Un cuplu de poveste. Cum e privită viaţa după 102 de ani de existenţă şi 72 de ani de căsătorie. Veteranul fără drepturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stefan si eugenia malaca

Un cuplu din Bârlad, judeţul Vaslui, a depăşit orice record local în materie de longevitate în viaţă şi mariaj: 102 ani de viaţă, 72 de ani de căsătorie

Ştefan Malaca (102 ani) şi Eugenia Malaca (91 ani) au împărţit bune şi rele mai bine de şapte decenii. După 72 de ani de căsătorie, cei doi bătrânei continuă să împartă bucuriile şi greutăţile vieţii. Au avut şapte copii, însă, doi dintre ei, o fată şi un băiat, au murit când erau bebeluşi. Venerabilul cuplu are opt nepoţi şi 11 strănepoţi.

Rănit în război, fără a fi veteran

Povestea de viaţă a celor doi ar fi, probabil, sursă de inspiraţie pentru cel mai lung serial de televiziune. S-au căsătorit în 1943.

Ştefan Malaca a lucrat înainte de Al Doilea Război Mondial la Gardieni Publici şi a fost rănit grav pe frontul de Est, la Cotul Donului. Din cauza rănilor suferite nu a mai intrat în rândul Armatei Române după ce au fost întoarse armele împotriva Germaniei.

După ce s-a întors din război s-a angajat la Cooperativa Socialismului Bârlad şi a fost responsabil de Fabrica de sifoane. Nu a fost decorat pentru rănile suferite şi sacrificiile făcute, nu a fost declarat veteran de război.

Ştefan Malaca este pensionar de mai bine de patru decenii FOTO Primăria Bârlad

stefan si eugenia malaca

“N-am trecut niciodată unul peste altul şi am ajuns acum, la adânci bătrâneţi, cum se spune, fără să ne certăm. Aşa o să trăim de acum înainte câte zile om avea. Mi-au trăit cinci copii. O fetiţă de nouă luni a murit, la fel şi un băieţel. Nu mai ştiu câţi nepoţi am. Aş învăţa tinerele căsătorite să nu iasă din cuvântul soţului şi tinerii din cuvântul soţiei. Bunicul mi-a spus când m-am căsătorit să nu mă uit la altele, ce mi-am ales să trăiesc cu el în continuare. Şi după cum se vede trăim împreună. Secretul nostru? Cumpătare şi iertare”, a spus Eugenia Malaca în ziua când soţul ei, Ştefan, a fost sărbătorit la împlinirea a 102 ani.

Ştefan Malaca s-a născut pe 13 iunie 1913 în satul vasluian Coroieşti, comuna Bogdăniţa. A fost sărbătorit în avans de copii, nepoţi şi strănepoţi, dar şi de autorităţile locale.

La împlinirea venerabilei vârste, de 102 ani, dar şi pentru cei 72 de ani de căsătorie, Primăria Bârlad a acordat un ajutor financiar de 500 de lei şi o diplomă de onoare.

stefan si eugenia malaca
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite