FOTO Sculptorul în pepeni. Bucătarul care face opere de artă din fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Cioran FOTO artfruct.ro
Marius Cioran FOTO artfruct.ro

TALENT Bârlădeanul Marius Cioran (32 ani), de profesie bucătar, a lăsat cratiţa deoparte pentru a-şi urma pasiunea: sculptura în fructe. Arta sa e perisabilă şi îşi păstrează forma şi gustul maximum 24 de ore

Tânărul şi-a descoperit pasiunea dintr-o întâmplare fericită şi a reununţat la profesia pe care a practicat-o timp de 12 ani, cea de bucătar, după ani de încercări eşuate. În urmă cu cinci ani, un client a intrat în restaurantul pentru care lucra cu o poză în mână şi a întrebat cine poate să facă un lucru asemănător. Era o imagine cu fructe sculptate. S-a oferit să  încerce şi de atunci s-a ambiţionat să ajungă un adevărat sculptor în legume şi fructe sau „art fruct“, cum îi place să  spună.

„Întotdeauna am pus accent pe felul cum arată farfuria. Decorarea mâncărurilor a fost punctul meu forte. Prima încercare nu a fost foarte reuşită, dar mi-am dorit să ajung să fac ceva care să arate ca-n poze”, a mărturisit Marius Cioran, pentru „Adevărul”.

A continuat să exerseze acasă sau la restaurant ori de câte ori avea ocazia. Căuta poze pe internet pentru a se inspira sau îşi dădea frâu liber imaginaţiei. După trei ani de încercări, mai mult sau mai puţin reuşite, a ajuns la nivelul dorit. Abia când a fost sigur că poate să facă sculptură în fructe de calitate şi-a cumpărat primul set de cuţite profesionale: „Cel mai ieftin set de cuţite costă 400 de , dar merită”, a concluzionat artistul-bucătar.
Au urmat alte investiţii care s-au ridicat la aproximativ 12.000 de . Şi-a cumpărat fântâni pentru ciocolată şi platouri anume pentru art-fruct. Pentru prezentarea sculpturilor sale a deschis în acest an şi propriul site. Următorul pas pe care intenţionează să-l facă este de a a chiziţiona o fântână pentru şampanie.

image image

Prietenii, primii degustători

Primele platouri cu fructe sculptate le-a oferit prietenilor cu ocazii speciale, la nunţi sau aniversări. Cadourile au fost foarte apreciate şi invitaţii au început să întrebe de unde se pot procura. A început să primească primele comenzi în urmă cu doi ani. Treptat, s-au înmulţit cererile. De un an trăieşte numai din aşa ceva. Ofertele variază între simple platouri cu pepeni sculptaţi şi ornaţi cu tot felul de fructe, până la mese întregi cu ornamente din fructe ori bufet cu art fruct şi fântână de ciocolată. Preţul variază, funcţie de cantitatea de fructe folosite şi de complexitatea sculpturilor, între 200 lei, un simplu platou, şi 1.200 , un bufet cu art-fruct şi fântână de ciocolată pentru 100 de persoane. Cele mai cerute sunt florile sculptate în pepene. Modelele au început să se diversifice odată cu înmulţirea cererilor. Fructele exotice sau autohtone au fost schimbate cu măiestrie în fluturi, maşinuţe sau corăbii. Sunt foarte apreciate frigăruile cu fructe exotice trase în ciocolată belgiană.

image

Artă perisabilă

Sculpturile care încântă  simţurile îşi păstrează aspectul şi gustul cel mult 24 de ore. Pentru un simplu pepene transformat în floare munceşte câte două ore. Sculptura se păstrează la rece, în folie vidată. Totul se ornează chiar înainte de începutul evenimentului şi primele semne de „ofilire” sunt vizibile după prima oră de expunere la mediul ambiant. „Oamenii de pe la noi nu au educaţia necesară. Se uită, fac poze, dar nu îndrăznesc să le şi mănânce. La primele evenimente au rămas fructele neatinse şi totul a fost aruncat”, a spus Cioran.

Fără concurenţă

Sculptura în fructe este o profesie nou apărută pe piaţa din România, de patru-cinci ani. Şi la ora actuală este o breaslă extrem de restrânsă. Sunt maximum 30 de români care practică art-fruct-ul, majoritatea fiind din zone dezvoltate ale ţării. „În zona Moldovei nu am concurenţă. Doar în Suceava mai este cineva care se ocupă cu art-fruct, dar nu ne intersectăm. În toată ţara este o singură persoană care sculptează portrete în pepeni, dar lucrează numai pentru export”, a încheiat Marius Cioran.
 

Citeşte şi:

Este OK să ne fotografiem mâncarea?

Mâncarea care îi face să râdă pe clienţii unui restaurant din Sibiu. Ce este şi cum se găteşte „pizdulicea“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite