Top 10 curiozităţi româneşti. Unde se află lacul cu nuferi termali unic în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul cu nuferi

România ascunde multe locuri de o frumuseţe aparte, unice în Europa sau în lume, pe care nu ar trebui să le rataţi. Astăzi, vă propunem zece curiozităţi despre România.

Ştiaţi că în România se află:

1. Cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă din Europa?

Colecţia se află în muzeul de la biserica din comuna Sibiel (judeţul Sibiu), fondat în anul 1969 de către preotul Zosim Oancea, cu sprijinul unor instituţii şi donatori privaţi români şi străini. Colecţia muzeului cuprinde 600 de exponate, reprezentând tipuri de icoane pe sticlă, precum şi opere ale câtorva dintre cei mai importanţi picotri de icoane. 

2. Lacul cu nuferi termali, unicat în Europa?

În staţiunea Băile 1 Mai, lângă Oradea, se găseşte rezervaţia naturală ”Lacul cu Nuferi- Pârâul Peţea”, singurul loc din Europa unde creşte încă de acum câteva zeci de milioane de ani şi până în zilele noastre nufărul tropical. Lotusul termal este originar din zona Nilului şi se presupune că seminţele acestei plante ar fi fost aduse aici fie de turci, fie de păsările călătoare, şi s-au dezvoltat datorită apei termaleşi a condiţiilor favorabile din zonă. Pe lângă nuferii termali, în această rezervaţie mai poate fi admirată o specie unică de melc.

3. Lacul Albastru, singurul din lume care îşi schimbă culoarea?

Considerat un monument al naturii, Lacul Albastru este o arie protejată de interes naţional situată în judeţul Maramureş, pe raza oraşului Baia Sprie. Rezervaţia reprezintă o întindere de apă de formă eliptică, având o adâncime de până la patru metri. Conţinutul apei bogate în sulfat de fier şi melanterit, substanţe provenite din vechea mină a oraşului, îi conferă acestuia o culoare unică de albastru-verzui. Lacul îşi schimbă culoarea în funcţie de lumina care bate în el sau de oamenii care înoată.

4. ”Cuibul” de dinozauri unici în lume?

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este un parc natural cu statut de arie protejată, situat pe teritoriul judeţului Hunedoara. Este administrat de Universitatea Bucureşti, ai cărei studenţi şi profesori fac cercetări în zonă.

În Ţara Haţegului au fost descoperiţi dinozaurii pitici, unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, aparţinând unor mamifere contemporane dinozaurilor şi unei reptile zburătoare din grupul pterozaurilor, care a şi fost denumită după zona în care a fost descoperită (Hatzegopteryx).

5. Cel mai lung pod din Europa moderna? 

Podul de la Cernavodă a fost construit între anii 1890-1895, la vremea respectivă fiind cel mai lung pod din Europa şi al treilea între podurile metalice din lume, având o lungime de 4.087,95 metri ce leagă cele două maluri ale Dunării.

Iniţial podul a fost denumit Podul Carol I, însă ulterior i s-a dat numele inginerului care l-a proiectat: Anghel Saligny, onorându-i-se astfel meritele pentru munca depusă. La inaugurare, Anghel Saligny a stat sub pod, pentru a garanta, astfel, rezistenţa acestuia.

6. Podul lui Dumnezeu?

Cel mai mare pod natural din ţară, al doilea din Europa şi singurul deschis circulaţiei autovehiculelor, se află în comuna Ponoarele din judeţul Mehedinţi. Podul lui Dumnezeu, aşa cum i se spune, are o lungime de 30 de metri, 13 metri lăţime, 22 metri înălţime şi 9 metri grosime. Există multe legende în privinţa modului în care s-a format podul, una dintre ele spunând că podul ar fi fost construit de către Hercule.

7. Lacul în care nu trăieşte nicio vietate?

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. Situat în masivul Ciomatu, pe malul stâng al Oltului, în apropiere de Tuşnad, lacul este aşezat pe fundul unui vulcan stins. În apa acestui lac nu există oxigen, motiv pentru care aici nu trăieşte nicio vietate. Localnicii spun că lacul poate prevesti vremea, în funcţie de mirosul emanat prin fisurile formate în muntele fulcanic: dau au miros înţepător, atunci furtuna este iminentă. 

8. Ţara exilaţilor?

Insula Ovidiu este singurul obiectiv turistic din România care se află pe o insulă naturală. Amplasat pe lacul Siutghiol, la 5.000 de metri de malul staţiunii Mamaia şi 500 de metri de cel al oraşului Ovidiu, este un loc inedit al litoralului Românesc. Insulei i se mai spune şi Ţara exilaţilor. Poetul latin Ovidiu a fost exilat de împăratul Cezar şi se pare că a locuit pe insula care îi poartă numele, unde a şi scris operele sale Tristele şi Ponticele, inspirate de atmosfera mohorâtă a iernilor petrecute acolo. Există izvoare istorice care indică faptul că poetul ar fi fost înmormântat pe insulă, însă nu se cunoaşte locul mormântului.

9. Peştera Liliecilor?

Întinsă pe o suprafaţă de 4,80 hectare, Peştera Liliecilor este un monument natural şi se înscrie în zona specială de protecţie a Parcului Piatra Craiului. Este situată în judeţul Braşov, pe teritoriul comunei Moieciu, satul Peştera. Grota are o lungime de 162 de metri este populată de colonii de lilieci, care au fost de-a lungul timpului cercetate din punct de vedere biospeologic de către cercetătorii Institutului de Speologie Bucureşti.

10. Cea mai înaltă sculptură din Europa?

Este vorba de chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are 55 m înălţime şi o lăţime de 25 m. Lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lăţimea nasului: 4 metri. Alături de chipul lui Decebal se află şi aşa-numita Tabula Traiana- o placă memorială ridicată de împăratul Traian în cinstea victoriei Imperiului Roman asupra regatului dac, în urma celui de-al Doilea Război geto-dac.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite