Termica Vaslui, ţinută în viaţă pentru 1.000 de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dănuţ Chirvase (foto), directorul societăţii de termoficare din Vaslui, a reuşit să convingă edilii să nu închidă centrala, în ciuda pierderilor financiare colosale. Consiliul Local susţine că numai aşa societatea îşi va recupera cele 5 milioane de lei de la restanţierii istorici. Rău-platnicilor pare însă să nu le pese de campania Primăriei.

După ce a rămas cu numai 1.000 de abonaţi, societatea de furnizare a agentului termic în sistem centralizat din municipiul Vaslui va funcţiona şi iarna aceasta, în ciuda faptului că reprezentanţii Primăriei au anunţat că o vor închide definitiv.


Şefii Termica spun că la iarnă se va livra căldură în cartierul 13 Decembrie la 306 apartamente, în zona Spital la 353 apartamente, la Confecţii la 446 apartamente, în Piaţa Vidin la 89 de apartamente, la blocul ANL, unde au mai rămas branşate 53 de apartamente, la blocul 40 G la 39 de apartamente, la blocul 311 la 33 de apartamente, la blocul 363 la 51 de apartamente şi la blocul 220 la alte 60 de apartamente.


Deşi este îngropată în datorii pe care tot populaţia le suportă, societatea a fost, chipurile, salvată de vânzarea unor certificate de emisie de carbon şi de vânzarea la fier vechi a ţevilor. „Termica a vândut pe piaţa internaţională certificate de emisie de carbon. S-au încasat circa 18 milioane de lei cu care am plătit datoriile, iar pe ţevile pe care le vom da la fier vechi sperăm să mai obţinem 130.000 de lei“, a precizat Dănuţ Chirvase, directorul Termica. Profitul nu este suficient să acopere pierderile estimate pentru iarna următoare.

Primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, a anunţat în luna martie a acestui an că este sătul de pierderile pe care societatea de termoficare le tot cumulează de peste 6 ani, şi a declarat pe un ton ultimativ, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local (CL), că nu mai vrea să audă de Termica şi că o va închide. „Din nefericire, Termica nu şi-a acoperit cheltuielile pe care le-a efectuat din producţia pe care a realizat-o nici în iarna trecută. Ca atare, rămâne în continuare o societate care produce pierderi, iar ele vor trebui stopate. Aşa că vom iniţia procedurile în consecinţă şi o vom închide“, a declarat primarul Vasile Pavăl în urmă cu aproximativ patru luni.


Decizia luată de primarul Pavăl a fost aprobată atunci în unanimitate de consilierii locali, care au găsit şi soluţii alternative pentru a-i ajuta pe vasluienii racordaţi încă la societate. „Din sezonul rece viitor, cele trei centrale de cvartal din municipiul Vaslui, care funcţionează bine şi au fost modernizate, vor fi complet despărţite de Termica şi vor funcţiona autonom“, a declarat la acea vreme şi viceprimarul Daniel Neacşu. În ciuda celor declarate de reprezentanţii primăriei, directorul societăţii, Dănuţ Chirvase, a reuşit să-i readucă pe aceştia la „sentimente mai bune“ şi a anunţat zilele trecute că Termica nu se închide. „Dacă statul nu va acorda subvenţii, populaţia va plăti, probabil, mai mult pentru o gigacalorie, însă indiferent de preţ Termica va funcţiona. Vor fi cam 1.000 de abonaţi, că vor mai fi debranşări în lunile astea până la sezonul rece“, a spus Chirvase.


Această decizie i-a nemulţumit pe o parte dintre consilierii locali, care s-au întrebat de nenumărate ori de ce primăria se încăpăţânează să ţină în viaţă această societate. „Eu am semnalat problemele legate de Termica încă din 2004, dar nimeni n-a vrut să asculte. Nu ştiu care sunt interesele, dar s-au făcut investiţii aiurea. Spre exemplu, stau şi mă întreb pentru ce s-a dus ţeava de gaz până la poarta unităţii, când se putea moderniza vechiul sistem dacă tot s-a vrut ca ea să nu moară? Este o aberaţie ceea ce se întâmplă!“, a declarat Neculai Petrişor, consilier local.


Ţinută în viaţă pentru recuperarea datoriilor


Responsabilii Termica spun că principalul motiv pentru care Termica nu trebuie închisă îl reprezintă datoriile pe care le au vasluienii la această societate. Potrivit conducerii instituţiei, din cele peste 7.200 de familii cu debite restante istorice la furnizorul de agent termic, doar 2.900 şi le-au achitat. Asta înseamnă că, din cele 18,2 milioane de lei de recuperat de la populaţie, au fost şterse circa 6 milioane de lei. În concluzie, rezultă că aproximativ 4.000 de familii mai au de plătit datorii de 5 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de peste 7 milioane de lei, conform cifrelor oferite de conducerea societăţii.

Ai un pont? Află aici cum poţi lua legătura cu reporterii noştri!

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite