Un violator eliberat în baza recursului compensatoriu a încercat să abuzeze sexual o bătrână la câteva zile de la ieşirea din puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 21 de ani, din localitatea vasluiană Tanacu, a fost arestat preventiv la sfârşitul săptămânii trecute, fiind acuzat că a atacat o octogenară pe care a încercat să o abuzeze sexual. Agresorul ieşise din închisoare de câteva zile, după ce în urmă cu doi ani a încercat să violeze o fetiţă de 11 ani.

Judecătoria Vaslui a dispus, pe 21 martie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a tânărului de 21 de ani, sub acuzaţia de tentativă la viol. Aceeaşi instanţă hotărâse pe 5 martie anul curent eliberarea condiţionată a acestuia, anterior executării integrale a pedepsei primite în 2019 tot pentru o tentativă la viol. 

Ovidiu Marian Damian (21 ani) a fost arestat în decembrie 2018 fiind acuzat că a doua zi de Crăciun a luat cu forţa o fetiţă de 11 ani, aflată la săniuş, şi a încercat să o violeze într-o căruţă. Ţipetele copilei au speriat calul de la căruţă care a început să se agite şi să se smulgă din hamurile cu care era legat. Agresorul a sărit din căruţă, pentru a linişti calul, moment în care fetiţa dezbrăcată a sărit din căruţă şi a luat-o la fugă prin zăpadă. Acuzat de tentativă la viol, tânărul a fost condamnat cu blândeţe de judecătoria Vaslui: 2 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost menţinută, ulterior, şi de Curtea de Apel Iaşi. 

Arestat preventiv în decembrie 2018, tânărul ar fi trebuit să fie eliberat la termen în noiembrie anul acesta. A fost fost pus în libertate înainte de termen, graţie zilelor câştigate prin recursul compensatoriu şi a muncii prestate în penitenciar. Astfel, la prima analiză în comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Vaslui, în februarie anul curent, s-a decis înaintarea către judecătorie a eliberării condiţionate a deţinutului Ovidiu Marian Damian. Din cele 731 zile pe care ar fi trebuit să le execute, Damian a stat 487 zile închisoare.

”Până la data de 24 .02.2020 (data analizei dosarului în comisia penitenciarului) , condamnatul a executat efectiv 425 zile închisoare, 13 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, i se consideră ca executate, suplimentar, ca urmare a cazării în condiţii necorespunzătoare 54 zile , în total fiind 492 zile câştigate şi executate”, se menţionează în raportul înaintat de Penitenciarul Vaslui instanţei de judecată.

Pe lângă îndeplinirea fracţiei, din caracterizarea depusă la dosar rezultă că pe timpul executării pedepsei, deţinutul a avut un comportament constant pozitiv, nu a fost sancţionat disciplinar , însă a fost recompensat de două ori a finalizat patru activităţi educaţionale, două activităţi psihologice, o activitate socială şi programul de pregătire pentru liberare.

Toate aceste argumente i-au convins pe magistraţii judecătoriei Vaslui că deţinutul s-a reabilitat şi poate fi pus în libertate înainte de termen. 

”Instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate. Acesta a manifestat un comportament adaptat la mediul de detenţie, nu a fost sancţionat disciplinar, a participat la activităţi şi programe în domeniul educaţional”, au menţionat judecătorii în hotărârea redactată de 12 martie. Procurorii au avut la dispoziţie trei zile pentru a contesta decizia instanţei, însă nu au exercitat nici o cale de atac, astfel că odată rămasă definitivă, hotărârea a fost pusă în aplicare, iar tânărul de 21 de ani a părăsit Penitenciarul Vaslui. Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei ar fi trebuit să constituie termen de supraveghere pentru condamnat.

Ajuns în satul natal, la Tanacu, după doar patru zile Damian a încercat să violeze din nou, o persoană fără apărare. De această dată o femeie de 86 de ani. A dat buzna peste ea în casă în seara de 19 martie, a dezbrăcat-o şi a încercat să o violeze. Pentru că nu a reuşit, şi-a abandonat victima îngrozită de spaimă. Bătrâna şi-a alertat rudele de la Vaslui, care au anunţat Poliţia. Reţinut pentru 24 de ore, bărbatul a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, pe nume său fiind emis mandat pentru 30 de zile. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite