Septuagenar amendat pentru un scandal într-un bar în care nu a călcat: „Eu am o vârstă, nu frecventez crâşmele, nimeni din sat nu m-a văzut bând vreodată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 75 de ani, din localitatea vasluiană Zorleni, a fost amendat de poliţistul din sat pentru un scandal provocat la un bar din sat şi pentru că ar fi refuzat să se prezinte la postul de poliţie pentru a da declaraţie. În realitate, septuagenarul nu a comis niciuna dintre contravenţii.

Timp de doi ani, s-a luptat septuagenarul din Zorleni că nu el a comis contravenţiile, că el nu doar că nu a călcat în respectivul bar dar nici nu s-a întâlnit vreodată cu agentul de poliţie, pe care, potrivit procesului verbal întocmit, i-ar fi refuzat invitaţia de a se prezenta la Poliţie.

Bărbatul de 75 de ani a aflat că figurează cu o amendă de 300 de lei neachitată absolut întâmplător, la sfârşitul anului 2018. Verificând ce este cu amenda pe care nu ar fi plătit-o, septuagenarul avea să constate că pe numele său fusese întocmit un proces verbal încă din anul 2013 pentru două contravenţii. Mai exact, septuagenarului i s-a reţinut că ar fi făcut un scandal la barul din sat, proferând cuvinte jignitoare gestionarei, şi a refuzat să se prezinte la postul de poliţie pentru a da declaraţie în vederea lămuririi stării de fapt. 

Mergând pe fir mai departe, bătrânul avea să descopere că procesul de contravenţie a fost încheiat în lipsă şi comunicat de poliţişti, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, confirmarea fiind semnată de ”soţia - Săftica”, conform menţiunii  existente pe aceasta. 

Considerând că la mijloc este un abuz al poliţistului, care ”ar fi în relaţii cu gestionara”, septuagenarul s-a adresat instanţelor de judecată. Într-o primă fază s-a adresat Judecătoriei Bârlad, solicitând să fie repus în termen calea de atac îndreptată împotriva procesului verbal. Cu alte cuvinte, să se considere ca termen legal de contestat procesul verbal, data la care a aflat la Primărie de existenţa amenzii. Septuagenarul a înaintat instanţei şi copie dupa actele de identitate ale soţiei, arătând că pe aceasta nu o cheamă Săftica, aşa cum este menţionat în recipisa de primire a corespondenţei. 

Cum pe soţia lui nu o cheamă Săftica, iar de scandaluri în bar nici nu putea fi vorba, cetăţeanul fiind cunoscut în comunitate ca o persoană liniştită care nu frecventează birturile din sat. În mod bizar, instanţa din Bârlad a judecat cererea petentului la primul termen de judecată, respingând plângerea contravenţional ca fiind tardiv formulat. Încercarea bătrânului a demonstra că pe soţia lui nu o cheamă Săftica, nu i-a convins pe magistraţii din Bârlad care au pus sub semnul întrebării autenticitatea numelui nevestei, invocând anumite schimbări de domiciliu. În realitate, petentul şi soţia lui au locuit în Bârlad, ulterior, mutându-se în satul Zorleni. 

Septuagenarul nu a renunţat şi contestat hotărârea Judecătoriei Bârlad, dosarul fiind înaintat Tribunalului Vaslui. Aici magistraţii aveau să constate că instanţa inferioare a greşit în mod flagrant şi nu a stăruit în aflarea adevărului.

”Petentul arată că nu a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa, agentul de poliţie nu l-a invitat la sediul Postului de poliţie, nu a discutat cu el şi nici nu-l cunoaşte. Nu este o persoană care să frecventeze barurile, are 73 de ani (la data depunerii plangerii n.r.) şi nu l-a văzut nimeni din localitatea Zorleni băut şi nici nu s-a certat cu nimeni. Procesul verbal de contravenţie a fost încheiat în lipsa lui şi în lipsa martorilor”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Vaslui.

Într-o primă fază, Tribunalul Vaslui a decis repunerea în termenul de formulare a plângerii contravenţionale împotriva procesului-verbal de contravenţie şi ulterior a dispus anularea acestuia. Instanţa de control judiciar a înaintat o adresă Primăriei Zorleni, pentru o serie de lămuriri privind datele de stare civilă şi pentru a afla dacă în comună mai sunt şi alte persoane cu acelaşi nume.

Primăria a comunicat instanţei că în comună sunt două persoane care poartă acelaşi nume: un bărbat (petentul), născut în 1945 şi altul născut în 1953. Pe soţia celui de-al doilea, într-adevăr, o cheamă Săftica. Practic, poliţiştii au întocmit procesul verbal cu datele septuagenar, însă procesul verbal a fost înaintat celeilalte persoane , care poartă acelaşi nume (şi, cel mai probabil, a fost vizată de sancţiunea contravenţională).

Potrivit Tribunalului Vaslui, faptul că din dovada de comunicare a procesului-verbal de contravenţie rezultă că acesta i-a fost comunicat numitei Săftica ce este soţia unei alte persoane ce domiciliază tot pe raza localităţii Zorleni şi care poartă acelaşi nume şi prenume ca şi petentul reprezintă o împrejurarea care l-a împiedicat să introducă plângerea contravenţională în termenul de 15 zile prevăzut de dispoziţiile legale. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui nu a depus întâmpinare în instanţă.

Vă mai recomandăm:

Şoferii nu vor mai fi amendaţi dacă nu vor avea la ei asigurarea RCA în format fizic

Poşta Română, amendată pentru că a divulgat adresele de e-mail şi numerele de telefon a 81 de clienţi

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite