Top zece beneficii ale oţetului de mere. Cum se prepară licoarea considerată un adevărat medicament pentru organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oteţul de mere, pregătit acasă, este considerat un adevărat medicament
Oteţul de mere, pregătit acasă, este considerat un adevărat medicament

Oţetul de mere este unul dintre cele mai vechi remedii naturale folosite de oameni pentru a avea un corp frumos şi sănătos. Conţinutul ridicat de minerale vitale şi oligoelemente, precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fac din oţetul de mere un adevărat medicament.

Dacă v-aţi hotărât să folosiţi oţet de mere pentru tratamente, va trebui să învăţaţi să îl preparaţi singuri acasă, cel din comerţ, fiind considerat mai degrabă nociv, decât benefic, din cauza aditivilor.

Cum se prepară oţetul de mere

Fitoterapeutul vasluian recomandă o reţetă simplă pentru pregătirea oţetului de mere acasă. Pentru folosirea în scopuri terapeutice, oţetul trebuie preparat din mere întregi.

“Merele sau dau prin răzătoare cu tot cu miezul lemnos sa se taie mărunt, se pun în borcane de sticlă de 5-10 litri. La un kilogram de mere se toarnă 1litru de apă încălzită (60- 65 de grade celsius) şi 100 – 150 g zahăr. Dacă merele sunt foarte dulci, punem numai 70  80 g zahăr la 1 kg de mere. Pentru fiecare litru de apă se adaugă 10 g drojdie. Borcanul se aşază într-un loc cald şi întunecos timp de 10 – 14 zile şi, de două trei ori pe zi, conţinutul se amestecă cu o lingură de lemn. După fermentaţie, merele se strecoară prin tifon, pus în trei – patru, oţetul se toarnă într-un borcan, lăsând 5 – 7 cm până la gura borcanului. Preparatul obţinut se acoperă cu un tifon şi se mai lasă încă două săptămâni. Când oţetul este gata se toarnă în sticle, de astupă cu dopuri sterile şi se acoperă cu ceară. Se păstrează la întuneric şi rece. Un astfel de oţet este un leac unicat.”, precizează Elena Josan.

“Oţetul cumpărat din magazine este preparat pe cale chimică sau din coajă de mere şi deşeuri. După prelucrarea chimică şi termică, în el rămân puţine vitamine şi microelemente”, atrage atenţia fitoterapeutul Elena Josan.

Top zece beneficii ale oţetului de mere

Ameliorează durerile de gât

Oţetul de mere este considerat un adevărat medicament pentru durerile de gât. Un pahar cu miere de albine se amestecă cu şase linguri de oţet de mere, iar din preparatul obţinut se consumă câte o lingură dimineaţa şi seara. Aceste ingrediente vor lucra împreună având proprietăţi antibacteriene, atenuând durerea.

Calmează tusea

Oţetul de mere este recomandat şi împotriva tusei. Se amestecă trei linguri de oţet de mere, cu o linguriţă de suc de aloe şi jumătate de pahar de miere de albine. Din preparatul obţinut de administrează câte două linguriţe de 3-4 ori pe zi.

Combate febra

Oţetul de mere este un aliat de nădejde şi în combaterea temperaturii. Pe lângă compresele cu oţet aplicate la picioare, specialiştii în terapii alternative recomandă frecţiile cu oţet de mere, diluat în prealabil cu apă rece. Se recomandă o cantitate egală de oţet şi apă.

Previne indigestia, combate diareea

Un alt beneficiu pentru sănătate dovedit este capacitatea otetului de a opri indigestia înainte ca aceasta să se debuteze. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să amestecati o linguriţă de miere şi un cu oţet de mere într-o cana de apa şi sorbiţi încet cu o jumatate de ora inainte de a mânca un preparat la care aveţi predispoziţie pentru indigestie.
Probioticele din oţet ajută şi la combaterea efectelor diareei, iar pectina din merele sursă a oţetului diminuează crampele. Pentru a avea efectele dorite, amestecaţi o lingură sau două două de oţet de mere într-un pahar cu apă.

Înlătură mătreaţa

Amestecă o cantitate mică de oţet de mere (cam un sfert de cană) şi o cantitate egală de apă şi pune amestecul într-un recipient cu pulverizator. Aplică amestecul pe părul umed, proaspăt spălat şi lasă-l să acţioneze aproximativ 15 minute, apoi clăteşte din abundenţă. Aciditatea din oţet va distruge ciuperca cauzatoare de mătreaţă, în plus va conferi parului strălucire şi vigoare.

Inamicul kilogramelor în plus

Oţetul de mere este recunoscut şi pentru beneficiile sale în curele de slăbire. S-a demonstrat ca acidul acetic din oţetul de mere diminuează apetitul şi reduce retenţia de apă. Alte studii au scos la iveala că substantele active din oţetul de mere au capacitatea de a topi grasimea.Pentru persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus, Elena Josan recomandă ca în timpul fiecărei mese să se consume, în prima lună, câte un pahar cu apă şi o linguriţă de oîet din mere, apoi câte două linguriţe de oţet la un pahar cu apă, în a doua lună. Nu trebuie să se consume mai mult de trei pahare de apă amestecate cu oţet, iar dieta se repetă numai după un interval de trei luni.

Opreşte sughiţul

Oţetul de mere poate restabili echilibrul acidului din stomac, o cauză sughitului. Astfel pentru a scăpa de sughiţ trebuie să mâncaţi un cubuleţ de zahăr muiat în oţet de mere. 

Remediu pentru respiraţia urât mirositoare

Date fiind prin proprietăţile sale antibacteriene, oţetul de mere ajută la prevenirea respiraţiei urât mirositoare. Se poate utiliza în locul apei de gura, amestecând o linguriţă de oţet într-un pahar cu apă.

Tratează menstruaţia abundentă

Oţetul de mere se întrebuinţează şi la tratarea menstruaţiei abundente (menoragie), ce apare la femeile care suferă de anumite afecţiuni ginecologice. Acestora li se recomandă ca în fiecare dimineaţă, pe parcursul ciclului menstrual, să consume câte un pahar cu  apă, în care se adaugă 1-2 linguri de oţet de mere şi îndulcit cu miere de albine.

Înfrumuseţează tenul

O compresă cu oţet de mere diluat cu apă poate face minuni pentru ten. Substanţele din oţetul de mere echilibrează nivelurile pH-ului din piele, iar beta-carotenul din oţet ajută la încetinirea îmbătrânirii pielii.Stratul acid protector va face ca tenul tău să fie mai catifelat, va absorbi excesul de sebum şi va reduce liniile fine.

Vă mai recomandăm: 

Cele mai bune leacuri băbeşti, păstrate din secolul al XIX-lea. Reţete naturiste sigure prin care se tratau arsurile, durerile de dinţi, de gât sau de urechi

  

Leacurile naturale care te ţin departe de afecţiunile renale. Ce soluţii oferă specialiştii

  

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Nuca, înlocuitorul cărnii, cel mai bun doctor de inimă. 5 motive ca să mănânci zilnic şi să eviţi bolile cardiace

Planta-minune din bucătăria oricărei gospodine – antialergic şi antioxidant natural. Când devine periculos pentru organism consumul de pătrunjel

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite