Tot ce trebuie să ştiţi despre leptospiroză, „boala şobolanilor“ care poate fi fatală pentru om

Tot ce trebuie să ştiţi despre leptospiroză, „boala şobolanilor“ care poate fi fatală pentru om

Leptospiroza este o boală infecţioasă acută, transmisă de la animale (în special şobolani) la om, ce poate fi fatală. Spitalizarea este obligatorie în caz de îmbolnăvire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recent, un bărbat din Bârlad a ajuns în stare foarte critică la spital după ce a coborât în subsolul blocului, contaminat cu dejecţii de şobolan, pentru a face curat. În urma investigaţiilor a fost diagnosticat cu leptospiroză. Incidenţa bolii este în creştere, atrage atenţia medicul Tudor Ciuhodaru.  

”Sunt tot mai multe cazuri recreaţionale- datorate înotului sau mersului deculţ în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în ţări tropicale. Nu e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunţat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăştinos”, atrage atenţia medicul urgentist.

Leptospiroza are răspândire universală, iar vârfurile de îmbolnăvire se înregistrează în perioada vară-toamnă. Rezervorul natural de infecţie e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice şi domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (şobolani şi şoareci), dar şi câinii, păsările, peştii şi pot fi rezervor pentru leptospiroză. Bacteriile pot rezista ani în pământul umed şi apa călduţă şi stagnantă, dar nu rezistă la uscăciune. Sunt distruse în câteva secunde la 60 de grade C, în mediul acid, în apa clorinată şi de UV.
Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminată cu urina animalelor bolnave sau infectate. Altă cale de transmitere este cea digestivă prin ingestie de alimente sau apă contaminate. 

Cum recunoaştem leptospiroza

Debutul bolii, precizează medicul Ciuhodaru, este brusc -pseudogripal - cu frison, febră, cefalee, mialgii după o perioadă de incubaţie de 2-20 de zile. Boala evoluează în două faze: septicemică şi organică, separate printr-o perioadă de 1-3 zile de ameliorare. Faza septicemică se poate confunda cu o viroză (febră, cefalee, mialgii, congestie conjunctivală, fotofobie, facies congestiv, erupţii cutanate de tip rujeoliform) sau cu o hepatită la debut (lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături însoţite sau nu de icter). În faza organică reapare febra şi se instalează simptomatologia legată de afectarea meningeană, hepatică, renală. Leptospiroza severă (sindromul Weil) ictero-hemoragică evulează spre insuficienţă hepato-renală cu mortalitate crescută. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesită măsuri de terapie intensivă mergând până la hemodializa.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: