Reuniune internaţională de proiect la grădiniţa din Vaslui unde copiii învaţă limbile străine de la 2 ani: ”Engleza ne aduce împreună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădiniţa “Castelul Copiilor” Vaslui a găzduit marţi, 16 mai, ultima reuniune din cadrul proiectului Erasmus +, “Guiding activities and methods for teaching english to pre-primary children (PC-G.A.ME)”, la care au participat cadre didactice ale unităţilor şcolare partenere de la I Circolo Didattico San Filippo, Citta di Castello, din Umbria, Italia şi C.E.I.P. Los Campanales, Mijas, Malaga, Spania.

Reprezentanţi ai unităţilor didactice implicate în proiect, ai Primăriei Vaslui şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), copii şi părinţi, s-au reunit marţi, 16 mai, la Grădiniţa “Castelul Copiilor” din Vaslui, la ultima întâlnire a unui proiect care a avut ca obiective principale îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei studiului limbii engleze la nivel preşcolar prin stimularea motivaţiei şi a implicării active a copiilor în activităţile de limba engleză, integrarea componentei digitale în procesul de învăţare la nivel preşcolar şi utilizarea resurselor tehnologice în cadrul activităţilor de limba engleză, adaptate nivelului de vârstă. 

Prin proiectul derulat alături de grădiniţele din Spania şi Italia, dascălii vasluieni doresc să încurajeze studiul limbilor străine de la vârste foarte mici, prin mijloace moderne, dar, totodată, să demonstreze că se poate face învăţămînt de calitate şi într-o zonă mai puţin dezvoltată.

Pe parcursul celor doi ani, cât s-a derulat poriectul, cadrele didactice au urmărit să îmbunătăţească calitatea educaţiei timpurii, dar şi îmbogaţirea portofoliului profesorilor cu metode interactive, care sa foloseasca jocul ca mijloc de realizare a scopului propus. 

Motto-ul proiectului: ”Engleza ne aduce împreună”

“Acest proiect ne-a unit prin diversitate, dar şi prin dragostea pentru copii, şi s-a născut în condiţiile în care învăţarea limbii engleze în contextul globalizării europene a devenit o necesitate, dar nu există materiale auxiliare, ajutătoare în învăţarea limbii engleze la preşcolari pe domenii experenţiale: metodici, culegeri de jocuri, poezii, cântece, jocuri de mişcare. Pentru că la această vârstă copiii nu ştiu să scrie şi să citească, totul trebuie realizat prin joc. De aceea, printre produsele finale ale proiectului se numără un CD cu jocuri interactive, care pot fi folosite în activităţi cu ajutorul calculatorului şi a tablei interactive, o broşura cu metode interactive de grup, care prezintă 12 metode interactive cu aplicare exemplificată pe limba engleză, adapatate nivelului preşcolar şi un Ghid al profesorului, al cărui conţinut constă într-o abordare teoretică a învăţării limbii engleze în invăţământul preşcolar şi planuri de lecţii pe şase teme diferite, însoţite de cântece, poezii, jocuri pe aceleaşi teme. Ca o continuitate a Ghidului, am conceput un Caiet de lucru, care conţine un vocabular ilustrat şi fişe de lucru pentru preşcolari. Mi-aş dori ca acest proiect să fi fost un deschizător de drum în învăţământul preşcolar, un far sau macar o candelă în acest domeniu”, a spus Lenuţa Stroe, directorul Grădiniţei Castelul Copiilor. 

image

Adina Mihalache, reprezentantul Primăriei Vaslui la reuniunea de proiect, le-a adresat partenerilor din Italia şi Spanie o urare de bun venit din partea administraţiei locale, precizând că învăţământul vasluian, indiferent de forma în care se desfăşoară, se bucură şi va avea întodeauna sprijinul Primăriei în susţinerea proiectelor edeucative desfăşurate. 

Proiectul a fost apreciat şi de Alexandru Mîţă, reprezentantul ISJ Vaslui, care a ţinut să sublinieze nu numai unicitatea lui la acest nivel, ci şi rezultatele obţinute de Grădiniţa Castelul Copiilor, singura unitate preşcolară din municipiul Vaslui, unde copiii studiază intensiv în limba engleză.

“Grădiniţa „Castelul Copiilor” şi Liceul „Mihail Kogălniceanu” au primit două din cele patru disticţii acordate, în 2016, de Comisia Europeană, pentru calitatea şi inovarea în domeniul predării limbilor străine. Aceste distincţii vin ca o încununare a calităţii învăţământului vasluian. European Language Label este cea mai înaltă distincţie a Comisiei Europene pentru calitate şi inovare în didactica limbilor moderne şi suntem cu toţii mândri că singura grădiniţă din judeţ unde se studiază intensiv în limba engleză a primit Certificantul Lingvistic European pentru iniţierea şi coordonarea acestui proiect. Felicitări coordonatorilor, partenerilor şi, nu în ultimul rând, părinţilor carese implică în creşterea şi educarea copiior care sunt aici”, a spus prof. Alexandru Mîţă. 

La final, preşcolarii Grădiniţei “Castelul Copiilor” au susţinut un spectacol în limba engleză, cu momente în limba italiană şi spaniolă, demonstrând tuturor celor prezenţi că învăţarea unei limbi străine la o vârstă atât de mică este un ţel realizabil, atunci când există dragoste, profesionalism şi implicare.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite