Scandalurile care au zguduit mănăstirile vasluiene: Exorcizarea de la Tanacu, petreceri cu femei la Episcopie, călugări prinşi la păcănele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lotul Tanacu, în sala de judecată
Lotul Tanacu, în sala de judecată

De-a lungul anilor, viaţa monahală din judeţul Vaslui a fost zguduită de mai multe scandaluri, de notorietate rămânând exorcizarea de la Tanacu, care a făcut înconjurul lumii. Prima pagină a ziarelor au ţinut-o şi doi călugări de la mănăstirea din incinta Episcopiei Huşilor care au organizat o petrecere cu femei în chilii, dar şi doi monahi controversaţi care şi-au construit o mănăstire privată într-un sat.

În iunie 2005, o măicuţă  de 23 ani a murit la Mănăstirea Sfânta Treime de la Tanacu, în urma unui ritual de exorcizare. Preotul Daniel Corogeanu şi patru maicute, printre care şi stareta mănastirii, au închis-o într-o chilie pe Irina, au legat-o de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş in gura, făcut dintr-un prosop. După trei zile, timp în care nu a primit mâncare sau apă, Irina a murit. "Ne-am facut datoria în acele momente în care nu puteai să faci altceva. Trebuia să o ajutam", declara Corogeanu, în 2005, pe holul Tribunalului din Vaslui, în timp ce era prezentat în faţa judecătorilor cu propunere de arestare.  

În februarie 2007, preotul Daniel Corogeanu a fost condamnat de Tribunalul din Vaslui la 14 ani de închisoare, iar cele patru măicuţe au primit pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani. Corogeanu a făcut însă apel, iar Curtea Alba Iulia, unde i-a înjumătăţit pedeapsa, condamnându-l la 7 ani de închisoare. Şi pedeapsa primită de maica stareţă a mănăstirii a fost redusă de la 8 la 6 ani, în timp ce pedepsele celorlalte trei măicuţe au rămas neschimbate, respectiv 5 ani. Cu toţii şi-au ispăşit pedepsele, fiind în prezent în libertate.
După ieşirea din puşcărie, Daniel Corogeanu s-a retras departe de ochii lumii,  într-un schit construit de un om de afaceri în satul Portari,comuna Zăpodeni. 

Petrecerea cu femei la mănăstirea de la Episcopia Huşilor

calugar husi

În 2013, doi călugări au fost sancţionaţi de Episcopia Huşilor după ce au organizat o petrecere, alături de două femei, într-o cameră a mănăstirii situate în incinta episcopiei, sancţiunile fiind date după ce fototografiile de la petrecere au apărut într-un tabloid.  În fotografii, cei doi călugări apar alături de două tinere, iar unul dintre ei dansează, având pe cap un coif, iar pe faţă o mască.În declaraţiile scrise date superiorilor, preotul Florin Pascal şi diaconul George Ştefan susţin că fotografiile au fost realizate în anul 2011, la ziua onomastică a unuia dintre ei, iar persoanele care apar în acele poze sunt rude şi tineri apropiaţi celor doi.

"Episcopia Huşilor a luat act cu mâhnire şi profundă întristare de situaţia creată de către cei doi vieţuitori ai Mănăstirii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Huşi, ieromonahul Pascal Florin (Fanurie) şi ierodiaconul Ştefan George (Nectarie), considerând complet nepotrivită şi inadecvată condiţiei de monah conduita celor doi, după cum reiese din fotografii. Ne exprimăm regretul faţă de situaţia creată prin acest incident, care nu este specific slujitorilor Bisericii, cerând iertare pentru tulburarea şi confuzia produsă în rândul credincioşilor de comportamentul celor doi", declara atunci purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, preotul Marin Turdorică.
Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Huşilor, ieromonahul Florin Pascal, cel care şi-a sărbătorit ziua onomastică în mănăstire, a fost pedepsit prin interzicerea de a mai sluji pentru o perioadă de o lună. Totodată, i-a fost ridicat dreptul de a mai spovedi pentru o perioadă de doi ani. În ceea ce îl priveşte pe ierodiaconul George Ştefan, acesta a primit un avertisment şi o "dojană arhierească". Conform sursei citate, cei doi monahi şi-au luat angajamentul scris în faţa superiorilor săi că "se vor îndrepta?, în caz contrar aceştia urmând să fie trimişi la judecata Consistoriului Monahal.

Mănăstirea privată de la Copăceana şi călugărul prins la păcănele

Stareţul Serafim şi părintele Glicherie, într-o fotografie postată pe blogul mănăstirii „private“ de la Copăceana


Tot în 2013, trei călugări, hirotonisiţi în Italia, au provocat un imens scandal în sânul Bisericii, după ce i-au construit ilegal o mănăstire în satul vasluian Copăceana, ţinând chiar dacă nu le este recunoscut statutul. Reprezentanţii BOR i-au considerat „rătăciţi de la dreapta credinţă“, dar călugării şi-au continuat slujbele până când unul dintre ei a fugit în lume cu o măicuţă.
Călugării din Copăceana nu au fost recunoscuţi de Episcopia Huşilor, care a verificat trecutul lor.  Astfel, s-a descoperit că mănăstirea este condusă de Petru Ionuţ Dorobăţ (stareţul Serafim), din comuna Fălciu, şi Ionuţ Anghel (părintele Glicherie), din Brăila.
Ulterior, acestora li s-a alăturat şi Veniamin Ilie, tot din Brăila. Aceştia, supăraţi că nu au reuşit să fie hirotonisiţi în ţară, au mers în Italia, unde au devenit preoţi cu ajutorul unui fals prelat.
Aceasta nu este singura neregulă descoperită de reprezentanţii Episcopiei. Călugării de la Copăceana au construit mănăstire în locul unei simple locuinţe, pe pământ nesfinţit.

Născut în Brăila, Veniamin Ilie a fost cel mai controversat călugăr de la Copăceana. În primăvara acestui an, tânărul în vârstă de 21 ani a fost surprins la jocuri de noroc. Mai mult, pe internet au apărut fotograf ii cu el în timp ce fuma trabucuri.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite