Susţinătorii violatorilor, dezlănţuiţi împotriva victimei: „Fata trebuia să facă puşcărie cot la cot cu băieţii, să-i fi dat câte un an de la fiecare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consătenii violatorilor susţin în continuare că ”băieţii sunt nevinovaţi”
Consătenii violatorilor susţin în continuare că ”băieţii sunt nevinovaţi”

Vestea rearestării celor 7 tineri din comuna vasluiană Văleni, condamnaţi luni de Judecătoria Vaslui la închisoare cu executare pentru viol şi lipsire de libertate, i-a înfuriat pe consătenii celor şapte violatori. Localnicii susţin în continuare că toţi cei şapte tineri sunt nevinovaţi, sunt nişte victime şi ”fac puşcărie degeaba”.

Zeci de localnici s-au adunat pe uliţele satului pentru a asista la ridicarea celor şapte tineri de către poliţişti. În timp ce întreg satul a fost împânzit de echipaje de poliţie şi jandarmi, pentru a se evita orice conflict, sătenii s-au adunat la locuinţele celor şapte violatori pentru a-şi exprima susţinerea faţă de ei până la capăt. Deopotrivă, tineri, bâtrâni, femei sau bărbaţi, localnicii din Văleni se arată revoltaţi de condamnarea celor şapte tineri şi acuză victima că ”le-a distrus viitorul băieţilor”.

Tânăra de 18 ani, batjocorită de cei şapte este în continuare pusă la zid, denigrată şi jignită. Printre cele mai vehemente voci împotriva victimei sunt ale femeilor din Văleni, care susţin că ”dacă ar fi fost o fată cuminte nu ar fi păţit nimic”. Mai mult, consătenii violatorilor cred că victima ar fi trebuit şi ea arestată ”să facă puşcărie cot la cot cu cei şapte băieţi”.

Localnicii din Văleni îi pun la zid nu doar pe jurnalişti, pe care îi consideră vinovaţi de condamnarea celor şapte violatori, ci şi pe poliţişti şi procurori.

sustinatori violatori

”Poliţia minte, la fel şi procurorii, iar voi (jurnaliştii n.r.) ziceţi ce spun ei. Au băgat la puşcărie şapte oameni nevinovaţi. Fac 40 şi ceva de ani de închisoare pentru o obrăznicătură. Dar adevărul va ieşi la suprafaţă. Dacă va fi nevoie, o să mergem la Ministerul Justiţiei şi vom face greva foamei. Eu am o fată, dar i-aş lua capul dacă ar urca într-o maşină cu băieţi, aşa cum a făcut nenorocita asta (victima n.r.)”, a strigat jurnaliştilor tatăl lui Petrică Bolboceanu, după ce poliţiştii l-au ridicat pe fiul său pentru a-l conduce la arest.

Susţinătoarea unuia dintre violatori: ”Mi se rupe inima”

La locuinţa lui Silviu Burada, inculpatul care a primit cea mai mare pedeapsă, s-au adunat cei mai mulţi susţinători. Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, în opinia lor, ajung în închisoare ”nişte băieţi de oameni gospodari”.

”Dacă erau nişte amărâţi mai spuneai, dar sunt oameni la locul lor, oameni gospodari care acum trag necazul ăsta din cauza uneia care a ridicat coada. Justiţie e asta? Trebuia şi ea să facă puşcărie cot la cot cu toţi cei şapte băieţi. De la fiecare să-i fi luat câte un an şi să-l fi dat şi ei. Ce a căutat în maşina cu doi băieţi? Trebuia să se ducă acasă cu microbuzul. A primit ce a căutat. A nenorocit viitorul a şapte tineri. Păcat de băieţii ăştia”, jelea o vecină a familiei Burada pe cei şapte violatori.

burada arestat

La ieşirea lui Silviu Burada din locuinţă, una dintre bătrâne a exclamat: ”Mi se rupe inima când văd că se duce la puşcărie! Băiat în floarea vârste să ajungă la puşcărie. Pentru o fată? Se poate una ca asta?”. 

Deşi în faţa judecătorilor nu au prezentat niciuna din probele pe care susţineau că le deţin (înregistrări video, mesaje etc), prietenii violatorilor spun că există astfel de dovezi. 

”Ea e vinovată pentru tot. A mai fost cu mai mulţi bărbaţi. A primit bani de la alţi bărbaţi, probabil la fel vrea şi acum, să se îmbogăţească pe seama acestor oameni”, s-a arătat revoltat un alt localnic din Văleni.

În ecuaţia sătenilor din Văleni, nu există faptul că trei dintre tineri şi-a recunoscut faptele, că un al optulea a refuzat să participe la viol şi a dat declaraţii procurorilor, confirmând că fata a fost violată, că plângea şi îi ruga să o ducă acasă sau că a trimis mesaje de ajutor unui prieten.



Silviu Avadanei (22 de ani), Ionuţ Bogdan Boicu (21 de ani), Petrică Bolboceanu (23 de ani), Silviu Burada (21 de ani), Paul Andrei Burlacu (28 de ani), Alin Dumitru Rotaru (19 ani) şi Ioan Surleac (20 de ani) au fost conduşi în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, urmând a fi transferaţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Victima, care luni a susţinut prima probă a examenului de bacalaureat, s-a arătat consternată de pedeapsa primită de cei şapte tineri. Avocata fetei a anunţat că, după consultarea cu părinţii victimei, au luat decizia de a ataca sentinţa. ”Considerăm că este o pedeapsă prea mică, raportat la gravitatea faptelor. În plus nu ştim cum a stabilit instanţa cuantumul daunelor morale, în acest caz. Aşteptăm comunicarea hotărârii şi apoi o vom ataca”, a precizat avocata Mioara Donosă.

sustinatori violatori

Judecătoria Vaslui a dispus luni, 17 august, condamnarea celor şapte tineri din localitatea Văleni cu pedepse cuprinse între 5 ani şi 8 luni şi 8 ani şi patru luni. Pedeapsa maximă a fost primită de Silviu Burada, cel care a organizat violul, iar cea mai mică pedeapsă a fost aplicată, în mod egal celor care şi-au recunoscut faptele: Bogdan Boicu, Ionuţ Surlean şi Alin Rotaru. Ceilalţi trei tineri care nu şi-au recunoscut faptele (Silviu Avădanei, Petrică Bolboceanu şi Paul Burlacu) au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare. Cei şapte inculpaţi vor trebui să achite, în solidar, victimei 50.000 lei daune morale.

Campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ 

Începând cu 20 iulie, cotidianul ”Adevărul” şi site-ul www.adevarul.ro au derulat o campanie amplă în jurul acestui caz, pe care jurnaliştii noştri l-au prezentat încă din noiembrie anul trecut, atunci când s-a petrecut tragedia. 

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima umilită public şi blamată de comunitatea din care fac parte violatorii, dar şi de a arăta derapajele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără.

Vă invităm pe toţi cititorii ”Adevărul” să-i transmiteţi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Dacă apropiaţii şi rudele violatorilor duc acum o campanie de denigrare a victimei, noi trebuie să-i arătăm că oamenii normali din această ţară sunt alături de ea şi nu tolerează asemenea fapte revoltătoare.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Victima de la Vaslui, „violată a doua oară” de către comunitate. Cad primele capete în urma anchetei care-i vizează pe magistraţi

Instituţiile statului, medicul şi preotul trebuie să condamne violul

Magistraţii care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui, cercetaţi disciplinar

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite