Top 10 cele mai penibile şpăgi primite în ultimii ani de corupţii României. Ce a făcut o judecătoare pentru un ceas cu cuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul anilor, procurorii anticorupţie au avut de-a face cu şpăgari de toate categoriile. De la cei corupţi cu milioane de euro, la funcţionari mărunţi care, pentru o sumă mică de bani, ar închide ochii în faţa corectitudinii.

Funcţionarul corupt din România este căsătorit, are studii superioare şi e motivat de nevoia de a asigura bunăstarea familiei sale. Acesta este profilul coruptului român realizat în cadrul unui realizat de Ministerul Justiţiei în cadrul unui studiu realizat de experţi olandezi, în cadrul unui proiect având drept scop sprijinirea implementării şi monitorizării Strategiei Naţionale Anticorupţie.

 Corupţii îşi motivează faptele prin grija faţă de apropiaţi, prin nevoia de a asigura bunăstarea familiilor lor şi de cele mai multe ori nu se mulţumesc numai cu bani.

”Adevărul” vă propune astăzi un top al celor mai penibile şpăgi cerute de funcţionarii români pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, în favoarea infractorilor. 

1.  Influenţă în schimbul unui ceas cu cuc

Judecătoarea Florica Roman, fost preşedinte al Secţiei Civile de la Curtea de Apel Oradea, a fost trimisă în judecată de DNA fiind acuzată, alături de un alt judecător al aceleiaşi instanţei că a primit şpagă pentru a-şi folosi influenţa pe lângă colegi, în sensul obţinerii unei soluţii favorabile unei beizadele locale  condamnate definitiv pentru tentativă de viol. Magistratul este acuzată de procurorii anticorupoţie că şi-a vândut influenţa pe bani, păstrăvi, whisky şi promisiunea unui ceasc cu cuc.

”Inculpata Roman Florica, judecător la Curtea de Apel Oradea, a primit de la Jurca Gheorghe o sumă de bani    nedeterminată sub aspectul cuantumului şi alte foloase (păstrăvi, whisky) şi a pretins de la acesta un ceas cu cuc vechi, pentru a-şi exercita influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, astfel încât aceştia să pronunţe hotărâri favorabile unui condamnat, în scopul de a nu executa pedeapsa aplicată.

image

Foto: Florica Roman, sursă ebihoreanul.ro

Totodată, în condiţiile în care toate mijloacele de apărare legale fuseseră epuizate, judecătoarea Roman Florica a sfătuit-o pe avocata Mihoc Mariana Dorina ce demersuri să întreprindă pentru a-l ajuta pe condamnat să nu execute pedeapsa pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de viol.”, au precizat procurorii DNA.

Planul bazat pe influenţa judecătoarei a funcţionat, calea extraordinară de atac fiind admisă, iar în urma rejudecării recursului s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împăcării părţilor. Potrivit DNA act de împăcare a fost întocmit în fals, unul dintre judecătorii din completul care a judecat calea extraordinară de atac, având opinie separată, tocmai din acest motiv.
 

2. Procurorul care a poftit un viţel

Doina Florentina Bolocan, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, a fost condamndată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare de Curtea Supremă tot pentru fapte de corupţie.
Aceasta a fost acuzată că, în vara anului 2005, a pretins şi primit  2.000 de lei de la o persoană, care ulterior a denunţat-o, pentru a interveni pe lângă magistraţi din cadrul Judecătoriei şi Tribunalului Giurgiu, în vederea soluţionării favorabile a unui dosar penal ce avea ca obiect o plângere împotriva netrimiterii în judecată.  Tot în schimbul influenţei, procurorul Bolocan  a pretins şi primit de la două persoane un viţel de 180 kilograme pe care îl văzuse în curtea acestora. Ulterior, de la aceleaşi persoane a cerut şi primit, în mod repetat, produse alimentare - brânză, ouă, lapte, păsări - în vederea soluţionării favorabile a dosarului penal ce avea ca obiect revizuirea unei sentinţe penale pronunţate de Judecătoria Giurgiu într-un dosar ce avea ca obiect infracţiunea de lovire sau alte violenţe

3. Ouă, peşte sau curci pentru certificate de handicap şi posturi publice

Doi funcţionari publici din Craiova au fost arestaţi fiind acuzaţi că au intervenit pentru angajarea mai multor persoane la instituţii ale statului, pentru pensionări medicale şi eliberare de certificate de handicap ilegale. Fostul director al Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Craiova, Rodica Ţenea şi d şeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache sunt acuzaţi de DNA că ”vindeau”  posturile şi şi certificatele de handicap ca la tarabă. Aceştia nu se multumeau doar cu sume de bani. Smarandache a primit şpăgi şi în ouă, peşte, inclusiv o curcă. Potrivit DNA, şpăgile mari variau 8.000 de euro – postul de asistent medical la Spitalul de Urgenţă Craiova şi 3.000 de euro – postul de educator specializat la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului .

4.  Soluţii favorabile plătite cu ciuperci şi o capră

Un alt magistraţi completează topul corupţilor pentru care banii nu erau suficienţi pentru a încălca legea. În 2012, procurorul Viorel Vasile, fost şef al Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Caraş – Severin, a fost condamnat definitiv la zece luni de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

image

Viorel Vasile (foto sus) a pretins bani, dar şi două pungi cu ciuperci şi o capră sacrificată pentru a da o soluţie favorabilă în două dosare în care denunţătorii erau cercetaţi pentru infracţiuni de circulaţie. 

5. Procurorul care a transformat parchetul într-o cramă

Fostul şef al Parchetului Judecătoriei Hârlău, Ghenadie Ciobanu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, fiind acuzat că ar fi primit necuvenit vin, picioare de oaie, carne de porc şi ouă.
"Deşi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obţinut în acest mod sunt modice - vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă, din actele dosarului rezultă faptul că inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului Cotnari, de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui singur an şi l-a depozitat în garajul unităţii, şi mica ciupeală într-o veritabilă politică penală, prin care a ajuns să negocieze soluţiile din dosarele aflate în instrumentarea sa, atitudine de natură să afecteze grav imaginea justiţiei şi încrederea cetăţenilor în autorităţile implicate în înfăptuirea acesteia", se arată în rechizitoriul prin care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ciobanu pentru mită şi au disjuns cercetările pentru alte fapte.

6. Caltaboşii şi palinca ministrului Remeş

Dosarul “Caltaboşul”, al fostului ministru Decebal Traian Remeş, a fost deschis prin autodenuntul omului de afaceri Gheorghe Ciorbă, la rându-i inculpat în dosar. Acesta a declarat procurorilor anticorupţie că, septembrie 2007, i-a dat ministrului Decebal Traian Remes produse alimentare (cârnaţi şi palincă) în valoare de 1.500 lei şi suma de 15.000 euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan, în scopul favorizării firmei Construct Europromt SRL Certeze, la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajari funciare.

Decebal Traian Remeş a fost condamnat la 3 ani de închisoare Foto: Arhivă

Decebal Traian Remeş (foto sus) a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, fiind eliberat din închisoare în februarie anul trecut. 

7. Şpaga macabră: un cavou 

Ştefan Fieraru fost judecător la Curtea de Apel, în prezent avocat, a fost acuzat de DNA că promitea clienţilor că le poate obţine sentinţe favorabile sau chiar achitarea în schimbul unor sume de bani, obiecte electrocasnice şi un cavou într-un cimitir din Ploieşti.

Potrivit DNA, Ştefan Fieraru, „în perioada 2008-2009, în calitate de judecător la Curtea de Apel Ploieşti, a pretins şi primit de la un denunţător sume de bani, produse alimentare, bunuri electrocasnice, materiale de construcţie şi manopera unor lucrări efectuate la două imobile deţinute de magistrat şi familia acestuia în municipiul Ploieşti, precum şi contravaloarea unei racle edificate în incinta unui cimitir din municipiul Ploieşti, toate în valoare de aproximativ 83.000 euro, în schimbul promisiunii că îşi va exercita influenţa pe lângă judecătorii care aveau spre soluţionare cauza penală în care denunţătorul avea calitatea de inculpat, în scopul adoptării unei soluţii favorabile acestuia.

8. Magistratul care vindea influenţa pe şoric şi carne de cârnaţi

Fostul judecător Petre Adrian Podea, de la Tribunalul Prahova a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare tot pentru fapte de corupţie. Fostul magistrat a intervenit pe lângă o fostă colegă pentru a pronunţa o soluţie favorabilă unui om de afaceri. Podea a încercat să-şi vândă influenţa în schimbul a 1000 de lei, nişte şoric şi carne pentru cârnaţi. Judecătoarea pe lângă care a intervenit şi căreia i-a oferit 3000 de lei, l-a denunţat la DNA. 

9. Ţuică, vin şi doi cocoşi pentru a intra în armată

Un colonel din Vaslui completează topul funcţionarilor corupţi care nu s-a mulţumit doar cu bani. Colonelul Paul Boghiu, din cadrul Centrului Militar Vaslui, este şi el acuzat că a promis unui bărbat din Bârlad  îi va ajuta fiul, să fie angajat ca soldat - gradat profesionist în armată, lăsând să se creadă că are influenţă asupra membrilor comisiei de selecţie, formată din cadre militare, şi că i-ar putea determina pe aceştia să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu. Pentru această intervenţie colonelul a cerut 500 de euro, 2 litri de ţuică, 20 litri de vin şi doi cocoşi.

10. Curăţenie la casă şi răsaduri de flori 

Carmen Sîrboiu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, completează lista magistraţilor acuzaţi de corupţie, fiind trimisă în judecată de DNA de trafic de influenţă, luare de mită, instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite.

Foto: Carmen Sârboiu a fost reţinută anul trecut


 

procurorul carmen  sirboiu FOTO Corina Macavei

Carmen Sîrboiu este acuzată că a pretins şi primit de la omul de afaceri Sorinel Duducea foloase materiale necuvenite, ce au constat în materiale de construcţie întrebuinţate la lucrări efectuate atât pe terenul unde are locuinţa, cât şi la o casă de vacanţă. Pentru serviciile oferite, magistratul este acuzat că a promis protecţie penală omului de afaceri. În plus, "în perioada 18 martie 2013-20 martie 2014, Carmen Sîrboiu a pretins şi primit de la Constantin Popescu, om de afaceri, foloase constând în efectuarea de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere, în concesiune, a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova. De asemenea, a primit de la acelaşi om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină. Magistratul a pretins şi primit foloasele menţionate în legătură cu îndeplinirea atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la 18 martie 2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale"

Mai puteţi citi:

Nichita şi-a plimbat iubita în China cu banii din şpaga de la Urdăreanu. Milionarul a recunoscut mita să scape de arest

Dosarul pensionărilor fictive. Asistentele erau încântate când primeau şpaga: „Nu le-am văzut niciodată aşa, maimuţele!”

Povestea de amor şi şpagă din dosarele „Gala Bute“ şi „Alina Bica“. Triunghiul amoros Topoliceanu-Stelu-Breazu

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite