Top 10 greşeli pe care nu trebuie să le faci pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Dincolo de avantajele pe care le oferă internetul, navigarea în lumea virtuală presupune şi foarte multe riscuri.

Atât poliţiştii, cât şi spe­cia­liştii în securitate cibernetică atrag atenţia asupra pericolelor la care se expun utilizatorii de internet, fie că îl folosesc pentru a comunica, fie pentru a efectua tranzacţii financiare. ”Adevărul” vă prezintă zece dintre regulile esenţiale care vă asigură protecţie atunci când navigaţi pe internet.

1. Nu deschideţi fişierele ataşate provenite de la adrese de e-mail necunoscute

E-mail-urile accesate pe mobil pot fi contaminate cu linkuri infectate şi fişiere ataşate care să conţină malware, la fel ca în cazul laptop-urilor sau desktop-urilor. Ransomware şi alte tipuri de conţinut malware sunt răspândite mai ales prin mecanisme de acest fel, de aceea evitaţi să daţi click pe linkuri cu caracter dubios sau să descărcaţi fişiere ataşate provenite de la expeditori necunoscuţi.

2. Nu accesaţi niciodată linkurile de genul ”vezi cine ţi-a vizualizat profilul

Nu daţi click pe linkuri care pot părea suspecte şi instalaţi o soluţie antivirus ca să vă alerteze despre eventualele site-uri nesigure. Escrocii îi tentează pe utilizatori cu opţiuni pe care reţelele sociale nu le au, de exemplu posibilitatea de a vedea cine le-a urmărit profilul, care pe Facebook nu există din motive ce ţin de protejarea vieţii private. 

În 2013, un studiu realizat de Bitdefender a arătat că, în România, cele mai populare escrocherii de pe Facebook sunt de tipul "vezi cine ţi-a vizualizat profilul". Acestea le promit utilizatorilor că pot primi o listă a persoanelor care le urmăresc activitatea, mesajele şi pozele de pe reţeaua socială. În topul site-urilor periculoase răspândite pe Facebook se află şi linkurile frauduloase, care încearcă să îi convingă pe utilizatori să participe la sondaje pentru  a câştiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete.

3. Nu folosiţi niciodată informaţii personale la parole

Securitatea reţelelor sociale începe cu parola, atrag atenţia specialiştii de la Bitdefender. O parolă puternică ar trebui să conţină litere mici, litere mari, cifre şi caractere speciale, să aibă cel puţin 8 caractere, sa fie schimbate cu regularitate (la cel puţin 6 luni) şi să nu fie divulgată în niciun fel altor persoane. Evitaţi folosirea unor informaţii personale precum zilele de naştere, numele animalelor de companie sau numele de dinainte de căsătorie al mamei. Acestea sunt uşor de găsit prin tehnici de inginerie socială sau din simple căutări pe reţelele sociale. Nu folosiţi aceeaşi parolă de la un cont la altul şi asiguraţi-vă că aveţi o parolă puternică la toate serviciile online utilizate.

4. Conectaţi-vă numai la hotspoturi Wi-Fi sigure

Locurile care oferă servicii de internet wireless în mod gratuit sunt cel mai adesea cadrul ideal pentru distribuirea de viruşi, dat fiind că nu sunt protejate prin intermediul unei parole şi oricine le poate accesa. Într-un spaţiu public, persoana de alături poate să intercepteze uşor traficul de pe dispozitivul folosit de către dvs. şi poate colecta informaţiile personale, precum conturile şi parolele folosite la plăţi online.

5. Folosiţi un browser sigur când efectuaţi tranzacţii în locuri publice

Evitaţi să faceţi cumpărături conectaţi la o reţea wireless publică ce poate fi interceptată. Dacă e absolut necesar să faceţi asta, folosiţi o soluţie de plată dedicată, precum Bitdefender Safepay, pentru a vă conecta în siguranţă la contul bancar sau pe site-uri de plăţi online. Dacă trebuie să transferaţi bani prin Wi-Fi, alegeţi o variantă sigură. Este recomandat să opriţi setări precum Bluetooth sau conexiunea Wi-Fi atunci când nu le folosiţi.

6. Nu divulgaţi codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value)

Codul CVV este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianţilor online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacţia este posesorul real al cardului.

7. Ignoraţi mesajele de phishing

Escrocii folosesc cupoane de reduceri pentru a ademeni utilizatorii mai puţin vigilenţi. Aceştia atrag utilizatorii cu pagini de shopping false şi îi păcălesc să divulge detalii de card în schimbul unor produse care nu vor ajunge niciodată la ei.

8. Nu cumpăraţi produse promovate prin emailuri nesolicitate

Verificaţi de fiecare dată legitimitatea unui magazin online. Alegeţi doar magazine online cu certificate SSL astfel încât să le puteţi confirma identitatea. O adresă ce începe cu HTTPS şi un lăcăţel indică faptul că sunteţi pe o pagină sigură.

9. Fiţi discreţi în legătură cu dezvăluirea locului în care vă aflaţi

Partajarea fotografiilor pe reţelele de socializare este o practică frecventă pe durata vacanţelor, însă postarea acestora având setările GPS activate va dezvălui şi poziţionarea dvs. geografică. Dezactivaţi tehnologia GPS înainte de a face poze cu smartphone-ul, dacă plănuiţi să le publicaţi online, pentru a evita să fiţi localizaţi.

10. Nu deschideţi mesajele SPAM

Spam-ul este un mesaj nesolicitat si nedorit, trimis prin e-mail, de cele mai multe ori avand un scop comercial. Aceste mesaje sunt trimise pentru a atrage atenţia oamenilor către un produs sau site. Spam-ul este interzis în multe ţări. Nu răspunde niciodată la mesajele spam. De asemenea, evită să dai click în corpul mesajului. Ai putea activa un link care va face să primeşti şi mai mult spam. Sau ai putea activa un virus care îţi poate afecta activitatea computerului. Nu îţi face publică niciodată adresa ta de e-mail pe Internet, pe forumuri sau site-uri de reţele sociale. Spammeri fac căutări intense pe Internet exact pentru aceste informaţii.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite