Reţeta ideală pentru un cozonac pufos. Secretul gospodinelor din Moldova pentru desertul tradiţional de Sărbători

Reţeta ideală pentru un cozonac pufos. Secretul gospodinelor din Moldova pentru desertul tradiţional de Sărbători

Cozonac

Cozonacul este desertul tradiţional nelipsit de pe masa de Sărbători, însă pentru pregătirea lui este nevoie de multă pricepere şi migală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Secretul unui cozonac pufos şi savuros stă nu atât în ingredientele sale, cât în pregătirea aluatului şi coacerea sa. Aroma cozonacului de casă este unică, iar gospodinele din zona Moldovei ne învaţă cum să pregătim desertul vedetă de pe masa de Crăciun şi ce paşi să respectăm pentru a ne ieşi ”ca la carte”.

Ingrediente: 1 kg făină, cinci ouă (pentru aluat se folosesc doar gălbenuşurile, albuşurile fiind păstrate pentru umplutură), 250 de grame de zahăr, lapte (pregătiţi aproximativ un sfert-până la jumătate de litru), 100 ml ulei pentru frământat, 50 g drojdie, esenţe (coajă de lămâie şi portocale, vanilie, rom) şi un praf de sare. 

Pentru umplutură: zahăr cu cacao şi nucă măcinată, respectiv rahat şi stafide, în funcţie de gust.

Înainte de frământarea aluatului, trebuie respectate o serie de reguli, obligatorii spun gospodinele din Moldova, astfel încât reţeta să nu dea greş. 

Toate ingredientele se păstrează la temperatura camerei cu câteva ore înainte, iar încăperea în care pregătim aluatul trebuie să aibă o temperatură constantă, atât în timpul frământatului, cât şi după. Este recomandat să nu descidem fereastra sau uşa atunci când frământăm, pentru a nu se face curent în încăpere (atât în timpul frământării, cât şi după scoaterea cozonacului din cuptor). 

Pregătirea aluatului

Primul pas pregătirea „plămădeţului”, care se face amestecând drojdia cu un praf de zahăr, frecându-se bine şi apoi adăugându-se puţin lapte călduţ şi puţină făină, numai cât să se îngroaşe puţin amestecul. Laptele nu trebuie să fie nici rece, dar nici fierbinte, pentru că riscaţi să nu mai crească aluatul. Amestecul obţinut se lasă câteva minute la căldură, până creşte. În cazul în care plămădeţul nu creşte sau creşte greu, nu îl folosiţi pentru pregătirea aluatului, pentru că riscaţi ca nici acesta să nu crească. Repetaţi pasul şi asiguraţivă că drojdia folosită este proaspătă, iar laptele călduţ.  

Separat, cele cinci gălbenuşuri se amestecă cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esenţele, coaja de lămâie/portocale. Făina pentru aluat se aşează într-un vas mare, făcându-se o deschizătură la mijloc unde se adaugă ouăle, apoi plămădeţul, după ce acesta a crescut.

Se amestecă puţin şi se completează cu lapte (călduţ) doar atât cât mai trebuie încât să nu devină aluatul prea moale. Se frământă continuu cu mâinile înmuiate în ulei călduţ. Mai întâi, coca se bate, apoi se împătureşte încontinuu, marginile se adună în mijloc, apoi aluatul se întoarce invers şi se frământă şi iar se vor aduce colţurile spre mijloc şi tot aşa, cel puţin jumătate de oră. Aluatul dă semne că este gata atunci când apar şi bulele de aer. 

Coptul

Aluatul se lasă la crescut. Între timp se pregăteşte umplutura, bâtând albuşurile spumă şi amestecându-le cu nuca, zahărul şi cacaua. Compoziţia trebuie să iasă o pastă groasă. Separat, se pregătesc două tăvi, iar când aluatul a crescut, se formează cozonacii, întinzând coca, peste care se aşeaza umplutura şi se rulează sau se împletesc, în funcţie de abilităţi şi preferinţe. Cozonacii obţinuţi se aşează în aşa fel încât să nu depăşească jumătate de tavă şi se lasă la crescut până se umplu tăvile.

Înainte de a fi daţi în cuptor se ung cu gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte şi zahărcozonacii se pot unge deasupra cu un ou bătut foarte bine.

Se introduc în cuptorul bine încălzit. După 40 de minute puteţi verifica cu scobitoarea dacă sunt copţi. Dacă iese perfect curată din cozonac, atunci înseamnă că sunt gata. Nu se recomandă deschiderea uşii la cuptop în cele 40 de minute. După ce se scot la cuptor se lasă la răcit în tăvi, în bucătăria încălzită. Nu se scot într-un spaţiu rece pentru că riscă să devină cleioşi.   

citeste totul despre: