Efectele nefaste ale sindromului "singur acasă". Peste 3.200 de copii din judeţul Vaslui au părinţii plecaţi în străinătate, iar rata abandonului şcolar s-a dublat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui arată că în judeţ sunt peste 3.200 de minori ai căror părinţi se află la muncă în străinătate, iar aceşti copii reprezintă o categorie vulnerabilă.

În ultimi ani, plecarea în Occident a unuia sau a ambilor părinţi dintr-o familie a început să devină, în judeţul Vaslui, un fenomen social.

În timp ce părinţii se gândesc la bunăstarea familiei şi văd în plecarea peste hotare singura soluţie pentru rezolvarea problemelor financiare, specialiştii în asistenţă socială spun că acest fenomen are efecte negative şi, uneori, irecuperabile asupra copiilor.

Dintr-un studiu realizat de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui reiese că numãrul copiilor cu ambii părinţi plecaţi în străinătate este mai mare în mediul urban, iar tendinţa este de a nu se încredinţa în mod legal copiii pe perioada plecării în străinătate.

Specialiştii din cadrul DGASPC Vaslui arată că separarea copiilor de unul sau de ambii părinţi, pe o perioadã prelugită de timp, generează sentimentul de abandon, cu urmări directe asupra personalităţii acestora.

O problemă majoră: nevoia de afecţiune

“Principalele probleme identificate se referă la modul de relaţionare cu colegii şi, în special, în modul de îndeplinire a cerinţelor didactice. Iniţial se remarcă schimbarea aspectului fizic, urmată de abandon şi absenteism şcolar, de schimbarea grupului de prieteni, a anturajului şi uneori de comiterea unor infracţiuni, toate pe fondul unei privări afective. Deşi se pare că minorii înteleg foarte bine motivele ce i-au determinat pe părinţi să plece din ţară şi chiar apreciază faptul că îşi pot permite mai multe, că sunt mai liberi, comunicarea şi nevoia de afecţiune rămân probleme nerezolvate, iar cei mici devin o categorie vulnerabilă“ , a declarat, pentru “Adevărul », Irina Câmpeanu, specialist în cadrul DGASPC Vaslui.

S-a dublat rata abandonului şcolar

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui spun că elevii ai căror părinţi muncesc în străinătate reprezintă o mare problemă. În ultimii zece ani, rata abanbdonului şcolar s-a dublat în judeţul Vaslui, iar 12% din copiii care renunţă la şcoală sunt cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în Occident. 
“Mulţi dintre aceşti elevi nu reuşesc să dezvolte mecanisme de coping (n.r. - strategii utilizate în mod inconştient şi/sau conştient de către o persoană pentru a evita, diminua sau remedia pe cât posibil impactul negativ pe care o situaţie cu care se confruntă îl are asupra stării sale de confort psihic şi fizic) pentru a depăşi  momentul dificil al separării de părinţi, ajungând să manifeste dezinteres faţă de şcoală şi faţă de adulţii în grija cărora au fost lăsaţi. Părinţii nu sunt informaţi despre evoluţia şcolară a copiilor şi nu conştientizează consecinţele negative majore ce se produc asupra dezvoltarii psihice a acestora din cauza deciziei de a pleca din ţară“, a precizat Gabriela Plăcintă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean  Vaslui.

Statisticile se bat cap în cap

Statisticile DGASPC Vaslui relevă că, la începutul acestui an, în judeţul Vaslui erau 3.255 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. De partea cealaltă, statisticile ISJ Vaslui arată că în şcolile din judeţul Vaslui sunt nu mai puţin de 6.000 de elevi, adică 10% din populaţia şcolară a judeţului, cu unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Reprezentanţii DGASPC Vaslui spun că datele centralizate la nivelul acestei instituţii sunt furnizate trimestrial de primăriile din judeţ, admiţând că situaţia ISJ Vaslui este mai aproape de adevăr, câtă vreme datele sunt furnizate de şcolile unde învaţă elevii ai căror părinţi muncesc în afara ţării.

Dramele copiilor de stranieri

În timp ce părinţii muncesc pentru un trai mai bun, copiii rămaşi acasă trăiesc adevărate drame. Nu puţini au fost copiii care au ajuns în pragul suicidului. Luna trecută, o adolescentă de 14 ani din Botoşani a încercat să-şi pună capăt zilelor, supărată că părinţii, după ce au divorţat, au plecat la muncă în străinătate, lăsând-o în grija rudelor. Un băieţel de 11 ani din judeţul Satu Mare s-a sinucis pe 27 februarie 2012 pentru că nu mai suporta dorul de mama sa, plecată la muncă în Franţa. O tragedie similară a avut loc şi în judeţul Iaşi, unde un băieţel de 11 ani, din comuna Moşna, s-a spânzurat de dorul mamei care nu se mai întorcea de la muncă în Italia. În judeţul Vaslui, în toamna anului 2012, o fetiţă de 5 ani, din comuna Soleşti, a avut parte de un sfârşit tragic, fiind ucisă de propriul tată, care a vrut să se răzbune astfel pe soţia care nu dorea să mai revină în ţară, din Anglia, unde se afla la muncă.


Ce obligaţii au părinţii înainte să plece în străinătate

Potrivit legii, părinţii care pleacă în străinătate au obligaţia să anunţe serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriei cu 40 de zile înainte de plecare, în vedere desemnării unui tutore în mod legal. Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupã de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă. Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Serviciile publice de asistenţă socială organizate la nivelul municipiilor, oraşelor, comunelor au obligaţia de a asigura persoanelor desemnate consiliere şi informare cu privire la răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltãrii copilului pe o perioadă de şase luni.
“Din păcate, foarte mulţi dintre locuitorii judeţului pleacă fără a avea contracte ferme şi fără să numească un tutore pentru minor, ceea ce privează copilul de anumite drepturi“, spune Irina Câmpeanu.

Citeşte şi: 

Un adolescent din Ruginoasa s-a spânzurat de dorul mamei

S-a aruncat în faţa trenului de dorul mamei

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite