Spitalul bârlădean transformat în cabinet de consultaţii. Internările se vor reduce drastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul semnat de conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad în urma medierii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) obligă prestatorul de servicii să seclecteze la sânge pacienţii care vor beneficia de spitalizare. Din media lunară de aproximativ 2.500 de externări, din luna iulie, numărul pacienţilor internaţi nu va depăşi 1.878 cazuri

Din acest an, sistemul de decontare al serviciilor medicale prestate de unităţile medicale cu paturi din România este total diferit de cel de până acum. Spitalele trebuie să se axeze pe spitalizare de zi, de 12 ore, şi servicii ale ambulatoriilor integrate (policlinicilor), mai puţin pe spitalizare continuă. Cu alte cuvinte, din luna iulie, pacienţii care vor fi internaţi într-un spital public vor trebui să fie foarte grav bolnavi. Vor deveni istorie anii când pacienţii se internau pentru investigaţii amănunţite sau pentru o serie de afecţiuni (peste 200 la număr) tratabile la domiciliu. Evident, condiţionarea numărului de internări prin nedecontarea cazurilor va duce şi la erori medicale, la situaţii în care pacienţii să nu fie internaţi chiar dacă sunt grav bolnavi pentru simplul fapt că s-a terminat plafonul.

În urma medierii de la CNAS, managerul spitalului bârlădean, Ştefan Constantinciu (foto), a ţinuit să facă o serie de precizări: “Nu ne-am dus la mediere ca într-o competiţie cu celelate spitale din judeţ. Am discutat pe indicatori, pe cifre. Nu a fost ca la piaţă. Bugetul reiese dintr-o formulă care duce către o sumă fixă, nenegociabilă. Dacă am primit bani mai puţini decât Spitalul Judeţan Vaslui este pentru că ei au o structură puţin diferită de spitalul nostru. În primul rând, au un număr de paturi mult mai mare decât avem noi. Per total, toate spitalele au pierdut”.

image

500 de spitalizări mai puţine

Concluzia CNAS în urma medierii cu reprezentanţii Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad este următoarea. Din luna iulie 2014, vor beneficia lunar de spitalizare continuă un număr de 1.878 cazuri (faţă de media de până acum de 2.400-2.500 cazuri). Pentru pacienţii externaţi se va deconta lunar 2.929.589 lei, exact suma necesară pentru plata salariilor. Pentru serviciile medicale acordate bolnavilor cronici se va deconta lunar 537.866 lei iar pentru spitalizare de zi se va deconta 234.000 lei. Depăşirea plafonului la spitalizare continuă şi cronici nu se decontează. Singurul rabat de la buget este cel acordat pe spitalizare de zi care poate fi depăşit fără nicio restricţie urmând a fi rectificată suma în trimestrul IV. Totalul bugetului lunar este de 3.701.455 lei.

Implicarea comunităţii

image

Dr. Gabriela Daniş (foto), directorul medical al spitalului, consideră că pentru a respecta indicatorii diferenţa de pacienţi ar trebui să fie preluată de centrele de permanenţă, abulatorii şi servicii la domiciliu: “60% dintre pacienţii noştri provin din rural. Spitalul trebuie să devină o problemă a comunităţii şi comunelor arondate. Se va face un triaj strict la internare. Este foarte greu să gestionăm situaţia. Este o tendinţă evidentă de îmbătrânire a populaţiei şi vârstnicul impune costuri mai mari pentru tratament”.
În urma anlizei stricte, conducerea spitalului bârlădean a evaluat că oricâte restricţii ar impune, vor depăşi spitalizarea continuă cu 200 de cazuri lunar. Transformat în lei, înseamnă 160.000 de lei lunar ce nu vor fi decontaţi.

Urmează concedieri?

Refuzul iniţial al conducerii spitalului bârlădean de semnare a contractelor cu CJAS Vaslui a fost acela că bugetul impus ar duce la concedieri şi imposibilitatea de plată a arieratelor. Bugetul a rămas aproximativ la fel după mediere, totuşi, contractul a fost semnat pentru trei luni. Argumentul adus de managerul Constantinciu a fost următorul: “Dacă nu semnam, nu ni se deconta niciun serviciu şi unde am fi ajuns. Nu ştim dacă vor fi concedieri sau nu, nu este exclus”.

Ştefan Constantinciu a mai spus că la semnarea contrcatului de management nu i-a fost adusă la conoştinţă situaţia financiară a spitalului. “Arieratele nu erau prevăzute în contract. Mie mi-au produs disconfort pentru că imediat ce am preluat mandatul contul spitalului a fost blocat de Administraţia Finanţelor Publice, lucru care s-a mai repetat de două ori. Până acum, toate demersurile pe care le-am făcut au fost în sensul de a renegocia cu furnizorii şi prestatorii de servicii. În parte am şi reuşit”.

Citeşte şi:

Managerul care se pune împotriva sistemului. Ştefan Constantinciu, de la Spitalul de Urgenţă Bârlad: “Refuz să semnez contractual cu CJAS Vaslui”

Spital fără autorizaţie sanitară, caut finanţare pentru reabilitare

Spitalul din Bârlad a fost dat în judecată pentru neplata tichetelor de masă. 650 de salariaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea sindicaliştilor

Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor

FOTO „Bombă biologică“ cu ceas la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad. Zeci de angajaţi şi pacienţi sunt suspecţi de tuberculoză

VIDEO Un microb de import face victime la Bârlad. Medicii au izolat 8 pacienţi contaminaţi cu clostridium difficile, toxină ce devastează purtătorii


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite