Sute de localnici din Pungeşti au protestat în faţa Primăriei

Sute de localnici din Pungeşti au protestat în faţa Primăriei

Peste 150 de oameni au protestat în faţa Primăriei Pungeşti FOTO: Ionuţ Balaban

Peste 150 de localnici din comuna vasluiană Pungeşti au organizat, în această după-amiază, un protest spontan în faţa Primăriei din localitate şi au cerut, din nou, demisia edilului şef, Mircia Vlasă.

La iniţiativa activiştilor de mediu, peste 150 de persoane din Pungeşti au reuşit să treacă şi de barajul jandarmilor şi să ajungă în faţa primăriei din localitate, unde au cerut demisia primarului Mircia Vlasă. Oamenii au vrut să îi amintească edilului că nu sunt de acord cu amplasarea sondei de explorare în perimetrul de la Siliştea, acolo unde americanii au concesionat terenul chiar de la Mircia Vlasă.

Protestatarii s-au plâns că jandarmii nu le-au dat voie să meargă pe drumul judeţean DJ 159 şi că au fost nevoiţi să ocolească şi să meargă pe dealuri pentru a ajunge la sediul Primăriei. 

„Oamenii nu au făcut nimic altceva decât să-şi exprime năduful. Protestul a durat aproximativ jumătate de oră, însă pentru a ajunge de la Siliştea, unde este noua tabără de rezistenţă, până la Pungeşti ne-a luat o oră şi jumătate, deşi între cele două localităţi este doar un kilometru. Am fost nevoiţi să ocolim pe dealuri, departe de locaţia unde Chevron îşi desfăşoară activitatea, pentru că ne-a fost interzis accesul de către Jandarmerie pe drumul judeţean ce leagă localităţile Siliştea de Pungeşti”, a declarat pentru Mediafax, Marius Ignat, unul din liderii protestatarilor.

Astăzi, un număr de 13 persoane, din care doi activişti şi restul localnici, se aflau pentru a noua zi consecutiv în greva foamei. În ajunul Crăciunului, un grup format din aproximativ 20 de persoane din „Mişcarea de Rezistenţă“ de la Pungeşti a intrat în greva foamei. Ei au recurs la acest gest în semn de protest faţă de prezenţa jandarmilor în zonă.

În data de 8 decembrie, autorităţile au anunţat că toată zona comunei Pungeşti a fost declarată „zonă specială de siguranţă“, din cauza incidentelor violente din ziua precedentă, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari au reuşit să dărâme în totalitate gardurile împrejmuitoare de pe terenul deţinut de Chevron în perimetrul de la Siliştea.

Citeşte şi:

Situaţia de la Pungeşti se încinge. Localnicii cer demisia primarului

Abuz sau exces de zel? Accesul localnicilor din Pungeşti a fost deblocat, dar este controlat: „Cine îi plăteşte pe jandarmi, statul sau Chevron?“

FOTO După două zile de greva foamei, protestatarii din Pungeşti au cerut ajutorul medicilor

 

citeste totul despre: