Sute de români scandează pe malul Prutului „Basarabia e România“. Un steag uriaş a fost lăsat peste râu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 1.000 de persoane participă la o manifestaţie organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 pe malul Prutului, în localitatea Fâlciu din judeţul Vaslui. Manifestanţii, români de pe ambele maluri ale Prutului, poartă simbolic un steag de 100 de metri.

UPDATE: Steagul uriaş purtat de manifestanţi de drumul spre Prut a fost aruncat în mod simbolic în râu.

Acţiunea se desfăşoară sub monitorizarea autorităţilor din cele două ţări începând de astăzi şi până mâine. În jurul orei 14.00 sutele de manifestanţi au pornit din faţa Primăriei Fălciu, purtând steagul uriaş în mâini, şi s-au îndreptat spre râul Prut. În mod simbolic, sutele de români au trecut Prutul în zona podului feroviar care face legătura cu Republica Moldova. Oamenii scandează ”Basarabia e România!”.

Podul rutier din localitatea vasluiană a fost distrus la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar cel feroviar a fost scos din uz în urmă cu câţiva ani.

Pe malul Prutului se cântă ”Deşteaptă-te române!”

„Să avem din nou pod rutier la Fălciu nu este un moft, ci ar fi o mare şansă pentru comunitate să se dezvolte economic şi să aducă prosperitate în zonă. Investiţia de stat într-un pod rutier ar fi dublată de investiţii private care înseamnă noi locuri de muncă şi plusvaloare pentru economia locală. Pe o distanţă de 171 de kilometri cât măsoară graniţa judeţului Vaslui cu Republica Moldova există doar punctul de trecere Albiţa din comuna Drinceni”, a declarat Neculai Moraru, primarul din localitatea Fălciu.

Manifestaţie dedicată Centenarului Marii Uniri la Prut

După acţiunea de la Prut, manifestanţii vor sărbători Revelionul printr-un concert, un spectacol de artificii în aer liber şi o masă bogată în bucate tradiţionale la Casa de Cultură din Fălciu, unde vor demara evenimentele din cadrul Centenarului Marii Uniri.

image

„Timp de zeci de ani, contactele directe dintre cetăţenii României şi cei din stânga Prutului au fost îngreunate. Dacă în 2011 a fost înlăturată sârma ghimpată de pe Prut, următorul pas firesc ar fi construcţia şi reabilitarea podurilor peste râul care astăzi este încă graniţă nedreaptă. Unirea înseamnă şi infrastructură comună, implicit şi poduri peste Prut”, a subliniat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

La manifestaţie este prezentă şi Marghioala Huzum, bătrâna de 86 de ani, care din propria pensie şi sprijinită de nepoţi a reuşit ceea ce autorităţile statului nu au reuşit să facă de zeci de ani: a ridicat un monument pe dealurile dintre Copăceana îşi Fălciu, în memoria ostaşilor români căzuţi pe frontul de est în cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Marghioala Huzum, alături de George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Aciunea 2012 FOTO George Simion

image

Acolo, în iunie 1941, în urma unui bombardament al rusilor, a pirit un întreg regiment. Marghioala Huzum, mama Marghioliţa cum îi spun sătenii din Copăceana, comuna Fălciu, avea doar 10 ani când a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial. Imaginile crude ale războiului, venirea ruşilor în sat, executarea soldaţilor nemţi au urmărit-o şi marcat-o întreaga viaţă. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite