Spitale care te ucid. Cazuri halucinante la Bârlad, Braşov şi Iaşi: bătrân mort pe drum după externare, femeie trimisă acasă ilegal, găsită moartă pe câmp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Bârlad, în mijlocul unui uriaş scandal după moartea unui pacient abia externat
Spitalul din Bârlad, în mijlocul unui uriaş scandal după moartea unui pacient abia externat

Cazuri revoltătoare au zguduit, în ultimele zile, spitalele din ţară: o bătrână a fost găsită moartă pe câmp, în Braşov, după ce a fost externată ilegal, un octogenar trimis acasă de medicii Spitalului din Bârlad a murit pe drum, iar un profesor din Iaşi şi-a găsit sfârşitul după şase ore de agonie într-o unitate medicală.

Un pacient al Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” din Bârlad (judeţul Vaslui) a murit în drum, la puţin timp după ce medicii care l-au consultat l-au expediat acasă. Gheorghe Covalic (84 ani), din localitatea vasluiană Unţeşti, comuna Bogdăneşti, a fost găsit de trecători zăcând pe trotuar şi au sunat la 112. Cadrele medicale de pe Ambulanţă nu au putut face altceva decât să declare decesul.

Incidentul s-a petrecut pe 9 martie, în jurul orei 17.45, la mai puţin de trei sferturi de oră după ce omul a ieşit pe uşa spitalului. Octogenarul a fost adus cu ambulanţa la spital în dimineaţa aceleiaşi zile, fiind preluat direct din cabinetul medicului de familie din localitatea de domiciliu, fiind suspect de pneumonie. La ora 11.54, a fost consultat de medicul de la Compartimentul Primiri Urgenţe (CPU). Ulterior, i-a fost făcută o radiografie pulmonară şi un set de analize, investigaţii în baza cărora a fost pus diagnosticul de „pneumonie acută interstiţială”. Octogenarul a fost consultat şi de un medic pneumolog, care a confirmat diagnosticul pus de medicii urgentişti şi i-au prescris un tratament. Înainte să plece din spital, a primit o reţetă de la medicul urgentist.

„A plecat pe picioarele lui la doctor”

După aproximativ 40 de minute de la externare, Gheorghe Covalic a fost găsit în altă zonă a oraşului, la distanţă de aproximativ trei kilometri de spital, căzut la pământ. „S-a dispus efectuarea necropsiei, pentru a se stabili cauzele exacte ale decesului”, a precizat subcomisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului.

Din cercetările oamenilor legii reiese că bătrânul a traversat oraşul pentru a ajunge la Centrul de Dializă „Nefromed”, unitate unde ştia că unul dintre fiii săi este adus de trei ori pe săptămână pentru epurarea rinichilor. Nu avea alt mijloc de transport către localitatea de domiciliu, ultima cursă de microbuz fiind la ora 17.00.

Oamenii legii au anunţat familia cu privire la decesul bătrânului, dar nu le-au spus rudelor şi locul în care a decedat bătrânul. Fiii răposatului au aflat abia după două zile, când se pregăteau să-l ridice de la morgă, că tatăl lor a murit în drum şi nu la spital. „Mama e paralizată. Tata era sănătos, el ţinea casa. A plecat pe picioarele lui la doctor, era un pic răcit, şi seara ne-au anunţat că e mort. Până azi dimineaţă (n.r. 11 martie) nu am ştiut că a murit în drum. Nu e omeneşte să-l dai afară din spital. Trebuia să-l ţină peste noapte şi ne anunţau a doua zi să venim să-l luăm. Suntem săraci, nu avem bani de umblat pe drumuri. Primăria ne ajută să-l îngropăm creştineşte. Nu vom face plângere, autorităţile să-şi facă treaba”, a spus Culiţă Cavalică (foto), unul dintre fiii răposatului.

Spitalizări restricţionate

culita cavalica

Conducerea spitalului bârlădean a demarat o anchetă internă pentru a stabili ce s-a întâmplat. În paralel, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a constituit o comisie de anchetă pentru a lămuri situaţia. „Am discutat cu medicii implicaţi, dar este prematur să tragem o concluzie. Aşteptăm raportul medico-legal. Vrem să le luăm declaraţii tuturor angajaţilor care erau la acel moment pe tură, să urmărim camera de supraveghere de la CPU. Pacientul nu avea criterii de internare la Pneumologie, saturaţia pulmonară era foarte bună, avea tensiunea 12,7 şi pulsul 86”, a spus, pentru „Adevărul”, doctorul Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului.

Potrivit protocoalelor medicale, pacienţii vulnerabili nu pot fi externaţi din spital, dacă nu există un aparţinător care să-l însoţească. Însă, după semnarea contractelor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, în 2014, a scăzut semnificativ bugetul, respectiv numărul spitalizărilor decontate. Recomandarea a fost de a creşte numărul spitalizărilor de zi, în detrimentul celor de durată mai lungă, pentru a face economie la buget. Pentru a se încadra în planul impus, medicii au fost nevoiţi să trieze paceinţii spitalizaţi la sânge.

Simona Polak, preşedintele CJAS Vaslui, spune că limitarea internărilor continue la Bârlad, la 1.878 pacienţi pe lună, nu reprezintă o scuză: „Fiind urgenţă, pacientul trebuia să fie internat. Casa nu recomandă să nu fie internaţi bolnavii, ci să se limiteze bugetului alocat. Bugetul reiese din formula de calcul în baza căreia a fost stabilit bugetul pentru toate spitalele din ţară”.

Tata a plecat pe picioarele lui la doctor, era un pic răcit, şi seara ne-au anunţat că e mort. Până azi dimineaţă (ieri - n.r.), nu am ştiut că a murit în drum. Nu e omeneşte să-l dai afară din spital. Suntem săraci, nu avem bani de umblat pe drumuri. Culiţă Cavalică unul dintre fiii bărbatului decedat



Braşov: Pacientă externată ilegal de un rezident, găsită moartă pe câmp

Ioana Caloian (83 de ani, foto jos), din Brăila, a ajuns, vinerea trecută, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Braşov, cu probleme respitatorii. Femeia venise în Braşov în vizită la rudele ei. După ce a fost stabilizată, pacienta a fost transferată la Unitatea din Tractorul, o secţia a Spitalului de Urgenţă. De aici au început problemele. Medicul care, în acte, era de gardă nu se afla, însă, în spital. Doctorul Eva Ionel rugase o rezidentă, specializată în reumatologie, să îi ţină locul, dar nu a anunţat nici şeful de secţie, nici conducerea spitalului că face acest schimb. În plus, înlocuitorul, medicul Veronica Grigore, nu avea contract cu spitalul din Braşov, fiind angajată la Sfântu Gheorghe.



Lăsată să plece în pijamale

image

Medicul Veronica Grigore a semnat externarea la cerere a bătrânei, dar nu s-a mai interesat de soarta ei. În plus, doctorul nu a cerut ca bătrâna să fie supravegheată până când un aparţinător ar fi venit la spital să îi aducă haine de stradă. Aşa s-a ajuns în situaţia ca bătrâna să plece din spital doar în pijamale şi papuci de casă. Cum nu cunoştea Braşovul, s-a rătăcit şi a fost găsită moartă duminică seara.

Surse din spital spun că rudele femeii nu au lăsat niciun număr de telefon, fiind convinse că bătrâna va accepta internarea. Chiar şi aşa, cadrele medicale nu aveau voie să îi dea drumul să plece. Aceleaşi surse mai spun că femeia i-a cerut mai întâi portarului bani de taxi, dar acesta nu a lăsat-o să plece. Ulterior, o infirmieră ar fi condus-o la un taxi, dar fără să verifice dacă femeia ştia să ajungă acasă la rudele ei. Atât medicul care a părăsit garda, cât şi rezidentul care a semnat externarea şi şi infirmiera care a condus-o pe bătrână afară din spital riscă să îşi piardă locul de muncă. În plus, s-ar putea alege şi cu dosare penale, fiind deschis un dosar la procuratură şi un altul la poliţie.

Dacă pacienta era în haine de stradă, cu palton şi încălţăminte adecvată, externarea la cerere nu ar fi fost o problemă. Nu figura cu afecţiuni psihice şi, din foile de observaţie, nu reiese că ar fi avut vreo problemă acută care să-i pună starea de sănătate în pericol. Cum era în pijamale şi papuci de casă, nu trebuia lăsată să părăsească spitalul. Medicul care plecat din gardă a făcut un lucru ilegal”, ne-a declarat dr. Adrian Albotă, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Braşov.

Acesta mai spune că „regulamentul arată că un schimb de gardă se face doar în urma unei cereri, semnate şi aprobate, cu informarea şefului de secţiei şi a conducerii spitalului. În plus, înlocuitorul nu poate fi decât un alt medic care are contract cu spitalul. În acest caz, înlocuitorul a fost un rezident care nu era angajajat al spitalului. Joi va fi comisia de disciplină, care va dispune sancţiunile ce se impun. Acestea pot merge până la desfacerea contractului de muncă“. 

Profesor din Iaşi, mort după ce a fost ţinut degeaba şase ore în spital

Tiberiu Brăilean, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori universitari de Economie din Iaşi, a murit cu zile pe 8 martie 2015, la vârsta de 55 de ani, după ce ar fi fost tratat necorespunzător la Spitalul „I.C. Parhon“. Acuzaţia aparţine soţiei cadrului didactic, Simona Modreanu, de asemenea profesor la Universitatea „Al. I. Cuza“.

image

Femeia susţine că a aşteptat şase ore pe holurile spitalului ca cineva să-i comunice dacă soţul ei a suferit un infarct sau o embolie pulmonară şi că abia după trei ore a fost consultat şi de un cardiolog. Într-un final, profesorul a fost transferat la Spitalul Spiridon din Iaşi, după ce medicii de la Parhon au afirmat că nu se pot pronunţa. Starea lui Brăilean se agravase, a intrat în comă, iar după patru zile a decedat. O anchetă în acest caz este efectuată acum la Iaşi de către Direcţia de Sănătate Publică.

Citeşte şi:

Efectul restricţionării internărilor: pacient mort în stradă la trei sferturi de oră după ce a ieşit pe uşa spitalului

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite