Revoltă într-un sat din Vaslui: ţăranii îşi apără pământul de arendaşul care vrea să le distrugă culturile cu ierbicid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul dintre proprietarii de pământ din comuna vasluiană Şuletea şi societatea care le-a luat trenurile în arendă a escaladat marţi, zeci de ţărani ieşind pe câmp pentru a-şi apăra suprafeţele. Ţăranii se judecă cu societatea Comcereal pentru rezilierea contractelor, după ce nu şi-au mai primit arenda.

UPDATE 2 Potrivit administratorului special al societăţii Comcereal, decizia de a intra pe terenuri deja cultivate pentru a înfiinţa noi culturi, aparţine lichidatorului judiciar. Societatea Comcereal se află în prezent în insolvenţă.

„Pământul este lucrat într-o  formă abuzivă de alţi fermieri. Comcerealul, societate în insolvenţă, are obligaţia de a lucra contractele sub arendă. Contractele sunt sub arendă sunt valabile. Arenda pe anul trecut a început să fie plătită în comuna Şuletea şi nu numai. Nu sunt plătiţi toţi proprietarii de terenuri  pentru că nu au venit să-şi plătească arenda. Urmează să începem plăţile prin mandat poştal către toţi proprietarii, nu numai pentru comuna Şuletea, pentru arenda datorată după data intrării în insolvenţă. Marea majoritate a oamenilor prezenţi aici sunt fermieri, nu proprietari. Sunt şi câţiva proprietari cu care am stat de vorbă la bază la Murgeni când le-am plătit arenda. Sunt fermieri care au găsit o oportunitate şi au intrat peste terenurile Comcerealului pe ideea împrăştiată de anul trecut că Comcerealul intră în faliment. Deocamdată suntem în insolvenţă şi vrem să ne reorganizăm şi să lucrăm terenurile pe care am început. La ora actuală lucrăm undeva la 6.800 de hectare. Trebuie să ne respectăm obligaţiile şi să ne lucrăm terenul pentru a ne reuşi planul de reorganizare. Atât şi nimic mai mult”, Răzvan Retevoi, administrator special al Comcereal SA. 

Urmare a protestului ţăranilor din Şuletea, reprezentanţii societăţii Comcereal au decis să retragă utilajele şi să renunţe, cel puţin pentru moment la reînfiinţarea altor culturi.

UPDATE 1 Primarul comunei Şuletea, Ciprian Tamaş, a precizat că oamenii sunt îndreptăţiţi să protesteze şi susţine că reprezentanţii firmei care are luate terenurile în arendă de la cetăţeni nu s-au achitat de obligaţii.

”Reprezentanţii firmei spun de fiecare dată că cei nemulţumiţi pot merge în instanţă. Au ajuns oamenii bătaia de joc a acestei societăţi. Sunt oameni în vârstă care au fost purtaţi pe drumuri ani de zile, cum să meargă ei în instanţă? Dacă este să se invoce instanţa, atunci să meargă şi cei de la această societate să-i dea în judecată pe oameni pentru că au avut curajul să-şi planteze propriile terenuri. Eu am anunţat autorităţile centrale. Vreau să ştie ministerul agriculturii, premierul României ce se întâmplă aici”, a declarat primarul comunei Şuletea.

Ştire iniţială: Mai multe echipaje de Poliţie şi Jandarmerie intervin la această oră pentru a aplana situaţia conflictuală iscată la Şuletea, după ce, potrivit localnicilor, reprezentanţii societăţii Comcereal au trimis marţi dimineaţă în zonă o cisternă cu ierbicid şi două staţii de ierbicidare, pentru a le distruge culturile.

Sute de săteni din judeţul Vaslui, inclusiv din comuna Şuletea, au dat în judecată societatea Comcereal pentru că ani la rând nu şi-au mai primit arenda. Litigiile, prin care se solicita reziliere contractelor de arendare, se află şi în prezent pe rolul instanţelor de judecată.

Potrivit mai multor săteni din Şuletea, după ce au denunţat contractele de arendă, pentru nerespectarea clauzelor, de doi ani de zile, terenurile lor au fost lăsate de izbelişte, nefiind cultivate. Anul acesta, ţăranii au decis să-şi exploateze singuri suprafeţele de pământ sau prin intermediul altei societăţi agricole.

”Probabil cei de la Comcereal sunt deranjaţi că oamenii şi-au înfiinţat culturi pe terenurile lor, după ce de ani de zile nu au mai primit niciun ban şi nici produse pentru pământul luat în arendă. Astăzi, au venit cu o cisternă de ierbicid, să ne ardă culturile. Sunt peste o sută de oameni adunaţi aici. Ne vom apăra pământul şi nu le vom permite să distrugă culturile. Sunt în jur de 400-500 de hectare de teren, cultivate cu grâu, porumb, floarea-soarelor”, a precizat unul dintre sătenii prezenţi la revoltă.

Ştire în curs de actualizare.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite