Trei reţete gustoase cu urzici, plantele care alungă astenia şi fortifică organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
urzici

O sursă excelentă de proteine, fier sau minerale sunt recomandate a se consuma primăvara, atunci când organismul vine după o iarnă în care a fost privat de substanţe nutritive importante pentru sănătate.

Vă prezentăm mai jos trei reţete cu urzici, uşor de preparat, recomandate de maestrul gastronom Nicolae Curelea.

Drob de urzici
Ingrediente

• 2 kg urzici;
• 12 ouă  
• 1 căpăţână mare de usturoi sau 2 legături de usturoi verde;
• 2 linguri cu vârf de unt sau 100 ml ulei;
• 1 kg ciuperci  
• 100 g orez;
• 0,5 kg ceapă veche;
• 1 – 2 linguri vegeta clasic sau bio;
• sare şi piper râşnit – după gust;
• cimbru uscat;
• 2 legături mărar verde;
• 1 bucată plămân de porc (fiert, tocat la mână şi călit cu ceapa şi ciupercile);
• 2 linguri făină;
• 5 ouă fierte, tăiate în două pe lung.
 
Mod de preparare
Urzicile se aleg, se spală în multe ape şi se pun la fiert în apă clocotită cu sare, timp de 15 minute. Se scurg, se toacă şi se lasă în aşteptare. Zeama nu se aruncă; se păstrează pentru că este bună pentru băut sau ne trebuie la gătit.
Ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se pune la călit în unt sau ulei. Ciupercile se curăţă, se spală, se toacă şi se pun la călit peste ceapă. Plămânul fiert se toacă la mână şi se pune peste ceapă şi ciuperci. Se călesc toate împreună circa 20 minute. Se sărează şi se condimentează. Se alege orezul şi se spală, după care se umflă în zeamă de urzici sau de carne. Usturoiul se curăţă, se spală şi se pisează pastă. Mărarul se alege, se spală şi se toacă mărunt. Ouăle se spală, se dezinfectează şi se clătesc cu apă rece.
Într-un castron mare sau lighean încăpător se amestecă toate: urzicile tocate, ceapa, ciupercile şi plămânul călite, orezul umflat, usturoiul, mărarul, cimbrul şi celelalte condimente. Se bat ouăle şi se pun în compoziţie. Se potriveşte din nou din condimente. Se pune făina. Se amestecă totul bine şi se toarnă în două forme speciale de drob, tapetate cu hârtie de copt, cu jumătăţi de ouă fierte la mijloc. Se toarnă deasupra ou bătut cu o lingură de făină. Se coace la foc potrivit 40 – 50 de minute.

Ciorbă de urzici
Ingrediente:

1,5 kg urzici proaspete;
300 g ceapă veche (uscată);
2 legături de ceapă verde;
1 legătură de usturoi verde;
200 g morcovi;
100 g pătrunjel (rădăcină);
100 g ţelină;
150 g orez;
 200 ml ulei;
1,5 l borş; 
1 legătură de leuştean;
1 legătură de pătrunjel;
sare şi piper – după gust.
3 l apă.

Pregătire:
Urzicile se aleg şi se spală în multe ape. Zarzavatul (ceapa veche, morcovul, rădăcina de pătrunjel şi ţelina) se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Ceapa verde şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă.
Orezul se alege, se spală şi se scurge bine. Verdeaţa (leuşteanul şi pătrunjelul) se alege, se spală şi se toacă mărunt. Borşul se fierbe şi se spumează.

Într-o oală corespunzător de mare se călesc ceapa şi zarzavatul (rădăcinoasele) în cei 200 ml ulei. Când zarzavatul s-a înmuiat, se toarnă apa clocotită şi se continuă fierberea.
Se adaugă urzicile întregi, ceapa verde şi usturoiul, orezul. Se continuă fierberea 15 – 20 minute.
Se adaugă borşul şi se mai fierbe câteva minute. Când ciorba este gata, se opreşte focul, se adaugă verdeaţa, se potriveşte din sare, piper şi acreală. Se poate servi atât caldă, cât şi rece.

Tocăniţă de urzici
Ingrediente:

1 kg urzici
1-2 cepe mari
5-6 căţei de usturoi (după gust, poate fi adăugat mai mult sau mai puţin)
ulei
sare şi piper
borş (250 ml)
o lingură de făină (opţional)

Mod de preparare:
Urzicile se curăţă, apoi se spală foarte bine în apă rece. Într-un vas se pune la fiert 3/4 l apă şi 1/4 l borş cu o linguriţă de sare. Când dă în colocot se pun urzicile. Se lasă la fiert aproximativ 5 minute. Apoi se scurg de lichid, se lasă la răcit şi se toacă mărunt.
Se pune uleiul la încins (5-7 linguri) apoi se adaugă ceapa tocată mărunt. Când se rumeneşte ceapa se adaugă urzicile şi usturoiul tocat mărunt ori pisat. Pentru a fi îngroşat puţin sosul poate fi adăugată o lingură de făină călită în ulei sau dizolvată cu puţină apă. Se adaugă la fiert o ceşcuţă de apă şi se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloaşe. Se adaugă sare şi piper după gust. Când este gata se serveşte alături de mămăliguţă caldă şi, opţional, cu sos de hrean.
 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite