Top 10 construcţii pleonastice. De ce sunt greşite expresiile ”prefer mai bine”, ”prima prioritate”sau ”caligrafie frumoasă”

Top 10 construcţii
pleonastice. De ce sunt greşite expresiile ”prefer mai bine”, ”prima prioritate”sau ”caligrafie frumoasă”

FOTO Arhiva

Pleonasmul este o greşeală de exprimare ce presupune folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, prepoziţii care se repetă în mod inutil în aceeaşi idee.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vă prezentăm, astăzi, zece dintre substantivele zece dintre construcţiile pleunastice folosite frecvent de români, zece greşeli frecvente pe le regăsim în lucrarea profesoarei Rodica Lăzărescu, ”Dicţionar de capcane ale limbii române”.

1.Afluenţă mare

Afluenţă înseamnă mulţime de oamenI, cantitate mare, abundenţă, prin urmare afluenţă mare este pleonasm.

2. Scurtă alocuţiune

Aocuţiune înseamnă cuvântare scurtă, aşadar ”scurtă alocuţiune”este pleonasm

3. Aşadar prin urmare

Aşadar are înţelesul ”prin urmare”, ”vasăzică”, astfel că folosirea expresiei ”aşadar prin urmare” este un pleonasm

4. Caligrafie frumoasă

Caligrafie are în componenţă grecescul ”calo”- frumos şi înseamnă arta şi deprinderea de a scrie frumos. Aşadar, expresia caligrafie frumoasă este un pleonasm.

5. Marea majoritate

Majoritate înseamnă partea sau numărul cel mai mare dintr-o colectivitate, prin urmare marea majoritate este o asociere pleonastica.

6. Notorietate publică

Notorietate presupune faptul de a fi cunoscut de multă lume, reputaţie, faimă. Aşadar, este pleonasm expresia notorietate publică.

7. Oportunitate bună

Oportunitate este caracterul a ceea ce este oportun, adică potrivit, favorabil, indicat, ca atare expresia oportunitate bună este pleonasm.

8. Oprobriu public

Oprobriu înseamnă dispreţ, dezaprobare prin care societatea condamnă fapte socotite nedemne sau oameni care săvârşesc astfel de fapte, prin urmare oprobriu public este o construcţie pleonastică

9. Prefer mai bine

Verbul a prefera înseamnă a aprecia mai mult ceva sau pe cineva, a considera ceva sau pe cineva mai bun, mai valoros. Greşit înţeles ca sinonim al verbului a dori, apare deseori construcţia pleonastică prefer mai bine.

10. Prima prioritate

Prioritatea este însuşirea de a fi primul în timp, dreptul de a ocupa primul loc ca valoare, prin urmare, ”prima prioritate” este un pleonasm.

Mai puteţi citi:

„La mulţi ani Anei!“ sau „La mulţi ani, Anei!“. 10 reguli de bază pentru folosirea corectă a virgulei

Doisprezece sau douăsprezece? Când şi cum folosim corect forma de numeral

Ce se ascunde în spatele expresiei „Să moară şi capra vecinului“.  Programarea neurolingvistică cu sens negativ

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările