Trucuri la îndemâna oricărei gospodine pentru a decora masa de Crăciun. Secretul banal, dezvăluit de un bucătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Globuri din portocale şi cuişoare FOTO Artfruct
Globuri din portocale şi cuişoare FOTO Artfruct

Orice gospodină poate să-şi impresioneze oaspeţii invitaţi la masa de Crăciun dacă va reuşi să orneze platourile cu ingeniozitate. Secrete mici pentru un succes garantat de la un specialist în decoraţiuni comestibile.

Adevărul propune câteva sfaturi oferite de Marius Cioran, bucătar specializat în Artfruct (sculptură în fructe). Ideile date pot ajuta gospodinele să-şi impresioneze musafirii la masa de Crăciun. Cu puţină răbdare şi imaginaţie, preparatele tradiţionale pot fi puse în valoare, ori pot fi testate reţete noi pentru a-i impresiona pe usafiri. Secretul constă în modul de prezentare, spune bucătarul.

1. Un banal coş cu fructe, nelipsit de la masa festivă, va avea aspect de sărbătoare dacă acestea vor fi decorate precum globurile din pomul de Crăciun. "Portocalele se pot decora precum nişte globuri. Ne trebuie cuişoare, apoi facem nişte şanţuri în coaja portocalei şi înfigem cuişoarele. Portocala va avea spect de glob şi o putem aşeza într-un bol unde am aşezat câteva nuci şi conuri de brad. De ce nu şi câteva crenguţe de brad", spune bucătarul.

Fructele vor deveni punctul de atracţie al mesei dacă vă rezervaţi ceva mai mult timp pentru a le "înfrumuseţa". Dându-le formă de puişori, ori folosind frigărui din fructe înfipte în ananas sau alte fructe exotice, vor schimba radical aspectul mesei.

artfruct masa craciun

2. Banala friptură de porc nelipsită de pe masa de Crăciun, poate avea un aspect exotic folosind un truc. "Unui muşchiuleţ subţire de porc condimentat cu sare, piper, boia, ardei iute şi un praf de usturoi, îi facem o gaură în mijloc şi introducem curmale fără sâmburi. Se pune muşchiuleţul într-o tavă şi se unge cu ulei apoi cu condiment şi se lasă la cuptor încins la 140 de grade Celsius aproximativ 45 de minute. se lasă la răcit şi se feliază", dezvăluie bucătarul.

Pentru cei reticenţi la combinaţii exotice pot adapta reţeta în stil autentic. Curmalele pot fi înlocuite cu cârnăciori. Aspectul obţinut la felierea muşchiului va fi de nota 10.



3. Decorarea platourilor este foarte importantă. Preparatele tradiţionale din porc vor fi puse mai bine în valoare dacă printre mezeluri vom aşeza legume colorate. De exemplu, se poate construi un coşuleţ din coaja de citrice (foto jos, în dreapta). O portocală/grepfrut tătată în jumătate, se păstrează coaja unei jumătăţi de fruct întreagă. Din restul de coajă vom face mânerul unui coşuleţ iar interiorul îl umplem cu roşii cherry şi verdeţuri. În jurul coşuleţului vom aşeza preparatele din carne de porc şi brânzeturile.

image



4. Salata de boeuf, nelipsită de pe mesele românilor la toate sărbătorile, pot fi decorate de sezon. Chiar şi gospodinele care nu au multă răbdare ori talent la ornat vor reuşi să obţină o salată cu aspect deosebit. Simpla formă de brad, ori câteva legume aşezate în formă de lumânărele de brad, vor face diferenţa.

artfruct masa craciun

5. Trandafiri din roşii, detaliul pentru ornarea platourilor. "Dacă vrem să facem nişte trandafiri pentru salată, nimic mai simplu. Luăm o roşie şi un cuţit subţire. Tăiem fundul roşiei (unde se află codiţa) apoi decojim cu grijă. Coaja o rotim după deget şi au ieşit acei trandafiri".

Mai multe detalii puteţi găsi pe pagina de Facebook Artfruct, pagina unde Marius Cioran postează imagini cu sculpturile în fructe şi nu numai.

Citeşte şi:

FOTO Sculptorul în pepeni. Bucătarul care face opere de artă din fructe


 
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite