lăsat în libertate pe cei trei violatori.
S-au simţit discriminaţi

Eroarea procurorilor a fost speculată imediat de către apărare. Ceilalţi patru violatori au contestat menţinerea stării de arest preventiv, acuzând că sunt discrimnaţi prin faptul că, în cazul lor, instanţa de fond a apreciat gradul de pericol social raportându-se exclusiv la recunoaşterea sau nu a vinovăţiei.
La o săptămână distanţă, Judecătorii Tribunalului au dat câştig de cauză celor patru violatori care nu şi-au recunoscut faptele, dispunând şi în cazul lor plasarea în arest la domiciliu.

botezatu

Procurorul Ingrid Botezatu, cea care nu a contestat eliberarea violatorilor. Foto: Simona Voicu

Cei de la Tribunalul Vaslui au motivat ulterior că au avut în vedere inclusiv faptul că „procurorul de şedinţă nu a mai propus alte probe în susţinerea acuzaţiilor aduse inculpaţilor“. Tribunalul a subliniat în motivare că „în privinţa celorlalţi inculpaţi din cauză, Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, judecaţi pentru aceleaşi fapte, judecătorul fondului a dispus inlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, iar Parchetul nu a contestat această decizie“.

Cum au scăpat de arestul la domiciliu

La vremea respectivă, gafa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui a stârnit uimire în rândul colegilor de breaslă, atrăgând totodată critici din partea superiorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, respectiv Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Faptul că acuzarea a preferat să nu se complice cu o contestaţie la sfârşit de săptămână avea să-şi vadă efectele cu adevărat grave în iunie 2015. Printr-o decizie a Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial, s-a dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul tuturor inculpaţilor aflaţi într-o astfel de situaţie, măsura fiind declarată neconstituţională.

Scuza procurorului
Imediat după scoatea din arest la domiciliu a celor şapte violatori, procurorul Ingrid Botezatu (FOTO)s-a apărat spunând că ea s-a opus verbal în şedinţa din 2 aprilie şi că decizia de a nu fi contestată oficial hotărârea Judecătoriei Vaslui a fost luată de şefii de la Parchet. Unul dintre motivele invocate de procurori pentru lipsa de reacţie a fost că procesul s-ar fi aflat în stadiu avansat şi că apelul la o instanţă superioară nu-şi avea rostul, din moment ce judecătorii aveau să pronunţe o sentinţă în scurt timp. Argumentul este fals, iar procesul este departe de finalizare. Până în prezent, au fost audiaţi doar părinţii victimei şi niciun alt martor.

„Cei şapte inculpaţi au fost în stare de arest preventiv timp de cinci luni, ulterior această măsură fiind înlocuită de judecători cu cea de arest la domiciliu. Este adevărat că este o faptă foarte gravă, dar nu avem nici o vină în faptul că Curtea Constituţională s-a pronunţat în acest fel în legătură cu măsura preventivă de arest la domiciliu. Repet, procurorul de caz a insistat în faţa judecătorilor pentru menţinerea acestei măsuri privative de libertate şi împotriva înlocuirii acesteia cu cea a controlului judiciar“, a declarat procurorul Ingrid Botezatu, după eliberarea violatorilor.

S-au dispus verificări

Plasarea sub control judiciar a celor şapte violatori a fost condamnată public de mai multe asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale. În urma acestor reclamaţii, atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Parchetului General au anunţat că au dispus verificări privind legalitatea procedurilor şi a deciziei pronunţate în acest caz. Deşi li s-a solicitat un punct de vedere oficial, reprezentanţii Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui au refuzat să-l acorde.

Cine sunt judecătorii care i-au eliberat pe cei şapte violatori din Vaslui. Magistrat, în motivarea de eliberare: „Pericolul social concret s-a diluat“

Georgina Moldovan (Judecătoria Vaslui) şi Viorel Munteanu (Tribunalul Vaslui) sunt cei doi magistraţi care au decis plasarea în arest la domiciliu a celor şapte tineri din Vaslui acuzaţi că au violat o elevă în noiembrie 2014. Prima dintre cei doi magistraţi, Georgina Moldovan, este cea care a decis pe 2 aprilie eliberarea din arest preventiv a celor trei indivizi care şi-au recunoscut faptele. O săptămână mai târziu, Viorel Munteanu a dispus eliberarea din arestul Poliţiei şi plasarea în arest la domiciliu şi a celorlalţi patru inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele.

moldovan

Judecorul Georgiana Moldovan a dispus eliberarea celor trei violatori care şi-au recunoscut faptele

La o săptâmână după pronunţarea controversatei hotărâri, pe 7 aprilie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat numirea Georginei Moldovan în calitate de personal de instruire propriu, cu normă întreagă, la Şcoala Naţională de Grefieri (SNG), în cadrul departamentului de formare profesionala continuă, la disciplina Procedură Penală. Anterior, Georgina Moldovan a solicitat CSM demisia din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vaslui. Plenul CSM a aprobat atât demisia din funcţia de preşedinte, cât şi detaşarea judecătorului Georgina Moldovan în cadrul SNG, pentru o perioadă de trei ani, începând cu data de 1 mai 2015, cu posibilitatea prelungirii detaşării cu încă trei ani. Georgina Moldovan ocupa funcţia de Preşedinte al Judecătoriei Vaslui din iulie 2013.

Fost grefier în cadrul Tribunalului Vaslui în perioada (2006-2007), aceasta a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii în 2009, când a fost numită judecător la Judecătoria Hârlău. Ulterior a fost delegată la Judecătoria Bârlad, iar din noiembrie 2011 a activat în cadrul Judecătoriei Vaslui. În mai 2013, Georgina Moldovan a promovat concursul organizat de CSM devenind judecător cu grad de tribunal.

Motivarea primei eliberări

Judecătorul Georgina Moldovan a motivat înlocuirea arestului la domiciliu a celor trei indivizi care şi-au recunoscut faptele arătând că „nu mai subzistă temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, pentru aceşti inculpaţi fiind terminată cercetarea judecătorească“.

Chiar dacă au ales să fie judecaţi prin procedura simplificată a acordului de recunoaştere, cei trei îşi vor afla pedepsele odată cu restul grupului. Contrar practicii instanţelor din Vaslui în astfel de cazuri, judecătorul Moldovan nu a fost de acord să disjungă dosarul în cazul inculpaţilor care şi-au recunoscut faptele, aceştia urmând ca până la sfârşitul procesului să facă doar act de prezenţă în sala de judecată.
În continuarea motivării hotărârii, judecătorul Moldovan arată că, după cinci luni de arest, cei trei violatori nu mai pot reprezenta un pericol social, cu atât mai mult cu cât au recunoscut faptele.

„La acest moment procesual, instanţa apreciază că măsura privativă de libertate nu se mai impune, considerând că perioada scursă de la momentul arestării inculpaţilor Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan a fost în măsură să conducă la o diluare a pericolului social concret pe care lăsarea în libetate a acestor inculpaţi ar reprezenta-o pentru ordinea publică. Instanţa nu poate exclude de la analiza pericolului social al lăsării în libertate a inculpaţilor împrejurarea că inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptelor“, se arată în motivarea hotărârii pronunţate de Judecătoria Vaslui.

În plus, în motivarea deciziei, judecătorul arată că faţă de inculpatul Surleac Ioan (ultimul din cei 7 ajunşi la orgia sexuală), persoana vătămată şi-ar fi manifestat voinţa în sensul retragerii plângerii faţă de infracţiunea de viol. Pe lângă recunoaşterea faptelor, toţi cei trei şi-au manifestat disponibilitatea de achita daune morale victimei. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui nu au contestat decizia Judecătoriei Vaslui, în schimb au contestat-o ceilalţi patru violatori rămaşi în arest.

A doua motivare

La Tribunalul Vaslui, instanţa de control judiciar, contestaţia celor patru inculpaţi rămaşi în arest a fost judecată de judecătorul Viorel Munteanu pe 9 aprilie. Cu o vechime în magistratură de cinci ani, Viorel Munteanu şi-a început cariera, după absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii, în 2010, ca procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Ulterior, în 2012 a fost numit judecător la Judecătoria Moineşti, respectiv cea din Bacău.

Magistratul a promovat la Tribunalul Vaslui, în urma concursului organizat de CSM în 2014. În luna aprilie, anul curent, a fost numit preşedinte al Secţiei Penale a instanţei, în urma concursului organizat de CSM, iar două luni mai târziu a fost promovat la Curtea de Apel Iaşi, instanţă în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea din 15 iunie.

În motivarea deciziei prin care a dispus eliberarea din arest, judecătorul Munteanu precizează că faptul că o parte dintre inculpaţi nu şi-au recunoscut faptele nu trebuie să îi excludă de la alternativa arestului la domiciliu. „Faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie prin ea însăşi un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detenţiei provizorii, transformând această măsură preventivă într-o pedeapsă anticipată“, arată judecătorul Viorel Munteanu în motivarea hotărârii.

În opinia magistratului, în actualul stadiu procesual al cauzei, în care sunt judecaţi inculpaţii, măsura arestării preventive nu mai întruneşte cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora. Pentru a ajunge la această concluzie, a avut în vedere „lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (circa cinci luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale, diminuarea odată cu trecerea timpului a tulburării sociale generate de faptele inculpaţilor“.

Violul de la Vaslui, în vizorul CSM

Eliberarea din arest a celor şapte violatori a fost condamnată public de mai multe asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Marius Badea Tudose, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări potrivit competenţelor, în cazul eliberării celor şapte violatori.

La rândul său, conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, a comunicat, în iulie, ziarului „Adevărul“, că se abţine în a face o declaraţie publică referitoare la motivele care au stat la baza deciziei de a nu contesta hotărârea privind plasarea în arest la domiciliu a violatorilor care şi-au recunoscut fapta până când nu se vor finaliza verificările declanşate în acest caz de Inspecţia Judiciară a CSM şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Considerăm oportun, pentru evitarea oricăror speculaţii, ca mai întâi aceste verificări să fie finalizate, iar concluziile acestora să stea la baza exprimării unui punct de vedere riguror din partea instituţiei noastre“, se arată în răspunsul oferit ziarului „Adevărul“ de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Oana Magdalena Gurguţă.

Susţinută de vedete şi internauţi

Drama elevei a indignat şi vedete din lumea muzicii sau a televiziunii. Virgil Ianţu, formaţia Trooper, cântăreaţa rap Liry au dat un exemplu de civism zecilor de mii de români care le-au citit mesajul. Luptătorul Local Kombat Cătălin Moroşanu s-a alăturat vedetelor care au transmis mesaje victimei. Mai mult, el a spus în direct la televizor că va fi prezent la proces. “Nu mi se pare normal ce se întâmplă la noi în ţară. Să i se întâmple fetei mele aşa ceva, îi răstignesc pe toţi 7. Vin cu cea mai mare plăcere la proces”, Cătălin Moroşanu.

Mii de români din toate colţurile ţării, impresionaţi de drama adolescentei din Vaslui şi revoltaţi că violatorii continuă să sfideze opinia publică şi să intimideze victima, au creat grupuri pe Facebook. Acolo o încurajează pe tânără şi cer mobilizare pentru deplasarea la termenului procesului din 14 august. 

violatori valeni

Violatorii din Văleni, judecaţi în stare de libertate. FOTO: Simona Voicu

“Haideti să o susţinem pe R (numele fetei)! VIOLUL=CRIMĂ !! SPRIJIN MORAL PENTRU R!! Ajunge!! Nu înţelegem să tolerăm violul şi violatorii!! Pe lângă semnarea petiţiei de arestare a vinovaţilor ne putem exprima indignarea şi sprijini efectiv victima prin prezenţa efectivă la următoarea şedinţă de judecată din 14 august! Motociclist sau nu, părinţi sau nu, taţi de fete sau nu, haideţi să sprijinim moral cu simpla noastră prezenţă şi o vorbă bună! După momentele cumplite pe care le-a trăit fata aceasta, nu credeţi că şi-ar dori o mână de fraţi care să o încurajeze să poată trece peste repetatele intâlniri cu agresorii ei, la care este supusă in sala de judecată dar şi pe uliţa satului unde locuieşte pentru că, da, nemernicii sunt în libertate, sfidători la adresa societăţii! Haideti sa o sustinem pe R!”, este mesajul postat pe unul din grupurile de susţinere.

“Apelez la dumneavoastră şi la sufletele voastre imense, pentru a o ajuta pe fata din Vaslui violata de cei 7 RETARDAŢI. Mercenarii ăia, sclavii ăia merita puşcarie pe viaţă plus castrare chimică. Dacă vor primi 25-30 de ani de închisoare cum se speculează, sunt sigură de faptul că vor ieşi FETIŢE de acolo, deoarece deţinutii au făcut front comun şi asteaptă "la răcoare" nemernicii”, se precizează pe alt grup creat pentru susţinerea fetei.

Cititorii „Adevărul“  pot să transmită un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind pe Facebook hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului.
 

Pe aceeaşi temă:

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Petiţie pentru arestarea bestiilor care au violat eleva din Vaslui. 28.000 de români au semnat petiţia: „Comportamentul animalic trebuie pedepsit“

Membrii formaţiei Trooper, mesaj dur pentru cei şapte vasluieni care au violat o elevă: „NU înseamnă NU. Nu există provocare pentru viol“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite